hrvatska premijera

[FOTO/VIDEO] Novi Nissan Juke je stigao; Pionir klase sada je još dojmljiviji

21.01.2020 u 10:54

Bionic
Reading

Iako je temeljito promijenjen, novi Juke zadržao je neke svoje kultne značajke, uključujući okrugla prednja svjetla koja ga čine odmah prepoznatljivim

Nissan je imao hrvatsku premijeru svoje druge generacije crossovera B-segmenta, modela Juke. A koliko je značajan ovaj automobil za japanskog proizvođača iz Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi dovoljno govore i prodajni rezultati u ovih skoro deset godina otkako je na globalnom tržištu – 1 milijun prodanih primjeraka. Nije neskromno reći da je upravo Juke postavio temelje tada posve novog segmenta – kompaktnih crossover SUV vozila. Kombinira stil coupé vozila sa stavom crossovera. Time se omogućuje najbolje od tih dvaju svjetova i dobiva automobil savršen za vožnju gradom, ali i izvan njega. Ako vas je zanimalo porijeklo njegova imena, treba reći da ono sugerira na 'juke' pojam iz američkog NFL nogometa, a označava brz, iznenadan i nepredvidljiv trkaći manevar u izbjegavanju protivničkih obrambenih igrača.

Tada 2010. godine Nissan Juke imao je konkurenciju u samo jednom modelu, neki ugledniji autonovinari navode Škodu Yetti, no danas je situacija na tržištu ponešto složenija. Naime, i sam kreator Jukea pobrojao ih je ravno 24 za 2019. godinu. Prema prognozama Alijanse, do 2023. godine se očekuje rast prodaje crossovera na europskom tržištu od 30 posto.

Druga generacija, koja je stigla u rujnu 2019. predstavljanjem istodobno u pet europskih gradova; Londonu, Parizu, Milanu, Barceloni i Kölnu, pokazala je javnost da je on sada odrasliji, s poboljšanim dizajnom, performansama i praktičnošću. Zadržati isti smisao za stil i zabavu, koji sad uključuje niz naprednih tehnologija koje ga čine najpovezanijim Nissanovim automobilom, nije bio lagan zadatak. Druga generacija je dizajnirana, projektirana i proizvedena u cijelosti u Velikoj Britaniji.

Novi Nissan Juke Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan Europe

Pogonski sklop također je vrlo napredan, a uključuje benzinski turbomotor smanjena obujma koji je ujedno kompaktan, lagan, snažan i štedljiv. Radi se o trocilindričnom 1.0 DIG-T 117 benzinskom motoru obujma 999 cm³ snage 117 KS (86 kW), s najvećim okretnim momentom od 180 Nm od 1750 do 4000 o/min, odnosno 200 Nm od 1750 do 3750 o/min (s overboostom). Ovaj potonji podatak upućuje na to da overboost pruža dodatnih 20 Nm tijekom 25 sekundi od potpunog pritiska papučice gasa. Overboost se primjenjuje od druge brzine do najviše brzine. ).

Šesterostupanjski ručni mjenjač dio je serijske opreme, a po prvi put je uz nadoplatu dostupan i sa 7-brzinskim DCT (Dual Clutch Transmission) automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Stupnjevi prijenosa se mogu mijenjati polugicama na kolu volana ili potpuno automatski. Performanse su također poboljšane, pa su tako ubrzanja od 0 do 100 Km/h 10,4 sekundi s ručnim mjenjačem, odnosno 11,1 sekundi s DCT mjenjačem. Dok je krajnja brzina u obje verzije mjenjača 180 km/h.

Nissan kaže da se poboljšala potrošnja goriva koja sad iznosi 4,9 l/100 km u modelima s ručnim mjenjačem (NEDT-BT) i 4,8 l/100 km u onima s DCT mjenjačem (NEDT-BT). Smanjene su i emisije CO2, koje se kreću od 112 g/km do 118 g/km (NEDC-BT) u modelima s ručnim mjenjačem te od 110 - 116 g/km (NEDC-BT) u onima s DCT mjenjačem. Uskoro se očekuje i plug-in hibridna varijanta pogona, kakva je u Renault Capturu, dok je izvjesno da dizelskog motora neće biti.

