test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Toyotu RAV4 AWD; Peta generacija omiljenog SUV-a pokazuje svoje mnogobrojne adute

02.05.2020 u 15:40

Bionic
Reading

Opći dojam o našem testnom modelu je i više nego izvrstan, jer od uvjerljivog vanjskog dizajna, preko lijepo definirane unutrašnjosti i osjećaja u vožnji primjetan je napredak u mnogo područja

Ako neki automobil ima 'poduži dossier', naravno u pozitivnom smislu, onda je to svakako Toyota RAV4 ili kod nas popularno zvana 'Ravica'. Iako sama oznaka RAV4, pomislili bi ste i nema neki posebno dojmljiv komercijalni naziv, morali bi se vratiti u sada već daleku 1994. godinu, kada je ovaj tip vozila bio potpuno neistraženi teritorij – nešto između pravog terenca i osobnog automobila. Drugim riječima, RAV4 kombinira elegantan dizajn i udobnost vožnje kako bi omogućio uživanje u vožnji kako van ceste, tako i u gradskim uvjetima. I da, RAV4 je akronim, odnosno nova riječ - kratica, sastavljena od početnih slova punog opisnog naziva, tada novog modela 'Recreational Active Vehicle 4 wheel drive'. Neki stariji sjetiti će se i vremena kada se ovaj Toyotin model često kod nas zvao i 'RAVA', no dobro, u to doba bili smo osjetno manje internetski pismeni nego što smo gotovo tri desetljeća kasnije.

Bilo kako bilo, prva generacija Toyote RAV4 predstavljena je 1994. godine kada su se 'body-on-frame four-wheel drive' vozila, odnosno karoserija postavljena na okvir ili šasiju s pogonom na sva četiri kotača pozicionirala kao terenska vozila. RAV4 je nastavila igrati ključnu ulogu u razvoju tada novog SUV tržišta prilagođenog putnicima (SUV/crossover SUV). U međuvremenu, povijest je pokazala kako gotovo svi ozbiljni proizvođači vozila lansiraju svoje verzije ove kategorije vozila, jer crossover/SUV tržište stabilno raste svake godine. Da je Toyotina poslovna strategija bila ispravna svjedoči i sada već peta generacija modela RAV4 koji smo imali ovaj tjedan na testu, točnije model oznake RAV4 Elegant AWD 2.0 VVT-iE Direct Shift-CVT s 2,0-litrenim benzinskim motorom snage 175 KS.

RAV4 pete generacije svoju premijeru je imao na međunarodnom sajmu automobila u New Yorku 28. ožujka 2018. godine, a u Europi je predstavljen početkom 2019. To je bio prvi SUV koji je izgrađen na platformi Toyota New Global Architecture (TNGA), što je donijelo temeljne prednosti u pogledu upravljanja, sigurnosti i dizajna. Pored našeg testnog modela s 2,0-litrenim benzinskim motorom tu je i zaštitni znak Toyotinih automobila, njihov hibridni pogon četvrte generacije, zajedno s novim 2,5-litrenim Dynamic Force hibridnim motorom, a ove godine stiže i plug-in hibridna verzija.

10 milijuna prodanih Toyota RAV4

RAV4 je proširio paletu Toyotinih modela koja je dohvatila osmeroznamenkaste prodajne brojke. Ukupne brojke za najprodavaniji SUV premašile su 10 milijuna krajem veljače ove godine, protežući se kroz pet generacija vozila koje se proizvodi od 1994.

Kao globalni Toyotin model, RAV4 je, od predstavljanja, svakim korakom sve više jačao. Stvorivši tržišni segment za novu vrstu kompaktnog, okretnog, rekreacijskog SUV-a, nastavio je postavljati standarde, a prodaja je dosezala sve višu razinu.

2019. godine RAV4 ne samo da je bio najprodavaniji SUV na svijetu, bio je i četvrti najprodavaniji putnički automobil uopće. Sjeverna Amerika je daleko najjače tržište, s godišnjom prodajom od preko pola milijuna vozila (535.000 vozila 2019.), nakon čega slijedi Europa (133.000) i Kina (127.000).

U Europi je RAV4 dosegnuo prodaju od preko dva milijuna od 1994., a zadnja, peta generacija, predstavljena početkom 2019. godine, postavila je novi godišnji rekord od preko 130.000 vozila.

Ove će godine paleta modela RAV4 doživjeti značajan iskorak pokretanjem prodaje novog RAV4 Plug-in Hybrid, koji kupcima nudi još veću sposobnost vožnje isključivo na električni pogon bez ikakve emisije štetnih plinova i bez potrošnje goriva.

