JOŠ 10 DANA

[FOTO/VIDEO] Lexus objavio datum svjetske premijere RZ 450e, svog prvog potpuno električnog SUV-a

10.04.2022 u 16:19

Bionic
Reading

Novi Lexus je brat blizanac modelima Toyota bZ4X i Subaru Solterra, pa će se kao i ova dva modela temeljiti na Toyotinoj e-TNGA platformi, s nekim modifikacijama

Lexus, japanska luksuzna marka u sklopu Toyota grupe, je objavio kako će premijera njihovog prvog potpuno električnog modela pod nazivom RZ 450e biti održana 20. travnja 2022. u 12:00 sati na ovoj poveznici.

RZ je prvi Lexusov baterijsko-električni model razvijen na posebnoj platformi za BEV vozila, u sklopu filozofije 'Lexus Driving Signature'. Inače, novi RZ se mogao već vidjeti u gotovo proizvodnom obliku krajem 2021., kada je japanski proizvođač predstavio svojih 15 potpuno novih električnih konceptnih automobila.

Lexus objavio datum svjetske premijere RZ 450e Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Toyotina e-TNGA platforma

Lexus RZ 450e je brat blizanac, barem što se tehnologije tiče s modelima Toyota bZ4X i Subaru Solterra, pa će se kao i ova dva modela temeljiti na Toyotinoj e-TNGA platformi, s nekim modifikacijama.

Proizvođač kaže da RZ dizajnom i tehnologijom 'postavlja nova mjerila u pogledu vrhunskog doživljaja vožnje i povezanosti s vozilom'. Novi Lexus RZ vozaču će pružiti povjerenje, kontrolu i udobnost. Sva tri modela japanskih proizvođača imati će relativno nisku visinu od podloge, što sugerira da su više namijenjeni cestovnoj vožnji, no poznavajući njihovo tehničko znanje pogona na sva četiri kotača posve smo sigurni i da bi se na terenu mogli dobro snaći.

  • +5
Lexus RZ 450e je njihov prvi potpuno električni SUV model Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Sustav Direct4

Budući Lexus RZ će imati potpuno varijabilni pogon na sva četiri kotača i tehnologiju 'upravljanja po žici' (steer-by-wire) te obećava 'nevjerojatno skretanje u zavojima i držanje ceste'. Sustav Direct4 omogućuje RZ-u da raspodijeli isporuku snage na obje osovine 'u tren oka', odnosno, trenutno se prebacuje između prednjeg, stražnjeg i pogona na sve kotače prema potrebi.