test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Opel Zafiru Life; luksuzna putnička krstarica na četiri kotača

31.05.2020 u 09:47

Bionic
Reading

Naša testna Opel Zafira Life ugodno je iznenađenje, pogotovo jer velika većina nas rijetko i razmišlja o ovakvom tipu vozila, a radi se o doista velikom, ali vrlo upravljivom i praktičnom vozilu u pogledu prijevoza putnika i prtljage te unutrašnjeg volumena

Ovaj tjedan smo na testu imali jedan posebno zanimljiv model, a radi se o Opel Zafiri Life i to oznake L. No, kada vam netko kaže Opel Zafira prvo na što pomislite jest model Zafira, kompaktni MPV (Multi-puropuse Vehicle), odnosno višenamjensko vozilo ili monovolumen kojeg je ovaj njemački proizvođač automobila na tržište doveo prije više od dvadeset godina, 1999. Njegova ljepota nije se toliko odražavala u njegovom posebno lijepom vanjskom dizajnu, već u njegovom unutrašnjem volumenu, odnosno svestranosti. S njom ste mogli prevoziti putnike, ali i poveću količinu stvari. Zapravo, u to vrijeme crossoveri ili SUV-ovi nisu još gotovo niti postojali, a svakako nisu niti bili toliko popularni kao danas.

Tada je prva generacija poznata kao Zafira A bilo vozilo s tri reda sjedala i mogla je prevesti sedmero putnika, ali se temeljila na T podvozju standardnog modela C-segmenta, Astri (oznaka G) i s njom je djelila većinu svojih komponenti. Duljina Zafire je bila 4317 mm, a međuosovinski razmak 2694 mm. Kako je vrijeme prolazilo tako se i Zafira mijenjala, da bi stigla do svoje treće generacije ili Zafire Tourer C, koja se proizvodila između 2011. i 2019. I ona se temeljila na modelu Astra (oznaka J), ali je narasla na 4660 mm, kao i njezin međuosovinski razmak na 2760 mm. No kako je vrijeme prolazilo tako su i MPV vozila, baš kao i karavanske izvedbe pogotovo D-segmenta sve manje bile tražene. Logičan potez Opela, koji je od kolovoza 2017. godine dio PSA Grupe, da se okrene novom konceptu vozila. Imali su dva izbora, otići u smjeru crossover/SUV modela ili prema segmentu kombi i minibus vozila. Odlučili su se, u slučaju Zafire za ovaj drugi, a svim ljubiteljima crossover/SUV segmenta su ponudili Crossland X i Grandland X.

Opel je zadržao dobroprihvaćeno ime Zafira, ali je dodao i oznaku Life, a njemački proizvođač automobila ga je premijerno pokazao u siječnju 2019. godine. Model Zafira Life je u velikoj mjeri identičan modelima koji su na tržište izašli još 2016. godine; Peugeot Traveller, Citroën Spacetourer i Toyota ProAce II / ProAce Verso. Ova tri modela su zajednički razvili PSA i Toyota, proizvode se u pogonu PSA Grupe u francuskom Valenciennesu, a cijeli razvoj se odvijao pod nazivom projekta KZéro. I Opel Zafira Life se za kontinentalni dio Europe proizvodi u toj tvornici. Sva četiri modela se temelje na PSA platformi EMP2 na kojoj su građeni svi PSA automobili, a dizajn modela temelji se na studiji Citröen Tubik iz 2011. godine. Odgovarajuća Opelova varijanta gospodarskog vozila je Vivaro C, koji je zamijenio model Vivaro B.

Izgled i dimenzije

Za razliku od prethodnih modela Zafira A, Zafira B i Zafira Tourer C, Opel Zafira Life više nije kompaktan MPV ili monovolumen, već je znatno veći i dolazi u tri duljine. To znači da može voziti i do devet osoba, u slučaju da i u prednjem redu osim zasebnog vozačkog sjedala postoji klupa na mjestu suvozačkog sjedala za dvije osobe. U tom slučaju imate tri reda po tri sjedala.

Zafira Life udovoljava mnogim zahtjevima; od svestranog interijera, visoke udobnosti i sofisticiranih sustava pomoći vozaču, do vrhunskog infotainment sustava, head-up displeja, kamere i radara na kojima se temeljeni aktivni tempomat. Napredna tehnologija uparena je s cool izgledom, uravnoteženim proporcijama, kratkim prevjesima i tipičnom Opelovom maskom. Vozač i putnici imaju koristi od dvodijelnog panoramskog krova i prozora koji se otvara u vratima prtljažnika.