D-mode funkcija omogućuje vozačima da jednostavno biraju neki od tri načina rada – Standard, Eco i Sport – kako bi prilagodili odzivnost motora ovisno o vrsti ceste ili raspoloženju vozača.

Nissan Juke temelji se na platformi Alijansinoj CMF-B i proizvodi se u Nissanovoj nagrađivanoj tvornici u Sunderlandu u Velikoj Britaniji. Jamstvo je 3 godine, odnosno 100.000 km.

Iako je temeljito promijenjen, novi Juke zadržao je neke svoje kultne značajke, uključujući okrugla prednja svjetla koja ga čine odmah prepoznatljivim. Da bi ih se osvježilo i dizajn učinilo posve suvremenim, svjetlima je dodan LED potpis u obliku slova Y koji odlično pristaje Nissanovoj prepoznatljivoj prednjoj maski V-motion.

'Lebdeći' krov i oštri nabori bočnih linija dodaju izgledu novog modela Juke novu razinu profinjenosti. Paleta od 11 boja karoserije u kombinaciji s tri kontrastne boje krova osigurava mu prepoznatljivost, a boje karoserije, krova i unutrašnjosti mogu biti ujednačene ili kontrastne. Obnovljena mu je unutrašnjost koja je sad modernija, prostranija, kvalitetnija i nudi više tehnologije. Ima više prostora i za putnike i za njihove stvari te se prostor za koljena na stražnjoj klupi povećao za 5,8 cm, prostor za glave straga za 1,1 cm, a kapacitet prtljažnika porastao je za 20 posto pa sada iznosi 422 litre.

Novi Juke ima na izbor felge dimenzija 16, 17 i 19 cola. Upravo ove najveće pridonose impozantnom i sportskom izgledu, a dimenzije guma se kreću od 215/65 R 16 (serijski u razini Visia), 215/60 R 17 (serijski u razinama Acenta i N-Connecta) te 225/45 R 19 (serijski u razinama Tekna i N-Design).

Novi dizajn unutrašnjosti uključuje luksuzne materijale i ambijentalno osvjetljenje, što pridonosi stilu i većoj udobnosti. Novi mekani pokrovi armaturne ploče, obloga vrata i tepisi pridonose premium osjećaju. Sjedala izrađena u jednom komadu automobilu daju sportskiji izgled i mogu biti presvučena Alcantarom® ili kožom.

Osim dobrog izgleda i velike udobnosti, prednja sjedala u određenim razinama opreme uključuju i inovativni audiosustav Bose Personal Plus sa zvukom visoke kvalitete koji vas okružuje. Njime možete upravljati s pomoću 'lebdećeg' 8-inčnog zaslona multimedijskog sustava koji pruža jednostavan pristup uslugama NissanConnect. Nissan je zaključio da kupci koji biraju Juke očekuju da se njihov automobil uklopi u njihov povezani život. Zato je druga generacija opremljena najnaprednijim multimedijskim sustavom koji je ikad ugrađen u neki Nissan. Uključuje jednostavnu integraciju pametnih telefona, aplikaciju za upravljanje modelom Juke i njegovo praćenje.

Najnovija inačica multimedijskog sustava NissanConnect omogućuje kupcima da se služe uslugama Apple CarPlay® ili Android Auto za prikazivanje omiljenih aplikacija s pametnog telefona na integriranom 8-inčnom dodirnom zaslonu u vozilu. Aplikacijom NissanConnect Services vlasnici Jukea sada mogu provjeriti je li njihovo vozilo zaključano te ga otključati ili zaključati izravno putem svojeg pametnog telefona. Uz to moguće je putem aplikacije aktivirati trubu ili svjetla. Kako bi bili još sigurniji, vozači prije putovanja mogu provjeriti i tlak u gumama i razinu ulja.

