ENERGETSKA RAČUNICA

Ispitali smo kakve su cijene goriva u okruženju i gdje se isplati potegnuti preko granice

05.04.2022 u 12:49

Bionic
Reading

Gorivo na benzinskim crpkama u Hrvatskoj od ponoći je jeftinije, ali za manji iznos negoli je iznosilo poskupljenje prije tjedan dana. Provjerili smo kako se kreću cijene u zemljama u okruženju

Na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 od utorka se prodaje po 12,09 kuna, što je 36 lipa manje nego dan ranije, kada je stajala 12,45 kuna za litru, dok je litra osnovnog eurodizela jeftinija za 81 lipu, a niže su i cijene premium goriva.

I na susjednim tržištima cijene goriva proteklih dana korigirane su sukladno padu cijena nafte na svjetskom tržištu. Također, u većini zemalja iz okruženja na snazi su mjere ograničenja cijena, uključujući njihovo zamrzavanje u određenom razdoblju.

Prema prikupljenim podacima, cijene u Hrvatskoj trenutno ne odstupaju mnogo od prosjeka. Kod nas su cijene derivata malo više nego u zemljama s ex-Yu prostora, izuzev Crne Gore, a osjetno su niže u usporedbi sa zapadnim zemljama iz bližeg okruženja.

Najskuplja Njemačka, najpovoljnija Mađarska

Najskuplje gorivo je u Njemačkoj, u kojoj su izjednačene cijene eurosupera 95 i dizela na razini od 2,06 eura (15,58 kuna).

Uvjerljivo najpovoljnije cijene i dalje su u Mađarskoj zbog dugotrajno zamrznute cijene osnovnih goriva na 480 forinti (1,30 eura). Tankanjem kod sjevernih susjeda benzinci mogu na spremniku uštedjeti oko 113 kuna, a dizelaši 144 kune.

Niže su cijene i u Srbiji i BiH, ali razlika nije tako velika da bi se isplatilo potegnuti preko granice.

Slovenska vlada zamrznula je cijene goriva na 30 dana, ali sad je ušteda prilikom tankanja u Deželi znatno manja nego prošloga tjedna. Na spremniku eurosupera može se uštedjeti 38 kuna, a na spremniku dizela 53 kune.

  • +4
Gužva na slovenskim benzinskim pumpama Izvor: Profimedia / Autor: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nepovoljne naznake za idući tjedan

Loša vijest je da bi cijene idući tjedan opet mogle porasti ako se nastavi nepovoljan trend na tržištu sirove nafte.

Nakon što su prošloga tjedna potonule 13 posto, cijene nafte u ponedjeljak i utorak opet su krenule uzlaznom putanjom, jer Zapad najavljuje nove sankcije Rusiji zbog optužbi za ratne zločine u Ukrajini. A to bi moglo poremetiti isporuke nafte iz Rusije.