test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Toyotu Highlander Hybrid AWD; Impresivan SUV s naprednim hibridnim motorom i čak sedam sjedala

22.09.2021 u 08:59

Bionic
Reading

Njegov hibridni pogonski sklop je svakako posebna priča, a naročito će vas iznenaditi pokretanje ovako velikog vozila bez buke, na struju. Ukupna snaga sustava je 248 KS (182 kW) i omogućava ubrzanje 0-100 km/h za 8,3 sekunde, uz najveću brzinu od 180 km/h

Prošli tjedan smo na svom uobičajenom testu imali jedan od automobila kojeg smo rijetko ili gotovo nikada viđali na europskim prometnicama i većini čak i dobih poznavatelja automobila marke Toyota je ovo bio prilično samozatajan model. Naravno, riječ je Toyoti Highlanderu, koji je zapravo i najduži model Toyotinih terenaca (bez pick-up modela), što će možda mnoge začuditi jer je zapravo ovaj model označen kao srednje veliki crossover/SUV, ali je u proteklih dvadeset godina njegova duljina narasla za otprilike 30 cm. S druge strane, nekako se uvijek smatralo da je Land Cruiser serija J100, J200 i J300 njihov najduži model, ali nije. Mi smo tako na testu imali model točne oznake Toyota Highlander Hybrid AWD s hibridnim pogonskim sklopom 2,5 VVT-i HSD ukupne izlazne snage 248 KS.

Osim toga, Highlander četvrte generacije je ujedno i Toyotin najveći hibridni SUV. I bitno je naglasiti da Highlander po prvi put kreće u prodaju diljem Europe i dostupan je isključivo s potpuno hibridnim pogonskim sklopom. Tako je Highlander, zajedno s modelom RAV4 u D-segmentu, modelom C-HR u C-segmentu i Yaris Cross-om u B-segmentu biti najnoviji dodatak Toyotinoj paleti SUV-ova u Europi. Iako popularan model u Sjevernoj Americi i drugim regijama, Highlander prethodne generacije bio je u ponudi na tržištima samo nekoliko europskih zemalja.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Highlander prve generacije je imao svoju premijeru u travnju 2000. na međunarodnom sajmu automobila u New Yorku, a na tržište Japana je stigao krajem 2000. te Sjeverne Amerike u siječnju 2001. Highlander je tako postao jedan od prvih crossover/SUV-ova srednje veličine. Zanimljiv je i podatak da Toyota ovaj model u Japanu (između 2000. i 2007.) i Australiji (od 2000. do danas) zove Toyota Kluger. Sam naziv je izveden od njemačke riječi 'klug', što znači pametan, odnosno 'Kluger' što znači 'onaj ili ona koji/a je pametan/a'.

Vanjski dizajn struktura i dimenzije

Četvrta generacija velikog SUV-a Toyota Highlander predstavljena je prošle godine na sajmu automobila u New Yorku i koristi istu TNGA-K (Toyota New Global Architecture) platformu kao i limuzina Camry (duljina 4885 mm). Poduzete su brojne aerodinamičke mjere radi postizanja vrhunske stabilnosti vozila, upravljivosti i udobnosti u vožnji, uz smanjenje potrošnje goriva. Nešto kasnije ćemo se vratiti samoj strukturi Highlander Hybrida, odnosno njegovoj TNGA-K platformi.

I karoserija i podvozje Highlandera Hybrida su oblikovani tako da se postigne optimalna aerodinamičnost. Donji rub prednjeg branika, bokovi prednjeg branika i stražnji stup, blatobrani i stražnji spojler su oblikovani tako da umiruju strujanje zraka preko njih.

Usmjerivač zraka u hladnjak osigurava da struja zraka bude učinkovito usmjerena u hladnjak uz minimalni otpor. Kada nije potrebna dodatna struja zraka za hlađenje kroz hladnjak, krilca se zatvaraju radi smanjenja otpora zraka i pospješivanja zagrijavanja motora.

