e-MOBILNOST

[FOTO/VIDEO] Nissan u suradnji s organizatorima projekta NEXT-E povećava pristupačnost električnih vozila u Europi

12.10.2022 u 11:28

Bionic
Reading

U tijeku je postavljanje 252 punionice u 6 zemalja koje će uključivati punjače na solarnu energiju te baterijske sustave za skladištenje energije

U okviru projekta NEXT-E, konzorcij NEXT-E ugradio je potpuno integriranu i pristupačnu infrastrukturu punionica u Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Rumunjskoj. U posljednje četiri godine Nissan je udružio snage s tvrtkama ZSE, E.ON, HEP, PETROL, BMW i MOL Grupom kako bi pridonio široj zastupljenosti električnih vozila i time olakšao e-mobilnost.

Za to su vrijeme ukupno postavljene 222 brze punionice s podrškom za različite standarde i 30 ultrabrzih punionica, čime je stvorena ključna infrastruktura potrebna u razdoblju rastuće potražnje za električnim vozilima, a koja korisnicima olakšava prelazak na električna rješenja mobilnosti.

Idući korak

Održiva rješenja za punjenje i integracija obnovljive energije dio su Nissanova cilja postizanja ugljične neutralnosti. Idući korak dalje u ime energetske učinkovitosti, Nissan je zajedno sa svojim partnerima u konzorciju prilagodio punionice kako bi odgovarale potrebama kupaca. Konzorcij je ugradio punjače na solarnu energiju i stacionarna baterijska rješenja za skladištenje energije na lokacijama na kojima nije postojala stalna opskrba električnom energijom. Uvođenjem natkrivenih punionica omogućena je ugradnja solarnih fotonaponskih ploča, što je pridonijelo maksimalnoj iskoristivosti prostora i većoj ekonomičnosti.

Konzorcij je u obzir uzeo i zahtjev korisnika za fleksibilnim metodama plaćanja i većom pristupačnosti. Infrastruktura punionica NEXT-E temelji se na općeprihvaćenim mogućnostima plaćanja, uključujući digitalne načine plaćanja, mjesečne pretplate, platne kartice i beskontaktno plaćanje.

Kao posebno priznanje inovativnosti projekta, Europska komisija svojedobno ga je nagradila najvećom potporom za e-mobilnost. U okviru programa za projekte električnih vozila Connecting Europe Facility (CEF), projekt NEXT-E predložen je za sufinanciranje u iznosu od 18,84 milijuna eura.

Nissan u suradnji s organizatorima projekta NEXT-E povećava pristupačnost električnih vozila u Europi Izvor: Promo fotografije / Autor: NEXT-E

Kako bi se poduprlo širenje upotrebe električnih vozila u regiji, projekt je zacrtao najstrateškije i najisplativije pristupe reformi infrastrukture i implementaciji usluga. Ovaj napor je od tada povezao paneuropske regije i pružio besprijekorno, udobno iskustvo vožnje na dugim udaljenostima 100 posto temeljeno na električnoj energiji. NEXT-E je obogatio postojeću mrežu u projektnim zemljama i stvorio nove elektrificirane prometne koridore za kohezivnu EV mapu.

  • +5
Nissan i NEXT-E projekt Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Elektrifikacija u zemljama srednje i istočne Europe

'Projekt Next-E usko je povezan s našom namjerom suradnje s drugim ključnim igračima u industriji prema čišćoj, sigurnijoj i inkluzivnijoj budućnosti. Jako nam je drago vidjeti da je ovaj projekt u potpunosti ostvaren, elektrificirajući putovanje naših kupaca u zemljama srednje i istočne Europe. Predani smo povećanju pristupačnosti električnim vozilima i iznijeli smo svoju dugoročnu viziju mobilnosti i šire u našoj Ambiciji 2030. Time planiramo isporučiti vrhunsku vrijednost osnaživanjem putovanja i društva kroz uzbudljive, elektrificirana vozila i tehnološke inovacije', istaknula je Friederike Kienitz, viša potpredsjednica odjela za održivost, korporativno upravljanje, pravne poslove, vanjske poslove i komunikacije Nissana, regija AMIEO.

Elektrifikacija je jedna od bitnih komponenti u planiranju pametnog grada s električnim vozilima koja su neprimjetno integrirana u prometni sustav. Stanice za punjenje glavni su izvor energije za električna vozila, a njihova lokacija ključna je za njihovu pristupačnost. Nissan nastavlja blisko surađivati ​​s vodećima u industriji i državnim tijelima kako bi povećao pristupačnost i stvorio globalni ekosustav za mobilnost i šire, postavljajući brze punionice na ključnim europskim autocestama i koridorima.