Zafira Life je jedan model, dostupan u tri veličine: 4,61 m duljine (S), 4,96 m duljine (M) i 5,31 m duljine (L). Zafira Life 'Small' konkurira kompaktnim kombijima, ali nudi znatno više prostora i prostora za do devet putnika, što je bez premca u ovoj klasi. Također ima mali krug okretanja (11,3 m), dobro upravljanje i dvoja bočna klizna vrata sa senzorima koja se otvaraju električno i pokretom stopala, slično vratima modela Astra Sports Tourer i Insignia Sports Tourer. Zafira Life 'Medium' kao i Zafira Life 'Large' ima 350 mm duži međuosovinski razmak od 3275 mm, a time i više prostora za noge za putnike straga, što ga čini konkurentom srednjim kombijima u D tržišnom segmentu. Širina naše 'L' verzije je 2204/2010 mm (sa/bez vanjskih ogledala), a visina od 1890 do 1940 mm, dok je težina praznog vozila od 1802 do 1845 kg, u ovisnosti o razini opreme. Dimenzije kotača su 17 cola, a dimenzije zimskih Michelin Agilis Alpin guma 215/60 R17C. Neka vas ne zbuni oznaka C na gumama, doista se radi o gumama za laka gospodarska vozila indeksa nosivosti 104 (102 za udvojene kotače) i indeksa brzine H do 210 km/h.

U usporedbi s konkurencijom, Opel također ima veća vrata prtljažnika i lakši pristup za utovar/istovar, kao i veću nosivost od više od jedne tone. Naša testna verzija Zafira Life 'Large', s kapacitetom prtljažnika od oko 4900 litara, konkurira puno većim kombijima. Stražnja vrata se otvaraju prema gore, a zbog svojih skoro 1,2 metra visine znaju biti pomalo nespretna ukoliko iza vozila ne ostavite dovoljno mjesta. No zato im nema premca kada je riječ o utovaru prtljage.

Sklopiv naslon sjedala suvozača omogućuje prijevoz predmeta duljine do 3,50 m. Preklapanje sjedala u trećem redu povećava prtljažni prostor Zafira Life 'S' na 1500 litara (do razine krova). Uklanjanje stražnjih sjedala, koja se isto tako jednostavno ponovno umetnu, povećava ukupni teretni kapacitet na čak 3600 litara. Naša testna verzija je bila metalik boje Moonstone siva.

Uređenje kabine

Što reći o uređenju kabine ovog vozila, a da ne zvuči pretenciozno? Dovoljno je reći da ulaskom u ovu luksuzni krstaricu stječete povlašteni tretman u odnosu na mnoga vozila s kojima se nađete na cesti pokraj vas. Prije svega tu je povišeni položaj sjedenja, pa će vam čak i mnogi crossover/SUV-ovi pozavidjeti na tome. Rekli smo već da je naša testna Zafira Life razine opreme Innovation i najviša je od ponuđene četiri razine opreme, pored: Business, Enjoy i Business Innovation. Naša verzija ima standardan trokraki, kožom presvučen upravljač s tri crna umetka. Tu je standardni panoramski krov, s dva fiksna stakla iznad glava putnika u drugom redu sjedala. U ovom tržišnom segmentu velika je potražnja za modernim, visoko opremljenim shuttle vozilima za prijevoz putnika. Opel zato nudi kožna sjedala na aluminijskim šinama koje omogućuju potpuno i jednostavno podešavanje uzduž kabine za sve verzije Zafira Life. Dostupno je pet, šest, sedam ili osam konfiguracija kožnih sjedala.

Naša verzija je imala opcijska kožna sjedala crna Carla, zapravo fotelje, za ukupno osam putnika. Radi se o jednostrukom vozačkom sjedalu, sa električnim podešavanjem u šest smjerova, s naslonom za ruku. Tu je i zasebno jednostruko suvozačko sjedalo (4-smjerno podešavanje, s naslonom za ruke). Drugi red podrazumijeva sklopivu klupu/jednostruko sjedalo 2/3-1/3, Isofix u osnovnoj opremi. Treći red ima sklopivu klupu sa sjedalima, 2/3-1/3, Isofix u osnovnoj opremi. Treba li reći da se svih osam putnika osjećaju kao kraljevi ili kraljice? Unutrašnjost je lijepo, zapravo posve prikladno uređena, nije se tu pretjerivalo, ali sve je vrlo, vrlo korektno - bez dvojbe.