Novi aluminijski naplatci sa zračnim hlađenjem, novost na Toyotinim vozilima, imaju dvostruku ulogu: hlađenje kočnica i aerodinamičko djelovanje. Podvozje se odlikuje velikom, ravnom pločom koja, u kombinaciji s pokrovima prednjih i stražnjih kotača, umiruju strujanje zraka ispod vozila.

Mehanizmi za izbacivanje struje zraka su postavljeni i na unutarnjoj strani lukova prednjih i stražnjih kotača. Smanjivanjem tlaka zraka unutar lukova kotača povećava se dodirno opterećenje kotača, čime se povećava prianjanje i stabilnost vozila.

Highlander Hybrid kombinira elegantan, dinamičan i profinjen izgled vrhunskog gradskog SUV-a s čvrstoćom, snagom i trajnošću istinskog pogona na sve kotače. Ukupni dojam je da je Highlander, iako je riječ o velikom SUV-u, prilično razumno upakiran u elegantniju siluetu, koja je u odnosu na novi J300 Land Cruiser ipak niža za dobrih desetak centimetara.

Što se tiče svjetlosne opreme, naš je testni Highlander hybrid imao projektorska Bi-LED glavna svjetla, sa sustavom za pranje glavnih svjetala. Tu su i LED dnevna svjetla te velika LED stražnja svjetla.

Testni Highlander Hybrid je sljedećih vanjskih dimenzija: duljina 4966 mm, širina 1930 mm, visina 1755 mm, međuosovinski razmak 2850 mm, visina od podloge 202 mm. Trag prednjih kotača je 1662 mm, a stražnjih 1690 mm, što je dodatno naglašeno izbočenim lukovima kotača, te trapezoidnim oblikom gornje i donje prednje maske, koje zajedno podcrtavaju snažan nastup Highlandera Hybrida. Terenski kutovi Highlander Hybrida su sljedeći: ulazni kut 18,1°, kut pregiba 16,7° i odlazni kut 22,7°.

Zahvaljujući izdašnom međuosovinskom razmaku, Highlander Hybrid je uistinu vozilo za 7 sjedala - mogućnost klizanja drugog reda sjedala za 180 mm osigurava prostranost i lak pristup trećem redu sjedala za dvije odrasle osobe.

Poklopac prtljažnika ima električni pogon, a uključuje se pomakom noge, što otvara pristup zapremini od 332 litre u izvedbi sa 7 sjedala, uključujući 27 litre ispod podnice. Preklapanjem i drugog i trećeg reda sjedala, zapreminu prtljažnika je moguće značajno povećati, do maksimalnih 1909 litara. Spremnik benzinskog goriva Highlander Hybrida je 65 litara, a težina samog vozila je između 2015 i 2130 kg. Treba reći i da naš testni Highlander Hybrid može vući prikolicu do 2000 kg (kočeno), odnosno 700 kg nekočeno.

Što se kotača tiče, testni Highlander je imao opciju 20-colnih (8.0J x 20) dvobojnih aluminjskih naplataka s gumama Dunlop SP Sport Maxx 050 dimenzija 235/55R20. Rijč je naravno o cestovnim gumama, bez izraženijih profilnih blokova uobičajenih kod guma za terensku vožnju. Samim time je i naš testni Highlander prvenstveno namijenjen vožnji po asfaltiranim prometnicama, iako smo naravno i sa ovim gumama sišli na rastresiti teren, najprije na zemljane šumske staze, a potom i pješčanu riječnu podlogu.

  • +48
Toyota Highlander Hybrid AWD Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost kabine

Samim ulaskom u kabinu stječete odmah dojam da je riječ o luksuznom i prilično opremljenom SUV-u, a posebno su dojmljiva perforirana kožnata sjedala s funkcijom hlađenja i grijanja prednjeg reda te grijanjem dva vanjska sjedala u drugom redu. Kroz cijeli interijer umetci sa svilastom i drvenom površinom stvaraju dojam trajnosti i prestiža, dok obloge od mekane kože pružaju divan osjećaj na dodir, uz snažan vizualni pečat zahvaljujući šavovima visoke kvalitete.