Ako se ne služe navigacijskim sustavom s pametnog telefona, vozači mogu pristupiti uslugama TomTom Maps i Live Traffic. Novi Juke kompatibilan je s uslugom Google Assistant te omogućuje širok raspon naredbi, uključujući slanje odredišta navigacijskom sustavu automobila glasovnom naredbom pametnom telefonu (ovisno o zemlji).

Za vlasnike koji žele svojem automobilu dodati nešto drukčije i prilagoditi ga svojem stilu, razina opreme N-Design zajedno s poznatim razinama Visia, Acenta, N-Connecta i Tekna nudi najbolji paket za personalizaciju novog Jukea.

Novi Nissan Juke opremljen je brojnim naprednim tehnologijama za pomoć u vožnji i mogućnostima multimedijskog sustava stvorenima da svako putovanje učine sigurnijim, jednostavnijim i ugodnijim.

Sigurnosne značajke uključuju inteligentni sustav kočenja u hitnom slučaju s prepoznavanjem pješaka i biciklista, inteligentni adaptivni tempomat, sustav za prepoznavanje prometnih znakova, inteligentni sustav za sprječavanje izlaska iz voznog traka, upozorenje na nadolazeći promet straga, kao i inteligentni nadzor mrtvog kuta.

Inteligentni nadzor mrtvog kuta po prvi puta je uveden u neki Nissanov model. Upozorava vozače na vozilo koje se kreće uz njih, ali koje ne mogu vidjeti te vraća Juke nazad u vozni trak da bi spriječio sudar.

Vozačima modela Juke pomoći će i Nissanova napredna tehnologija ProPILOT koja smanjuje stres pri dugim putovanjima i u prometnim zastojima jer samostalno održava Juke u voznom traku i na stalnoj, sigurnoj udaljenosti od drugih automobila, čak i u kolonama koje se sporo kreću.

Da bi se poboljšala vidljivost u rizičnim zonama, A-stupovi između vjetrobranskog stakla i okvira vrata stanjeni su, ali zadržana je njihova čvrstoća zahvaljujući strateškoj upotrebi laganijeg, ultrasnažnog čelika. Vidljivost noću dodatno je poboljšana zahvaljujući serijskim LED prednjim svjetlima koja povećavaju vidljivost na 10 metara – najboljima u klasi.

Zahvaljujući sigurnosnim tehnologijama novi Nissan Juke osvojio je maksimalnih pet zvjezdica na ovogodišnjim testiranjima neovisnog Europskog programa za ocjenu sigurnosti novih automobila (Euro NCAP), pri čemu su posebno istaknuti njegova izdržljivost i tehnologije za izbjegavanje sudara.

Prvi dojmovi u vožnji novim modelom Juke su jako dobri, a isprobali smo obje verzije mjenjača. Automobil je doista sjajno upravljiv i dojam je da je motor i snažniji od deklariranih 117 KS. Volan je precizniji, a ovjes MacPherson (prednji) i torziona greda, sa spiralnim oprugama (straga) dobro se nosi s neravninama na cesti. Sjedala su udobna i dobro profilirana, i dojam je da se dobro promislilo s uređenjem kabine, a naročito za putnike na stražnjim sjedalima. Pozitivnom dojmu doprinosi i prtljažnji prostor, koji je sada ne samo veći, već je oblikom gornjeg dijela karoserije i rasporedom stražnjih svjetala dobivena najveća širina otvora od 1072 mm (+29 mm), ali je nestao i nepravilan oblik donjeg dijela utovarnog prostora (sada 1003 mm ili + 131 mm). Općenito, vizualno je novi Juke puno atraktivniji i moderniji.

Za kraj, 1.0 DIG-T 117 Visia sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem je ulazni model, a stoji sa svim davanjima 132.828 kuna. Najskuplji je model 1.0 DIG-T DCT 117 N-Design sa DCT mjenjačem 186.256 kuna sa svim davanjima.

  • +34
Novi Nissan Juke - hrvatska premijera Izvor: Pixsell / Autor: Nissan Hrvatska