Novi Opelov MPV ili minibus, kako već gledate na stvari, sadrži brojne sustave za pomoć vozaču. Kamera i radar prate područje ispred vozila. Sustav čak prepoznaje pješake koji prelaze cestu i može pokrenuti manevar kočenja u nuždi pri brzinama do 30 km/h. Inteligentni tempomat prilagođava brzinu vašeg vozila brzini vozila sprijeda, automatski usporava i po potrebi može smanjiti brzinu na 20 km/h. Upozorenje za pomoć u traci i pospanost signalizira vozačima ako su proveli previše vremena za volanom i trebaju stanku. Pomoć pri kratkom svjetlu, koja automatski prebacuje na dugo ili kratko svjetlo aktivira se iznad 25 km/h. Također u ovom segmentu tržišta jedinstven je head-up zaslon u boji koji pokazuje brzinu, udaljenost do prethodnog vozila i navigaciju.

Korisne funkcije, poput Navigacije uživo sa prometnim informacijama u stvarnom vremenu, izravna veza s pomoći na cesti i hitni poziv pružaju vozaču i putnicima dodatan mir. Pomoć možete dobiti u roku od nekoliko sekundi pritiskom na crveni S.O.S. gumb koji se nalazi na stropu između vozača i suvozača. Ako se zatezači sigurnosnih pojaseva ili zračni jastuci aktiviraju, poziv za hitnu pomoć aktivira se automatski. Dobra preglednost iz kabine je osobito važna kod većih vozila, na primjer u uskim ulicama ili pri skretanju u gradskim područjima. Ultrazvučni senzori na prednjim i stražnjim odbojnicima upozoravaju vozača na sve prepreke prilikom parkiranja.

No jedna stvar nas je prilično razočarala, a u biti se radi o sitnici, koju čak možete dobiti i u najmanjem Opelovom vozilu, gradskoj Corsi. Naravno, radi se o kameri za vožnju unatrag, i smatramo da ovako veliko vozilo doista treba imati ovaj dio opreme kao standaran, a da ne kažemo da bi bilo sjajno kada biste imali i kameru 360°. Ipak, moguće je uz nadoplatu dobiti sliku s kamere za gledanje unazad prikazanu na unutarnjem ogledalu ili na 7.0-inčnom zaslonu, a radi se o vidljivosti iz ptičje perspektive od 180 stupnjeva.

Veliki 7,0-inčni zaslon osjetljiv na dodir dolazi s multimedijskim i navigacijskim informacijama. Oba sustava imaju integraciju telefona putem Apple CarPlay i Android Auto. Multimedijska navigacija dodatno sadrži europsku navigaciju s 3D prikazom. Opcijski paket u našem testnom modelu Multimedia Navi sadrži: NAC V4 (navigacijski sustav) sa 7-inčnim kapacitivnim dodirnim zaslonom, Bluetooth, 1x USB, trostruki prijamnik, Wifi, HiFi Sorround, prepoznavanje glasa, povezana 3D navigacija, projiciranje funkcija pametnog telefona. Točke interesa u velikim gradovima prikazuju se u 'Full HD' kvaliteti. Kao opcija, zemljopisna putanja na putovanjima na drugim relacijama prikazana je vrlo realistično. Zafira Life nudi i uslugu telematike Opel Connect pri čemu navigacijski sustav uključuje informacije o prometu u stvarnom vremenu za najnoviji status na cestama. Tu je doplatni komunikacijski modul BTA3S za sustav Opel Connect (+ hitni poziv i pomoć u lokalizaciji). Tu je i Head-Up Display, zaslon na izvlačenje na ploči s instrumentima koji pruža vozaču korisne putne informacije. Putnici svoje mobilne uređaje mogu napuniti pomoću utičnica od 220/230 V. Dostupan je i snažan zvučni sustav sa svim razinama trimanja, a u vrhunskoj verziji putnici uživaju u prvoklasnoj akustici zahvaljujući 10 zvučnika.

Motor

Naša testna verzija je imala najjači dizelski motor, a radi se 2,0-litrenom poprečno postavljenom četverocilindričnom Start/Stop turbodizelašu snage 177 KS (130 kW), najvećeg okretnog momenta, sjajnih 400 Nm pri 2000 okr./min. Naša testna verzija opremljena je izvrsnim 8-brzinskim automatskim mjenjačem, a pogon je na prednjim kotačima. Treba reći da postoji i verzija na sva četiri kotača. Umjesto klasične ručice mjenjača Opel Zafira Life u našoj testnoj verziji ima okretnu sklopku, koja će vas najprije začuditi, no vrlo brzo ćete se naviknuti na njezinu praktičnost. A i nije baš da ćete ju nešto posebno trebati u vožnji kad odaberete smjer vožnje, no ako poželite ipak ručno mijenjati stupnjeve prijenosa dovoljno je pritisnuti tipku M pokraj i preuzeti mijenjanje brzina polugicama na kolu volana. Zgodna ušteda prostora!

