KRENULO JE

[FOTO/VIDEO] Nissan započeo proizvodnju novog Qashqaija; treća generacija modela unaprijeđena novom razinom tehnologije, dizajna i performansi

18.06.2021 u 18:11

Bionic
Reading

Uoči početka proizvodnje novog Qashqaija u Sunderlandu, japanski proizvođač kroz Nissan Skills Foundation potiče svakog školarca u sjeveroistočnoj Engleskoj da probudi inženjera u sebi

Nissanova tvornica u Sunderlandu, u Engleskoj, obilježava početak proizvodnje treće generacije Qashqaija te koristi priliku kako bi nadahnula buduće generacije radnika u proizvodnji i inženjerstvu. Nakon ulaganja teškog 400 milijuna funti i u svjetlu 35. obljetnice proizvodnje u Ujedinjenoj Kraljevini, najnovija generacija predvodnika u segmentu proizvodit će se na proizvodnoj liniji Line One tvornice u Sunderlandu.

Otkako je predstavljen prije 14 godina, svaki peti automobil proizveden u Velikoj Britaniji upravo je Qashqai. A kako bi prikladno obilježio početak proizvodnje nove generacije tog modela, Nissan je svakom školarcu u sjeveroistočnoj Engleskoj omogućio da sudjeluje u događanju zaklade Nissan Skills Foundation. Riječ je o programu marke u kojem se kroz različite aktivnosti nastoji potaknuti zanimanje mladih za poslove u proizvodnji i inženjerstvu.

Alan Johnson, potpredsjednik Nissanova odjela za proizvodnju u Ujedinjenoj Kraljevini, tim je povodom izjavio: 'Tvornica u Sunderlandu počiva na 35 godina izvrsnosti u proizvodnji, ali i na vještinama i stručnosti našeg prvorazrednog tima koji zajedničkim snagama stvara automobil sutrašnjice.

Početak proizvodnje novog Nissan Qashqaija u tvornici u Sunderlandu, Engleska Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Od početka prodaje 2007., više od 3,5 milijuna kupaca odabralo je Qashqai proizveden u Sunderlandu. U znak zahvalnosti, treću generaciju modela unaprijedili smo novom razinom tehnologije, dizajna i performansi, na što su naši kupci navikli još od originalnog modela.

  • +7
Novi Nissan Qashqai Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Znamo da je ovo bila teška godina za mlade. Zato koristimo predstavljanje treće generacije modela kako bismo ih još snažnije nadahnuli i privukli novu generaciju radnika u proizvodnji. Želimo da svako dijete na sjeveroistoku zemlje dobije priliku sudjelovati u programu Nissan Skills Foundation.'

Od predstavljanja originalnog modela 2007., Qashqai ne prestaje obarati rekorde. Bio je to automobil koji je u tvornici u Sunderlandu u rekordno kratkom roku proizveden u više od 3,5 milijuna primjeraka, što je trećina ukupne proizvodnje u povijesti te tvornice. Stoga ne čudi da je svaki peti automobil proizveden u Ujedinjenoj Kraljevini, a ujedno i model s najvećom stopom proizvodnje u Velikoj Britaniji od 2007., upravo Qashqai.

Tim radnika u tvornici prošao je tisuće sati obuke kako bi sve bilo spremno za predstavljanje novog Qashqaija. Potreba za radnom snagom u poslovima dizajna, konstrukcije i proizvodnje dovela je do otvaranja brojnih radnih mjesta u britanskim pogonima: 7000 u Paddingtonu, Maple Crossu, Cranfieldu, Lutterworthu i Sunderlandu, kao i 24.000 radnih mjesta u lancu opskrbe na širem području Ujedinjene Kraljevine te oko 5000 radnih mjesta u britanskim koncesijama.

Alan Johnson dodaje: 'Qashqai je ogroman dio nasljeđa ne samo naše tvornice, već i cijele britanske automobilske industrije. Utemeljio je segment crossovera, a svakom novom generacijom rasla je njegova popularnost kod kupaca. Uvjeren sam da će treća generacija, koju je s ponosom stvorio naš tim u Sunderlandu, nastaviti tu priču o uspjehu.'

Zaklada Nissan Skills Foundation osnovana je 2014. godine s ciljem privlačenja budućih generacija radnika u proizvodnji. Danas uključuje 10 posebno osmišljenih aktivnosti za djecu u dobi od sedam do 18 godina, a regionalnim školama osigurava resurse za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima iz STEM područja. Do danas je više od 65.000 mladih iz cijele regije sudjelovalo u događanjima zaklade Nissan Skills Foundation.

Tehnologija nove generacije podrazumijeva i nove proizvodne pogone

Kako bi podržao proizvodnju treće generacije Qashqaija, Nissan je u tvornicu u Sunderlandu uložio 400 milijuna funti. Ključna ulaganja uključuju 52 milijuna funti, dodatnu izuzetno veliku liniju za prešanje i sustav za reciklažu otpadnog metala Cyclone, kako bi Qashqai postao prvi model tvornice proizveden pretežito od aluminija.

Od ostalih novih ulaganja možemo izdvojiti 117 novih robota za limarske radove, prilagođenih za rad s aluminijem i čelikom ultravisoke vlačne čvrstoće koji novu generaciju čini najsigurnijom u klasi.

Novi Qashqai dostupan je u pet upečatljivih novih boja i pet dvobojnih kombinacija. Tvornica raspolaže i s četiri robota zadužena za ugradnju tankog sloja izolacijskog materijala najnovije tehnologije koji pomaže smanjiti prodor buke u putnički prostor.

Značajna poboljšanja u pogledu kvalitete materijala i šasije (završnog sastavljanja) postignuta su uvođenjem linije za automatsko preuzimanje i sekvenciranje, prvoj takvoj u ovoj tvornici koja omogućuje ugradnju Qashqaijeva plastičnog poklopca prtljažnika male mase.

Qashqai je sazdan na Alijansinoj platformi CMF (Common Module Family). Time je značajno optimizirana ugradnja ovjesa, a zahvaljujući novim prednjim i stražnjim ovjesima i sustavu upravljanja poboljšane su dinamične performanse vozila.

Konačno, u novi su model ugrađeni novi napredni digitalni sustavi koji udahnjuju život vozilu i omogućuju programiranje njegovih značajki.