Temeljen na stvaranju 'robusnog preciznog vozila s pogonom na sva četiri kotača' (ili Robust Accurate Vehicle with 4 Wheel Drive), novi RAV4 razvojni koncept spaja snagu i sofisticiranost SUV-a, velikodušni stražnji teretni prostor i vozne osobine ostvarene novim sustavom 4WD. Najnoviji Toyotin preventivni Safety Sense sigurnosni paket standardan je u svim modelima, a dostupne Povezane usluge (Connected Services) nude sigurno, ugodno i praktično iskustvo vožnje. Prvi svjetski Dynamic Torque Vectoring AWD sustav omogućuje precizno i ​​stabilno upravljanje usvajanjem mehanizma vektora zakretnog momenta, koji osim prednjih i stražnjih kotača neovisno raspodjeljuje okretni moment i na lijevi i desni stražnji kotač, u skladu s uvjetima vožnje. On također uključuje mehanizam za isključivanje koji prenosi pogonsku silu na stražnje kotače kada se 4WD pogon smatra nepotrebnim, značajno smanjujući gubitak energije i poboljšavajući ekonomičnost goriva. Glavni inženjer zadužen za razvoj, Yoshikazu Saeki, objašnjava: 'Namjeravali smo razviti automobil koji pobuđuje radoznalost kupaca, nadahnjujući njihovu želju isprobati nešto novo i doživjeti radost vožnje bilo gdje, bilo kada i koliko god daleko žele.'

Vanjski izgled

Toyotini napori da stilski poboljšaju izgled svojih automobila učinili su korak naprijed s potpuno novim SUV-om RAV4 pete generacije, koji je svakako prepoznatljiviji od svog prethodnika, odnosno 4. generacije koja se proizvodila između 2013. i 2018. Neki od oblika, inspiriranih poligonima, na bočnim stranama novog RAV4 mogu se doimati neobično, ali sveukupni je učinak donio vozilo koje izgleda dinamičnije i individualnije. Pogledajte samo zanimljivu animaciju dva oktogona umetnuta jedan u drugi, prednji je vodoravan, a stražnji okomit. I doista, ne može se reći da novi RAV4 ne slijedi ovu filozofiju Toyotinih dizajnera. Naša testna verzija razine opreme Elegant ima Bi-LED prednja svjetla s automatskim podešavanjem visine, kao i LED dnevna i zadnja svjetla te prednja i zadnja svjetla za maglu.

No, ovaj dizajnerski preobražaj je puno više od pukog stiliziranja. Novi RAV4 koristi Toyotinu vrlo svestranu Toyotinu novu TNGA globalnu arhitekturu koja je 57 posto kruća u ovoj aplikaciji, snižava težište automobila i pruža sofisticiranost stražnjeg ovjesa s dvostrukim ramenima (double-wishbone), poboljšanog osjećaja upravljanja s prednjim MacPherson ovjesom, optimizirane raspodjele težine i paket sigurnosnih značajki.

Manevarske sposobnosti su oduvijek krasile RAV4 i to nije ugroženo novim dizajnom. Zapravo, duljinom od 4600 mm, novi model je po duljini nešto kraći od prethodnog modela. Unatoč nižem težištu, visina od podloge povećava se za 15 mm, pa sada ona iznosi do 200 mm, a prevjesi (prednji 925 mm, a stražnji 985 mm) su neznatno kraći, no produženjem međuosovinskog razmaka koji sada iznosi 2690 mm (+30 mm) i širinom vozila koja je povećana za 10 mm (sada 1855 mm) dobila se prostranija i udobnija kabina. Prostor za prtljagu također je povećan i ima raznovrsnost dizajniranu sa sklopivim stražnjim sjedalima, dvostrukom podnicom u prtljažniku i bočnim mrežama. Zapremnina prtljažnika do vrha naslona sjedala je sada 580 litara, do krova s uspravnim stražnjim sjedalima 1189 litara, a kad se potpuno preklope nasloni stražnjeg reda (inače se mogu spustiti u omjeru 60/40) onda obujam utovarnog prostora do krova raste na 1690 litara. Težina izvedbe s 2,0-litrenim motorom i Direct Shift-CVT je između 1560 i 1670 kg, a naša testna izvedba je imala u Elegant razini opreme standardne 18-colne kotače s gumama dimenzija 225/60R18.