Nije neskromno reći da je u vozilu unutrašnjost oblikovana tako da nudi praktičnost, trajnost i prostranost koju očekujete od obiteljskog SUV-a sa 7 sjedala, omogućujući udobno, luksuzno okruženje za sve putnike. Vrhunski paketi opreme uključuju TFT zaslon od 7“ unutar ploče s instrumentima, središnji zaslon multimedije od 12,3“ sa satelitskom navigacijom i povezivanjem aplikacijama Apple CarPlay® i Android Auto™, 3-zonski klima uređaj, virtualni zaslon, ozvučenje JBL by Harman snage 1200 W, s 11 zvučnika, bežično punjenje telefona i digitalni retrovizor na kojem se prikazuje široka slika sa stražnje kamere bez ometanja naslona za glavu ili drugih putnika.

Iako je vozački instrument bogat opcijama i informacijama, dojma smo da će se u sljedećoj nadogradnji samog modela ići na potpuno digitalni vozački zaslon. Tu je i HUD (Head Up Display, odnosno virtualni zaslon u boji veličine 10,1“ koji prikazuje vozaču korisne podatke na vjetrobranu.

U središtu se nalazi spomenuti zaslon multimedije s kojeg se spušta konzola omeđena glatkom oblogom mekanom na dodir. Ovaj sklop vizualno odozdo pridržava četvrtasta središnja konzola. Svi upravljački prekidači se nezamjetno uklapaju u površine na kojima su smješteni, kombinirajući eleganciju i jednostavnost korištenja.

Isto tako, mnogi nenaviknuti na unutarnji Smart-View-Mirror retrovizor s funkcijom digitalnog prikaza slike sa širokokutne stražnje HD kamere će imati u početku malih problema s veličinom automobila koji se voze neposredno iza vašeg vozila. Ipak, ova funkcija u Highlanderu sa 7 sjedala nije tu čisto zbog pokazivanja napredne tehnologije, već i zbog praktičnih razloga. Točnije, kada biste doista vozili i putnike u trećem redu sjedala s klasičnim bi se retrovizorom s ogledalom mogli susresti sa smanjenom preglednošću onoga što se događa iza vašeg vozila. No treba reći i da se ovaj digitalni retrovizor da podesiti s tipkama namještanja na samom retrovizoru.

Mjesta u drugom redu doista ima za petero odraslih, naročito za noge putnika, dok će se straga najvjerojatnije voziti djeca ili niže osobe. Dojmu velike prostranosti kabine pridonosi i veliki panoramski krov, koji se djelomično može i otvarati.

Paket aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense®

Specifikacija opreme za Highlander je vrlo obimna sa širokom paletom funkcionalnosti koje pojačavaju udobnost i praktičnost, ali treba istaknuti i sigurnosni dio opreme kao što su: monitor mrtvog kuta (BSM); upozorenje za promet s boka iza vozila (Rear Cross Traffic Alert - RCTA); monitor za vožnju unatrag (Back Guide Monitor - BGM); PCS (Pre-Collision System) sustav predsudarne zaštite s upozorenjem na mogući nalet na pješaka (danju i noću) ili biciklista (danju) s automatskom pomoći pri kočenju i aktivnom pomoći pri izbjegavanju.

Sustav prepoznaje i vozila iz suprotnog smjera i pješake pri skretanju u križanju; LDA (Lane Departure Alert) - sustav upozorenja prilikom nenamjernog prestrojavanja sprijeda s aktivnom pomoći zakretanjem upravljača; RSA (Road Sign Assist) Sustav čitanja prometnih znakova; AHB (Auto High Beam) Sustav automatskog podešavanja dometa svjetlosnog snopa; ACC (Adaptive Cruise Control) Prilagodljiv radarski tempomat povezan sa sustavom čitanja prometnih znakova; LTA (Lane Trace Assist) Sustav praćenja prometnog traka uz uključen tempomat; VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management) sustav integriranog upravljanja dinamik.

