ekološka tranzicija

[FOTO/VIDEO] Utjecaj na okoliš: Renault Mégane E-TECH Electric utire put mobilnosti bez ugljika

29.04.2022 u 11:32

Bionic
Reading

Unutar vozila, mnogi dijelovi, kao što su instrumentna ploča, središnja konzola, nasloni za glavu i tepisi, izrađeni su od recikliranih materijala. Svaki automobil ima najmanje 28 kg reciklirane plastike, što dodatno pomaže tvrtki da postigne svoje ciljeve u smislu smanjenja ugljičnog otiska

Novi Mégane E-TECH Electric, o kojem smo iscrpno pisali, automobil je francuskog proizvođača koji bi po mnogo čemu trebao biti ključan model u planovima Renault Grupe da postigne svoj cilj do 2040. da budu ugljično neutralni u Europi. Ovaj potpuno električni model utire put mobilnosti bez ugljika iz najmanje četiri razloga. Mégane E-TECH Electric je nulte emisije na cesti, dizajniran je korištenjem recikliranih materijala, ima drugi životni vijek svojih baterija, i lako se reciklira na kraju životnog ciklusa.

Quentin, službenik za okoliš u inženjerstvu materijala, priča priču o 'zelenom' automobilu kojem je pomogao da nastane. Dizajniranje vozila koja su vrijednija za okoliš njegov je posao. To, pokušavajući odgovoriti na društvene i ekološke izazove koji sada naglašavaju naš svakodnevni život i oblikuju našu budućnost, je (veliki) plus koji on pokušava dovesti na svoju razinu, razinu materijala. On je bio je u svom elementu radeći na potpuno novom Mégane E-TECH Electric, modelu koji pokazuje kako je strategija tvrtke sada više nego ikad uključena u ekološka pitanja.

Mégane E-TECH Electric utire put mobilnosti bez ugljika Izvor: Promo fotografije / Autor: Aslak LEFEVRE/Nakyma

Prije trideset godina pristup dizajnu je započeo korištenjem reciklirane plastike u vozilima. Danas se ubrzava i doživljava drugu dimenziju. Ekosustavi opskrbe i proizvodnje sada su dizajnirani ili redizajnirani da budu dio dinamike kružnog gospodarstva, čime se smanjuje ugljični otisak vozila mnogo prije nego što je pušteno u promet. Lokalni izvori, predani dobavljači, reciklirani materijali: ovo utire put u novu budućnost održive mobilnosti.

'Od samog početka, potpuno novi Mégane E-TECH Electric dizajniran je imajući na umu kružno gospodarstvo. Sastavljen u Francuskoj, u tvornici u Douaiju, ovaj električni model odražava predanost Grupe očuvanju primarnih resursa, kroz lokalnu proizvodnju i zahvaljujući dubinskom radu s dobavljačima i kanalima za recikliranje.', rekao je Quentin.

  • +2
Renault Mégane E-TECH Electric utire put mobilnosti bez ugljika Izvor: Promo fotografije / Autor: Yves Forestier/ Alkama

Odgovorna proizvodnja

Na sjeveru Francuske, gdje se sastavlja potpuno novi Mégane E-TECH Electric, svakog se dana stotine vozila šalju niz proizvodne linije u proizvodnom pogonu u Douaiju, unutar ElectriCity huba. Oslanjajući se na lance opskrbe koji su što je moguće lokalniji i koji koriste što je moguće više recikliranog materijala, model utjelovljuje temeljne vrijednosti odgovorne proizvodnje. 70 posto njegove ukupne mase dolazi iz lokalnih izvora unutar Europe.

I izvana i iznutra, sve je dizajnirano da optimizira korištenje resursa. Na primjer, aluminij se koristi za brojne dijelove tijela. Ovaj lagani materijal pomaže u smanjenju ukupne mase, čime se povećava domet automobila. Ali to također znači da se lanac opskrbe može dodatno optimizirati; kada se koristi, dio preostalog materijala može se reciklirati natrag u proizvodni proces. Kako? Tijekom štancanja, kada se aluminij reže kako bi se dijelovima dao željeni oblik, dobiveni otpadni materijal se sortira, zbija i vraća početnom dobavljaču koji ih ponovno integrira u svoj proizvodni ciklus. Zatim se vraćaju u tvornicu Douai kako bi se koristili u proizvodnji novih komada. Ova kratka petlja za recikliranje pomaže smanjiti ugljični otisak proizvodnje vozila i osigurati zalihe materijala.

'Aluminijski otpad predstavlja oko 40 posto volumena koji se koristi za štancanje dijelova. Zahvaljujući njihovom 100-postotnom recikliranju, provodimo kružno gospodarstvo, zadržavajući kvalitetu materijala. Zatvaramo puni krug koji je ekološki prihvatljiv i ekonomičan!', rekao je Fabrice, stručnjak za recikliranje u Renault Grupi.

Reciklirani materijali

Unutar vozila, mnogi dijelovi, kao što su instrumentna ploča, središnja konzola, nasloni za glavu i tepisi, izrađeni su od recikliranih materijala. Svaki automobil ima najmanje 28 kilograma reciklirane plastike. To dodatno pomaže tvrtki da postigne svoje ciljeve u smislu smanjenja ugljičnog otiska. Do 2030. Grupa Renault namjerava koristiti 33 posto recikliranih materijala na svojim vozilima.

'Moja uloga je odrediti koji materijali imaju najmanji mogući otisak i proširiti raspon recikliranih materijala. Potpuno novi Mégane E-TECH Electric ima 20 posto više reciklirane plastike u usporedbi s Renault ZOE.', rekao je Quentin, referent za okoliš u inženjerstvu materijala.

Više od 90 posto se može reciklirati

Potpuno novi Mégane E-TECH Electric svoju ekološku ambiciju još više podiže jer utire put novim, obećavajućim projektima, poput onih koji se odnose na recikliranje materijala i metala koji se koriste za izradu baterija. Ovi reciklirani dijelovi jednog će se dana koristiti za izradu novih baterija u Gigafactory u Douaiju koja će svoja vrata otvoriti od 2024.

Sveukupno, potpuno novi Mégane E-TECH Electric može se 90 posto reciklirati (prema europskoj direktivi o homologacijskom recikliranju 2005/64/EC). Time označava početak nove ere, ere s jačim obvezama, većom odgovornošću.