Unutrašnjost kabine

Vidljivost je također poboljšana tanjim A-stupovima, spuštanjem bočne linije, povećanjem bočnih prozora, premještanjem ogledala na vratima. Učinak svega toga je stvaranje prozračne kabine, suptilne i zadovoljavajuće poboljšane taktilne (dodirne) kvalitete. Obloge su mekše, presvlake od crne tkanine na lijepo profiliranim prednjim sjedalima imaju zanimljiv izgled, ručke za povlačenje vrata te okretni potenciometri klimatske kontrole i izbora pogona obložene su rebrastom gumom, a kolo volana i ručica mjenjača u kožu. Ovo je zanimljiviji, dobro dorađen interijer i veliko poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju.

Unutrašnjost kabine RAV4 izgrađena je oko proširene središnje konzole i suvremene nove ploče s instrumentima. Jednostavnost je združena s visokom tehnologijom uz lijepi izgled pa se robusni vanjski izgled stapa s promišljenim uređenjem unutrašnjosti. Inovativna obilježja se uklapaju u čiste linije putničke kabine u profinjenom okruženju u čijem središtu je dodirni zaslon multimedije, dijagonale 8 inča, smještenim na povišenom središnjem dijelu nadzorne ploče. Što se instrumentne ploče tiče, radi se o informacijskom zaslonu u boji ispred vozača dijagonale 7 inča (17,8 cm). To je kombinacija tri analogna pokazivača (broja okretaja motora slijeve strane i razine goriva, te temperature rashladne tekućine s desne strane) i središnjeg digitalnog zaslona u boji koji pokazuje brzinu i mnoge druge korisne informacije poput raspodjele pogona u AWD modu.

Po pitanju sigurnosti, naš testni RAV4 u izvedbi Elegant ima paket aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense®, koji uključuje: PCS (Pre Collision System) sistem automatskog kočenja kod opasnosti od sudara, uključujući sistem prepoznavanja pješaka i biciklista, ACC (Adaptive Cruise Control) tempomat s prilagodbom brzine pomoću radara (u kombinaciji sa Direct Shift CVT mjenjačem radi kod svih brzina), LDA (Lane Departure Warning) sistem upozorenja prilikom napuštanja prometne trake s aktivnom pomoći zakretanja upravljača, LTA (Lane Trace Assist) sustav detekcije i praćenja prometnog traka (samo u kombinaciji sa Direct Shift CVT mjenjačem), AHB (Auto High Beam) sistem automatskog prebacivanja dugih i kratkih svjetala, RSA (Road Sign Assist) sistem prepoznavanja prometnih znakova. Tu su i standardne funkcije poput: ABS (Anti lock Brake System) sistem protiv blokiranja kotača, BA (Brake assistance) sistem pomoći pri naglom kočenju, EBD (Electronic Brake force Distribution) elektronska raspodjela sile kočenja, TRC (Traction Control) kontrola proklizavanja pogonskih kotača, VSC (Vehicle Stability Control) nadzor stabilnosti vozila s mogućnošću isključenja, zračni jastuk za vozača i suvozača s dvostupanjskim djelovanjem, bočni zračni jastuci sprijeda, zračne zavjese sprijeda i straga, zračni jastuk za koljena vozača, graničnik zatezne sile sigurnosnih pojaseva, zatezač sigurnosnih pojaseva ISOFIX sustav dječje sjedalice u drugom redu, WIL (Whiplash Intrusion Lessening) sistem za zaštitu vrata od trzaja pri sudaru na prednjim sjedalima. Od tehnike izdvajamo funkciju Stop&Start (samostalno gašenje i pokretanje motora), automatsku elektronsku parkirnu kočnicu, HAC (Hill Assist Control) pomoć pri uspinjanju uz strminu, sistem nadzora tlaka zraka u gumama, sistem nadzora stabilnosti prikolice, EPS (Electric Power Steering) električno progresivni servo upravljač, sistem pokretanja motora pritiskom na tipku (Push Start), automatsko prebacivanje pogona na sva četiri kotača (vrijedi za AWD), DAC (Downhill Assist Control) pomoć pri spuštanju niz strminu (samo u kombinaciji sa AWD i Direct Shift CVT mjenjačem), kameru za vožnju unatrag, prednji i stražnji parkirni senzori, Smart Entry sistem za samostalno otključavanje i zaključavanje vozila te električno otvaranje/zatvaranje prtljažnika (daljinsko upravljanje).