Hibridni pogonski sklop

Hibridni pogonski sklop testnog Highlander Hybrida je svakako posebna priča, naročito će vas iznenaditi pokretanje ovako velikog vozila bez buke, na struju. Podloga za ovo svakao leži u Highlanderovoj 4. generaciji potpuno hibridnog pogonskog sklopa (oznake A25A-FXS) koji kombinira 2,5-litreni benzinski motor s Atkinsonovim procesom Hybrid Dynamic Force i prednji i stražnji elektromotor, pri čemu stražnji elektromotor daje Toyotinom SUV-u inteligentni pogon na sve kotače (AWD-i ili All-Wheel Drive-intelligent), kao i snažnu nikal-metal-hidridnu bateriju kapaciteta 6,5 Ah i nominalnog napona 288 V smještenu ispod drugog reda sjedala.

Toyota Highlander Hybrid - hibridni pogon i AWD-i pogon na sve kotače Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota Global

Hibridni pogonski sklop četvrte generacije pruža Highlanderu vrlo mirno i snažno ubrzanje kadgod vam je potrebno, mogućnost vožnje stalnom brzinom do 125 km/h isključivo na električni pogon brzinom i već smo spomenuli sposobnost vuče prikolice težine do dvije tone.

Ako ste se pitali koja je razina snage pojedinog pogonskog motora onda treba znati da snaga sprijeda smještenog benzinskog motora 190 KS (kW), a njegov najveći okretni moment je 239 Nm pri 4300-4500 okr./min. Tu je i prednji elektromotor snage 182 KS (134 kW) uz 270 Nm okretnog momenta, dok se na stražnjoj osovini nalazi nešto manji elektromotor snage 54 KS (40 kW) uz 121 Nm okretnog momenta.

Ukupna snaga sustava od 248 KS (182 kW) pruža Highlanderu Hybridu ubrzanje 0-100 km/h za 8,3 sekunde, te najveću brzinu koja je elektronički ograničena od 180 km/h. Prosječna potrošnja goriva prema ciklusu WLTP kreće od 6,6 l/100 km, dok emisija CO₂ od samo 149 g/km predstavlja najbolji omjer snage i CO₂ u segmentu za neko vozilo koje nije plug-in hibrid.

Prekidač za odabir načina vožnje na središnjoj konzoli omogućava izbor jednog od sljedećih programa: ECO, NORMAL, SPORT i TRAIL. Sva četiri programa je moguće koristiti kada vozilo djeluje u električnom pogonu (program EV) kojim se zasebno upravlja.

Ponoseći se izvanrednom toplinskom učinkovitošću od 41 posto, ovaj 4-cilindrični motor D-4S, sa 16 ventila, DOHC, zapremine 2487 cm³, koristi i direktno ubrizgavanje, kao i ubrizgavanje u usisnu granu. Način ubrizgavanja goriva se mijenja sukladno uvjetima vožnje radi postizanja optimalne snage i potrošnje goriva.

Dvostruki VVT-i sustav uz VVT-iE (Variable Valve Timing-intelligent Electric - električni promjenljivi rad ventila) na usisnoj strani znači da promjenom trenutka otvaranja ventila upravlja elektromotor, a ne tlak ulja, povećava snagu i smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova.

Dugi omjer provrta i hoda, kao i inovativni, promjenljivi sustav hlađenja zajednički poboljšavaju ukupnu učinkovitost motora i smanjuju potrošnju goriva.

Četvrta generacija hibridnog sustava se odlikuje manjim, lakšim mjenjačem od prijašnjeg, u kojem se, konstrukcijom s dva vratila za elektromotor i generator, postižu manji gubici u prijenosu, uz manju ukupnu širinu. Ovom konstrukcijom s paralelnim osima se povećava brzina vrtnje elektromotora, a istovremeno se smanjuje njegova veličina. Oni koji požele mijenjati brzine sami na raspolaganju imaju 6 stupnjeva prijenosa, no mislimo da je ipak puno pametnije samom sustavu prepustiti automatizirano mijenjanje brzina.

