'Way to Zero'

[FOTO/VIDEO] Volkswagen izrađuje unutrašnjost ID. modela još održivije: Veliki broj novih alternativnih materijala

23.02.2023 u 15:22

Bionic
Reading

Tijekom ove godine ID.3, ID.4, ID.5 i ID.7 će dobiti odabrane inovacije koje su prvi put korištene u masovnoj proizvodnji u ID. Buzz-u. Tako npr. VW koristi Seaqual® pređu kao materijal za presvlake sjedala, pa su emisije CO2 iz proizvodnje gotovo su za trećinu niže

Volkswagen je objavio kako će potpuno električne modele ID. obitelj proizvoditi još održivije, uključujući izbor materijala za interijer. Tijekom ove godine ID.3, ID.4, ID.5 i ID.7 dobiti će odabrane inovacije koje su prvi put korištene u masovnoj proizvodnji u ID. Buzz-u. Kao jedan primjer toga, VW koristi Seaqual® pređu kao materijal za presvlake sjedala. Napravljen je od 10 posto prikupljenog morskog otpada i 90 posto reciklirane PES pređe. Emisije CO2 iz proizvodnje gotovo su za trećinu niže nego kod konvencionalnih pokrovnih materijala.

Silke Bagschik, voditeljica proizvodne linije E-Mobility, objašnjava: 'Kroz široku upotrebu recikliranih materijala i unutrašnjosti bez životinjske kože u našim ID. modelima, dodatno poboljšavamo eko-ravnotežu naših vozila - uz visoke zahtjeve za optičku i dugoročnu kvalitetu. Povratne informacije naših kupaca potvrđuju da ćemo nastaviti širiti ove održive pristupe u budućnosti.'

Volkswagen izrađuje unutrašnjost ID. modela još održivije Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Veliki broj novih materijala u unutrašnjosti

Model ID. Buzz, koji smo imali priliku voziti ovaj tjedan, kao pionir inovacija recikliranja. Volkswagen već koristi veliki broj novih materijala u unutrašnjosti ID-a. Buzz, a oni će sada biti predstavljeni u drugim modelima ID. obitelji korak po korak. Primjerice, alternativni materijali od oceanske plastike ili starih PET boca (točnije 63 boce od 500 ml) korišteni su na brojnim mjestima u unutrašnjosti novog Volkswagenovog minibusa.

Vanjski materijal navlake za sjedalo izrađen je od Seaqual® pređe, koja se sastoji od 10 posto prikupljenog morskog otpada i 90 posto reciklirane PES pređe. Time se štedi 32 posto emisija CO2 u usporedbi s konvencionalnim površinskim materijalima. U presvlakama za sjedala s ArtVelours Eco®, udio recikliranja je 71 posto. Osim toga, površine stropne obloge i podne obloge u ID. Buzz-u su u potpunosti izrađene od recikliranog poliestera. Reciklirana plastika također se može naći u izolacijskom sloju tepiha. Isto se odnosi i na komponente kao što su obloge podvozja i obloge kućišta kotača.

Bez kroma

Osim toga, Volkswagen više ne koristi krom za ukrasne dijelove na vratima, ploči s instrumentima i kopči na upravljaču za ID. Buzz, jer proizvodnja kroma šteti okolišu. Krom je zamijenjen tekućom bojom s izgledom kroma koja ima vezivo na biološkoj osnovi. Neke od ovih inovacija recikliranja iz ID. Buzz-a će sada biti uveden u ID.3, ID.4, ID.5 i ID.7.

Reciklirani materijali kao alternativa pune vrijednosti

Reciklati su obrađeni rabljeni materijali koji se primjenjuju na nove proizvode. U slučaju plastike, takvi materijali uključuju PET boce i stare ribarske mreže. Ovi plastični otpadni materijali prerađuju se u granulate i zatim se mogu ponovno upotrijebiti.

Ovisno o zahtjevima, komponente se mogu izraditi samo malim udjelom recikliranih materijala ili u potpunosti od njih. U interijeru, ponovno korišteni materijali moraju uvijek nuditi iste karakteristike kao i konvencionalni. To se odnosi i na njihov izgled i osjećaj kao i na njihovu trajnost i dugovječnost.

Volkswagen na 'Way to Zero' putu

Do 2030. godine Volkswagen namjerava smanjiti emisije ugljika po vozilu za 40 posto, a tvrtka planira postići klimatski neutralnu ravnotežu najkasnije do 2050. godine. Kako bi postigao te ciljeve, VW analizira i optimizira cijeli životni ciklus vozila: od temeljnog istraživanja, preko razvoja i proizvodnje, do recikliranja na kraju životnog vijeka. Volkswagen također nastoji ostvariti zatvorene cikluse materijala za sve korištene sirovine.