Motor 2.0 VVT-iE

Naša testna verzija RAV4 nije naravno imala hibridni pogon, već se radilo o rednom, poprečno postavljenim četverocilindričnom 2.0 VVT-iE benzinskim motorom s prirodnim usisom te direktnim D-4S ubrizgavanjem goriva (oznaka motora M20A-FKS) i obujma 1987 cm³. Njegova snaga je 175 KS (129 kW), najvećeg okretnog momenta od 208 Nm 4400 okr./min. Ovaj motor uparen je s Direct Shift-CVT bezstupanjskim mjenjačem, te AWD pogonom na sva četiri kotača. Ovome ćemo se vratiti nešto kasnije u tekstu, jer smatramo da zaslužuje koju riječ više. Naš testni model ubrzava od 0 do 100 km/h za ne toliko impresivnih 11,0 sekundi (sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem i AWD pogonom ubrzanje je ipak osjetno boljih 9,9 sekundi), a krajnja mu je brzina 190 km/h. Proizvođač navodi podatak o potrošnji goriva u mješovitoj vožnji od 5,8-5,9 l/100 km (NEDC), odnosno 7,0-7,5 l/100 km (WLTP). Emisija CO₂ je u mješovitim uvjetima 134-136 g/km (NEDC), odnosno 159-169 g/km prema WLTP-u.

No vratimo se ipak Direct Shift-CVT bezstupanjskom mjenjaču našeg testnog modela te AWD pogonu na sva četiri kotača. CVT ili kontinuirano promjenjivi prijenosnici imaju prednost u ekonomičnijoj potrošnji goriva od uobičajenih automatskih mjenjača. Međutim, stekli su nešto lošiju reputaciju zbog svog neodređenog i nepovezanog osjećaja. Novi Toyotin Direct Shift-CVT se potrudio napraviti poboljšanja na oba fronta.

Većina mjenjača djeluje kombiniranjem fizičkih zupčanika, stupnjeva prijenosa, kako bi se prilagodio omjer između brzine okretaja motora i brzine okretaja kotača. CVT eliminira zupčanike, umjesto toga koristi dvije stožaste remenice povezane remenom (postoji i verzija sa lančanicima i lancem, kao npr. kod Subaru Levorga). Promjenom položaja tih remenica, CVT je u stanju stalno i kontinuirano mijenjati pogonski omjer, a ne prelaziti između fiksnih stupnjeva prijenosa. Teoretski, CVT može uvijek biti u savršenom 'stupnju prijenosa' za bilo koju kombinaciju motora i brzine kretanja vozila, što rezultira poboljšanom potrošnjom goriva u odnosu na prijenose s fiksnim omjerima. Postoje, međutim, određeni kompromisi.

Toyota Direct Shift-CVT bezstupanjski mjenjač Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota Motor Corporation

Iako su većinom vremena učinkovitiji, CVT s remenim prijenosom mogu biti manje osjetljivi pri ubrzanju iz stanja mirovanja ili pretjecanja i mogu biti manje učinkoviti pri vrlo malim brzinama u odnosu na klasične mjenjače sa zupčanicima. Vozači također ne vole nepostojanje osjećaja prelaska, 'šaltanja' iz brzine u brzinu, kao i zaostajanje nakon pritiska papučice za gas i ubrzanja koje loše podešeni CVT-ovi često pokazuju.

Ovisno o tome koliko naglo ubrzavate, prvi stupanj prijenosa ostaje uključen do oko 25 do 40 km/h. Pri ovoj brzini spojka pokretačkog mehanizma isključuje se, a mjenjač automatski prelazi u CVT režim temeljen na remenici. Čak i ako se brzina ponovno smanji, prijenosni sustav ne uključuje ponovno dok se automobil ne zaustavi u potpunosti.

S pokretanjem prijenosnika s najvećim ulaznim opterećenjima tijekom pokretanja, CVT-ov hardver je pod mnogo manjim stresom. Dakle, Toyota je uspjela smanjiti dimenzije remena i remenica. Ovo smanjenje mase smanjuje efekt povlačenja (drag) pogonskog sklopa i znači da se remen može brže pomicati oko 20 posto, omogućujući da motor i mjenjač ostanu više usklađeni dok automobil mijenja brzine vožnje, smanjujući zaostajanje u ubrzanju. S početnim prijenosnikom najniže brzine, remenice su također podešene da rade u još većim prijenosnim omjerima, što mjenjaču daje puno širi opći opseg rada koji zauzvrat poboljšava potrošnju goriva u vožnji na autocesti.