Prijenosni omjer je optimiran radi postizanja minimalne potrošnje goriva i dinamičkih performansi. Nova struktura zupčanika, nalik poliranoj površini zuba, prigušuje rezonanciju i buku rada, pa je hibridni pogon tiši nego ikada prije.

Buka i vibracije

Jačajući urođenu mirnu i tihu vožnju Highlanderove četvrte generacije potpuno hibridnog pogonskog sklopa, korištenje zvučno izoliranog vjetrobrana i prednjih prozora, te ugradnjom zvučne izolacije u krov, armaturnu ploču i pod, kao i u lukove kotača i prtljažnik, postignuta je zamjetno tiha putnička kabina. Doista, Highlander je žačuđujeće tih u vožnji, a dojam vanjske buke naglašava tek proprečni krovni nosači, koji sami po sebi i nisu aerodinamički idealni.

Vožnja i upravljanje

Highlanderova platforma TNGA-K mu pruža laganu školjku visoke krutosti. To se kombinira s niskim težištem, sofisticiranom MacPhersonovom nogom sprijeda i lafetom na stražnjem ovjesu, dok upravljač sa zupčastom letvom, visoke krutosti daje novom SUV-u vrlo okretno upravljanje povezano s udobnom vožnjom stalnom brzinom na autocesti.

Vozne karakteristike su učinjene dodatno udobnijima zahvaljujući Highlanderovom sustavu Ride Control (Nadzor vožnje) s Torque Demand (moment na zahtjev) - sustavima nadzora ljuljanja karoserije u zavoju i propinjanja pri ubrzavanju. Nadzire se pogonski okretni moment na prednjim kotačima radi smanjenja posrtanja karoserije uzrokovanog neravninama kolnika, kao smanjenja propinjanja karoserije koje se javlja prilikom snažnog ubrzavanja.

AWD-i pogon na sve kotače

AWD-i (All-Wheel Drive-intelligent - inteligentni pogon na sve kotače) sustav pogona na sva četiri kotača Highlandera Hybrida koristi novorazvijen stražnji diferencijal radi poboljšavanja maksimalnog okretnog momenta na stražnjim kotačima. Stražnji električni motor radi neovisno bez mehaničke veze između mjenjača i stražnjih kotača. To znači i da nema klasičnog kardanskog vratila prema stražnjoj osovini, ali i smanjenje ukupne mase cijelog vozila. Preventivno raspoređivanje veće pogonske sile na stražnje kotače, poput ubrzavanja, pomaže u suzbijanju proklizavanja prednjih kotača tijekom pokretanja iz mirovanja. Sustav također pomaže povećati okretnost u zavojima smanjenjem podupravljanja. Kad siđete s asfaltirane ceste, povećani okretni moment stražnjih kotača pomaže Highlander Hybridu da se samouvjereno kreće preko teških ili skliskih površina. I sve to bez povećanja buke, vibracija, emisije CO₂ ili potrošnje goriva.

Raspodjela momenta između prednjih i stražnjih kotača se brižljivo nadzire, a kreće se u rasponu od 100:0 do 20:80, ovisno o uvjetima vožnje. Ukupni moment koje se raspodjeljuje između prednjih i stražnjih kotača je prikazan na TFT višenamjenskom zaslonu od 7“ tijekom rada sustava AWD.

Što se cijena tiče, Highlander Hybrid dolazi s 3 različita paketa opreme (Elegant, Executive i Premium), kreće od 424.000 kn. Naš testni model s Premium paketom opreme stoji 522.500 kn, a u paketu se nalazi kompletan bogati Safety Sence sigurnosni paket sa najnovijim funkcijama, radarima, senzorima te navigacija, alu 20-colni naplatci, panoramski krov, ozvučenje JBL by Harman s 11 zvučnika, uz multimedijski zaslon od 12,3“ s povezivanjem aplikacija Apple CarPlay® i Android Auto™.

Toyota nudi 10 godina jamstva TOYOTA RELAX, kao i 10 godina jamstva na hibridnu bateriju.