svjetska premijera

[FOTO/VIDEO] Maserati predstavio Ghibli Hybrid: Prvi elektrificirani model legendarne talijanske marke

17.07.2020 u 09:46

Bionic
Reading

Zahvaljujući maksimalnoj izlaznoj snazi od 330 KS i okretnom momentu od 450 Nm najveća brzina Maserati Ghibli Hybrida je 255 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h 5,7 sekundi

Legendarna talijanska marka sportskih automobila Maserati predstavila je model Ghibli Hybrid. Ovo je jedan od njihovih najambicioznijih projekata, koji nakon najave novog motora za supersportski automobil MC20 sada postavlja temelje za još jedan korak naprijed prema novoj eri ove marke.

Izbor uvođenja hibridne tehnologije na limuzinu Ghibli nije slučajan jer ovaj model s preko proizvedenih preko 100.000 primjeraka od svog predstavljanja 2013. godine savršeno utjelovljuje DNK proizvođača osnovanog u talijanskoj Modeni.

Zapravo, izazov s kojim se susreo Maserati je bio ulazak u svijet elektrifikacije bez promjene temeljne filozofije i vrijednosti same marke. Rezultat? Stvaranje najboljeg mogućeg hibrida. Štoviše, Ghibli Hybrid će zadržati nepogrešiv zvuk koji je oduvijek odlikovao svaki model Maseratija. Dolazak novog Ghibli Hybrida proširuje paletu Maseratija, koji je sada još konkurentniji i odgovorniji na zahtjeve tržišta. Vozilo će se proizvoditi u tvornici Avvocato Giovanni Agnelli (AGAP) u Grugliascu (Torino).

Dizajn

Ghibli Hybrid je odmah prepoznatljiv, dijelom zahvaljujući novom dizajnu i vanjskog i unutarnjeg prostora. Zajednički nazivnik restylinga, koji je razvio Centro Stile Maserati, je plava boja, odabrana za identificiranje svih automobila s hibridnom tehnologijom i novim svijetom koji predstavljaju.

Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 4971 mm, širina 1945, visina 1461 mm, međuosovinski razmak 2998 mm. Homologirana težina vozila je 1878 kg, a prosječna težina u ovisnosti o opremi je 1950 kg. Veličina naplataka je 18 cola, a dimenzije guma 235/50R18.

Izvana, plava boja karakterizira tri ikonična bočna zračna usisna otvora, kočione čeljusti i munja u ovalu s trozupcem na stražnjem stupu. Ista plava boja ponovno se pojavljuje u automobilu, posebno na vezenim šavovima sjedala. Novi Ghibli Hybrid uvodi i nove stilske sadržaje, počevši od nove prednje rešetke, s prečkama koje su redizajnirane da predstavljaju glazbenu vilicu, glazbenu spravu za ugađanje glazbenih instrumenata koja emitira zvuk krajnje čistoće, a koja također evocira i sam simbol trozupca. Postoje značajne promjene na stražnjem dijelu automobila, gdje su svjetlosni elementi potpuno preinačeni, s profilom nalik na bumerang inspiriranim modelom 3200 GT i konceptnim automobilom Alfieri.

Blagi hibrid

U savršenom skladu sa svojim DNK-om, Maserati je odabrao hibridno rješenje usredotočeno prvenstveno na poboljšanje performansi, istovremeno smanjujući potrošnju goriva i smanjenje emisija.

Hibridna tehnologija koristi kinetičku energiju koju automobil akumulira u vožnji, obnavljajući je i pretvarajući je u električnu energiju tijekom usporavanja i kočenja te ju pohranjuje u bateriju.

Inovativni pogonski agregat, rezultat detaljnog inženjerskog razvoja tehničara i inženjera Maserati Innovation Lab-a u Modeni, kombinira motor s unutarnjim izgaranjem (4 cilindra, turbo, obujam 2,0 litre) s alternatorom od 48 volti i dodatnim električnim kompresorom (e-Booster), koji podržava baterija. Ovo je rješenje jedinstveno u svom segmentu i prvi je u novoj generaciji pogonskih sklopova, sa savršenom kompromisom između performansi, učinkovitosti i užitka u vožnji. Baterija je ugrađena u stražnjem dijelu automobila, što ima prednosti u pogledu poboljšane raspodjele težine. Ova verzija teži oko 80 kg manje od dizelskog modela.

Zahvaljujući maksimalnoj izlaznoj snazi ​​od 330 KS (247 kW) i okretnom momentu od 450 Nm isporučenih pri samo 1500 okr./min., podaci o performansama novog Ghibli Hybrida su vrlo impresivni: najveća brzina je 255 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,7 sekundi. Ghibli Hybrid koristi 8-brzinski ZF automoatski mjenjač, pogon je na stražnja dva kotača, a straga ima samoblokirajući stražnji diferencijal ograničenog proklizavanja.

Faze rada u neutralnom hodu sustava start-stop omogućuju povrat energije i pri kočenju, pa proizvođač navodi oko 20 posto manju potrošnju goriva od V6 motora. Službeni Maseratijevi podaci navode prosječnu potrošnju goriva u mješovitim uvjetima od 8,5-9,6 l/100 km (WLTP) i emisiju CO₂ u mješovitim uvjetima od 192-216 g/km (WLTP), iako je homologacija još uvijek u tijeku.

Putnici Ghibli Hybrida i dalje će se diviti nepogrešivom zvuku koji karakterizira sve Maseratijeve modele, zahvaljujući optimiziranom ispuhu, koji uključuje posebno dizajnirane rezonatore.

Povezivanje

Ghibli Hybrid obilježava i premijeru novog programa Maserati Connect koji omogućava stalnu vezu s automobilom: razmjena informacija nastavljena je i kada je automobil u pokretu, kako bi se poboljšale usluge koje se nude vozaču. Osim ažuriranja softverskih paketa, sustav provodi provjere automobila i nadzire službe sigurnosti u hitnim slučajevima.

Multimedijski sustav Maserati Intelligent Assistant najnovije je generacije, temeljen na digitalnim ulazima iz Android Automotive, softvera koji nudi inovativno korisničko iskustvo u potpunosti prilagodljivo osobnim preferencijama vozača. HD zaslon visdoke razlučivosti multimedijskog sustava, s novom grafikom, ugodnijim za korisnike i bez okruženja, raste u veličini od 8,4-inčnog do 10,1-inčnog. Uvedena je i nova instrumentna ploča s digitalnim uređajima i novom grafikom.

Elektrifikacija na način Maseratija

Novi Ghibli Hybrid predstavlja prvi korak u planu koji će dovesti do elektrifikacije svih novih Maserati modela. Prvi potpuno električni automobili Maseratija će biti novi GranTurismo i GranCabrio, predviđeni za 2021. godinu.

  • +22
Maserati Ghibli Hybrid Izvor: Promo fotografije / Autor: Aldo Ferrero