Tijekom rada s malim opterećenjem, poput krstarenja, vožnji inercijom ili vožnji po gradu, CVT stalno mijenja omjere kako bi motor radio što efikasnije. Međutim, ako nagazite papučicu gasa za pretjecanje, preuzmete ručicu mjenjača i pomaknete ju ulijevo vaš CVT mjenjač se može prebaciti na režim ručnog 10-brzinskog sekvencijalnog mijenjanja stunjeva prijenosa, prebacujući između 10 unaprijed postavljenih omjera kako bi oponašali okretanje i prebacivanje uobičajenog automatskog mjenjača. Iako tehnički nisu toliko učinkoviti, ti 'virtualni zupčanici' čine ubrzanje poznatijim i imaju psihološki učinak na vozačevu percepciju brzine. Potpisnik ovih redaka i nije neki pretjerani ljubitelj ovih CVT mjenjača, prije svega jer voli agresivniju i angažiraniju vožnju, no onaj koji želi umjereniju vožnju ovaj će se Direct Shift-CVT vjerojatno više dopasti. Treba reći i da naš testni model ima na izbor tri načina vožnje: Normal, Eco i Sport. Na vama je da odaberete koji način vožnje vam najviše odgovara, no mnogima će odabir klasičnog 6-brzinskog ručnog mjenjača možda biti i bolje rješenje. U svakom slučaju, modificirani e-CVT mjenjač je s druge strane primjereniji hibridnim pogonima Toyote, što smo vidjeli kod hatchback Corolle 2,0 Hibrid HB s paketom opreme Sport te s motorom od 180 KS. Ili kod Toyote C-HR Launch Edition 2.0 Hybrid Dynamic Force.

Novi dinamički AWD i E-Four sustavi 4WD s dinamičkim okretnim momentom

Toyota je razvila dva nova 4WD sustava pogona na sva četiri kotača s ciljem poboljšanja potrošnje goriva i postizanja visokog stupnja 4WD upravljanja, stabilnosti i performansi u vožnji van ceste.

Novi sustav Dynamic Torque Vectoring AWD koristi se u modelima sa benzinskim motorom. Usvajanjem mehanizma vektora zakretnog momenta, koji samostalno raspodjeljuje zakretni moment na lijeve i desne stražnje kotače u skladu s uvjetima vožnje, sustav Dynamic Torque Vectoring AWD omogućuje vozaču da upravlja vozilom točno onako kako je predviđeno. Ostvaruje visoke performanse na terenu, čak i na najtežim cestama. Ugrađen je i mehanizam za odvajanje, koji sadrži prve na svijetu 'ratchet-type dog clutches' odvajajuće pogonske kopče na osovinama prednjih i stražnjih kotača. Ove spojke zaustavljaju rotacije pogonskog sustava, koje u 2WD načinu prenose pogonsku snagu na stražnje kotače, značajno smanjujući gubitak energije i poboljšavajući ekonomičnost potrošnje goriva. Kod našeg testnog modela je tako moguće imati prijenosni omjer prednja/stražnja osovina od 50:50 posto, a na stražnjim kotačima zakretni moment od 0:100 (lijevi/desni kotač) pa sve do 100:0 posto. I da, u našem testnom modelu možete Multi-Terrain selektorom pogona odabrati između normalnog AWD pogona, Mud&Sand (blato i pijesak) te Rock&Dirt (kamena podloga i zemljana podloga). Vaš odabrani način 4WD pogona lijepo se može pratiti na središnjem digitalnom zaslonu inastrumentne ploče. Za ovakvo rješenje novi RAV4 zaslužuje sve pohvale s naše strane.

Za kraj, opći dojam o našem testnom modelu je i više nego izvrstan, jer od uvjerljivog vanjskog dizajna, preko lijepo definirane unutrašnjosti i osjećaja u vožnji primjetan je napredak u mnogo područja. Prvi svjetski Dynamic Torque Vectoring AWD sustav omogućuje precizno i stabilno upravljanje u skladu s uvjetima vožnje.

Cijena Toyote RAV4 s benzinskim 2.0 motorom kreće od Comfort 2WD modela po cijeni od 234.900 kuna, dok naš testni model s pogonom na sve kotače RAV4 Elegant AWD 2.0 VVT-iE Direct Shift-CVT s dodatnom opremom (Direct Shift mjenjač doplata 11.000 kn + Metalik boja 4.300 kn) stoji 297.300 kn. Trenutno je za ovaj model važeća sljedeća Akcija 'Pobjednička ponuda', koja uključuje povoljno financiranje po principu 33/33/33 s 4,8 posto kamate, a Toyota poklanja paket dodatne opreme u vrijednosti minimalno 10.000 kn (stranci je na izbor: STYLE NAVI ili ACTIVE paket).

  • +34
Toyota RAV4 Elegant AWD 2.0 VVT-iE Direct Shift-CVT Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.