Samo ubrzanje od 0 do 100 km/h je 10,4 sekundi, što je sjajno za ovako teško vozilo, a krajnja brzina 185 km/h. Opel navodi kombiniranu potrošnju goriva od 5,4-5,8 l/100 km, ali prema WLTP-u ciklusu 7,0-8,0 litara na 100 km. Ako uzmemo u obzir da mu je volumen rezervoara 70 litara to bi trebalo biti dostatno za više od 1000 km s jednim punjenjem. Mi smo potegnuli autocestom prema Rijeci i napravili u jednom danu 500 km, a instrument koji pokazuje razinu preostalog goriva nam je pokazao da je ostalo još skoro 500 km u rezervoaru, a nije da smo se baš sporo vozili, a i bilo nas je šestoro odraslih putnika. To je stvarno odličan rezultat, a ukoliko biste vozili umjereno, prema ovome biste mogli napraviti i 1200 do 1300 km. Proizvođač navodi i prosječnu emisiju CO₂ u kombiniranim uvjetima prema NEDC-u 151 g/km, a prema WLTP-u 209–183 g/km.

Treba reći i da je naša testna verzija imala IntelliGrip (ASR+) ili automatsku regulaciju proklizavanja, koja poboljšava upravljanje na bilo kojem terenu. Jednostavno okretanje okretne sklopke s lijeve strane kola volana omogućuje vam odabir razine terena i prianjanja. Odaberite između snijega, off-road, pijeska, standardnog ESP-a i isključenog. Kako IntelliGrip koristi elektroničke komponente koje su već ugrađene u automobil, to znači da se ne dodaje dodatna težina, pa niti potrošnja goriva nije pretjerana - za razliku od tradicionalnih 4x4 sustava. Dobro, naravno da naša testna verzija ipak ima samo pogon na prednja dva kotača, pa je ovaj sustav sjajna dodatna funkcija.

Za kraj treba reći da je naša testna Opel Zafira Life ugodno iznenađenje, pogotovo jer velika većina nas rijetko i razmišlja o ovakvom tipu vozila. Radi se o doista velikom vozilu, ali vrlo upravljivom i praktičnom u pogledu prijevoza putnika i prtljage te unutrašnjeg volumena općenito. Na staru Zafiru smo odmah zaboravili, jer to i nisu usporediva vozila, a kada smo se odlučili i za duže putovanje sa šestero putnika – osmijeh na licu se pojavio na licu svakog od prisutnih putnika. Trebamo li reći da smo se nakon nekoliko stotina kilometara vožnje nakon izlaska iz Zafre Life osjećali posve odmorni? Da, naravno! Još nas je jedna stvar impresionirala - na izlasku s autoceste smo platili cestarinu kao i osobna vozila kategorije 1. Luksuzno, udobno, moćno, brzo, ekonomično, vrlo upravljivo, pa imate neodoljivu želju da odete, pogotovo u ova teška i čudna koronavirusna vermena – negdje daleko, daleko. Izvanredan alat već imate, a on se zove Opel Zafira Life!

Što se cijena tiče treba reći da Opel Zafira Life S s 1.5 Dizel Start/Stop motorom 75 kW/102 KS i 6-brzinskim ručnim mjenjačem kreće od 222.208 kn sa svim davanjima. Zafira Life M standardne nosivosti s 1.5 Dizel Start/Stop motorom 75 kW/102 KS i 6-brzinskim ručnim mjenjačem kreće od 228.771 kn, a Zafira Life L standardne nosivosti s 1.5 Dizel Start/Stop 88 kW/120 KS motorom i 6-brzinskim ručnim mjenjačem kreće od 237.856 kn. Naša testna verzija Zafira Life L2H1 (L) Increased Innovation 2.0L AT8 Start/Stop (130 kW/177 KS) standardne izvedbe kreće od 279.472 kn (Business Zafira L) sa svim davanjima (PDV+PPMV), a s dodatnom opremom 363.100 kuna.

  • +46
Opel Zafira Life L2H1 (L) Increased Innovation 2.0L AT8 Start/Stop (130 kW/177 KS) Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.