MADE IN GERMANY

[FOTO/VIDEO] Tesla isporučuje prvi model Y iz nove tvornice Gigafactory Berlin-Brandenburg

22.03.2022 u 19:12

Bionic
Reading

Teslina peta velika svjetska tvornica s godišnjim potencijalnim proizvodnim kapacitetom od 500.000 modela Y i proizvodnjom baterija do 50 GWh, najveća je tvornica električnih automobila u Europi po kapacitetu

Tesla, američki proizvođač isključivo električnih automobila, je objavila kako od danas isporučuje prve automobile proizvedene u svojoj Gigafactory Berlin-Brandenburg, prvoj proizvodnoj lokaciji tvrtke u Europi i njenom najnaprednijem, održivom i najučinkovitijem pogonu do sada. Prvih 30 automobila koji su danas isporučeni svojim novim vlasnicima ujedno su i prvi Model Y Performance u Europi.

Teslina prva tvornica u Europi

Gigafactory Berlin-Brandenburg je Teslina peta velika svjetska tvornica. Najavljena u studenom 2019., izgradnja je počela odmah u proljeće 2020. Otprilike dvije godine kasnije, tvornica je službeno dobila dozvolu i započela je proizvodnja Teslinog potpuno električnog kompaktnog SUV-a, Model Y. Počevši od opreme Model Y Performance, Gigafactory Berlin-Brandenburg će opskrbljivati ​​automobile za sva europska tržišta Tesle.

Gigafactory Berlin-Brandenburg, nazvana po obližnjoj njemačkoj prijestolnici i državi domaćinu Brandenburgu, kombinira nekoliko proizvodnih jedinica na svojoj lokaciji od 300 hektara za ukupnu tvorničku površinu od preko 227.000 m². U skladu s Teslinim proizvodnim pristupom, tvornica je visoko vertikalno integrirana. Kada sve jedinice budu radile velikom brzinom, oko 12.000 zaposlenika proizvodit će automobile, baterijske ćelije, baterije, elektromotore, plastične dijelove, sjedala, osovine i još mnogo toga. S godišnjim potencijalnim proizvodnim kapacitetom od 500.000 modela Y i proizvodnjom baterija do 50 GWh, najveća je tvornica električnih automobila u Europi po kapacitetu.

Više od 3000 zaposlenika već je počelo raditi u tvornici, a Tesla će u narednim mjesecima zaposliti još tisuće. Od proizvodnje do poslovnih operacija, opskrbnog lanca, izgradnje do inženjeringa ili proizvodnje ćelija, Gigafactory Berlin-Brandenburg nudi poslove u raznim uzbudljivim područjima zapošljavanja.

Održivo poslovanje

U skladu s Teslinom misijom da ubrza globalni prijelaz na održivu energiju, Gigafactory Berlin-Brandenburg izgrađena je s održivošću na umu. Tesla je surađivala s lokalnim vlastima i udrugama kako bi osigurala minimalno ometanje divljih životinja i zamijenio postojeću plantažu bora šumom od 60 posto drva lišćara (hardwood), čime je postala robusnija, raznolikija i ekološki vrijednija. Inače, u tu skupinu drveća spadaju vrste poput hrasta, jasena ili bukve, za razliku od četinjača u koje spada i bor.

Tesla je upotrijebila znanje stečeno u izgradnji objekata svjetske klase u Renu (Nevada) i Šangaju (Kina) kako bi smanjili ekološki otisak svog poslovanja. Na primjer, potrošnja energije po proizvedenoj ćeliji smanjit će se za 70 posto, potrošnja vode po automobilu bit će niža od kombiniranog industrijskog prosjeka (2,2m³ naspram 3,7m³), a u lakirnici će se koristiti znatno manje otapala.

  • +4
Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Model Y Performance, obiteljski sportski automobil

Mi smo isprobali Model Y u studenom prošle godine, o čemu smo i pisali. Nije tajna da upravo ovaj model postiže sjajne prodajne rezultate, a čini se da razlog tomu leži u njegovom zanimljivom pozicioniranju, jer dok je Model 3 ipak automobil naizgled jednostavnih fastback linija, Model Y spada u kategoriju više – crossover, CUV ili SUV vozila. Zapravo, gledajući Model Y, bilo koji od ova tri opisa uklapa se u uobičajeno poimanje automobila koji iskaču iz okvira 'običnih osobnih' vozila. Dobro, niti Model 3 baš ne spada u obične automobile, ali na krilima njegove popularnosti Model Y čini se da itekako ubire dividende.

Tesla Model Y Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

30 njemačkih kupaca koji su danas primili svoj automobil u tvornici primili su prvi model Y Performance u Europi. Model Y Performance dolazi s WLTP dometom od 514 km i isporučuje se s 21-colnim kotačima Überturbine i Performance kočnicama za potpunu kontrolu u svim vremenskim uvjetima. Spojler od karbonskih vlakana poboljšava stabilnost pri velikim brzinama, a sve to omogućuje modelu Y Performance da ubrza od 0-100 km/h za samo 3,7 sekundi. Model Y Performance s pogonom na sve kotače vrhunska je kombinacija performansi i korisnosti.

Nadogradnja performansi modela Y uključuje sljedeće karakteristike: Povećanu maksimalnu brzina sa 217 km/h na 250 km/h; Povećano ubrzanje s 5,0 s na 3,7 s; 21’’ Überturbina kotači; Performansne kočnice; Spušteni ovjes; Pedale od aluminijske legure; Spojler od ugljičnih vlakana.

Isporuke proizvedenog u Njemačkoj Model Y Performance u Hrvatskoj počinju prije kraja mjeseca. Model Y Performance počinje od 549.990 kn u Hrvatskoj, s procijenjenom isporukom u travnju 2022. za nove narudžbe.