Beyond Zero

[FOTO/VIDEO] Toyota bZ4X spreman za lansiranje u Europi: Prve isporuke već ovog ljeta

04.04.2022 u 10:08

Bionic
Reading

Homologirani podaci pokazuju domet vožnje do 516 km za model s pogonom na prednje kotače, do 470 km s pogonom na sve kotače

Toyota je objavila kako je njihov bZ4X, prvi potpuno električni model u novoj seriji baterijskih električnih vozila (BEV), spreman za početak europske prodaje. Prva dva slova u nazivu modela 'bZ' kratica je od 'Beyond Zero' (povrh nule) - Toyotine strategije da doprinese svijetu više od nulte emisija plinova i povrh ograničenja koje donosi automobilska industrija.

Dizajnom i tehnologijom vjeran konceptu prema kojem je oblikovan, bZ4X je prvi Toyotin model razvijen u potpunosti kao BEV. Osim toga, to je prvi automobil koji koristi Toyotinu novu posebnu platformu za BEV. Ova platforma temelji se na filozofiji e-TNGA, a razvijena je u suradnji Subarua (model Solterra) i Toyote.

Pogon na sve kotače

Novi bZ4X nudi oštar dizajn, prostrano pakiranje i autentične SUV performanse. To također označava debi novog sustava pogona na sve kotače koji koristi pojedinačne elektromotore na prednjoj i stražnjoj osovini kako bi pružio izvanredne mogućnosti.

Zahvaljujući korištenju baterije kao sastavnog dijela šasije, ispod podnice vozila, postignute su temeljne prednosti niskog težišta, odlične raspodjele težine sprijeda/straga i velika krutost školjke radi postizanja visoke sigurnosti i odlične udobnosti i upravljivosti.

Zahvaljujući učinkovitim motorima i upravljanju energijom, službene, homologirane WLTP brojke pokazuju da model s pogonom na prednje kotače postiže domet do 516 km s potpuno napunjenom baterijom, s ocjenom učinkovitosti od 14,3 kWh/100 km ili 7,0 km/kWh. Za pogon na sve kotače bZ4X službeni domet je do 470 km uz učinkovitost od 15,8 kWh/100 km ili 6,3 km/kWh.

Toyota bZ4X - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Baterija velikog kapaciteta

Ova razina performansi omogućena je baterijom bZ4X od 71,4 kWh, razvijenom uz pomoć četvrt stoljeća Toyotine stručnosti u tehnologiji elektrificiranih vozila. Kvaliteta baterije je podržana opcijskim programom proširene njege za vlasnike koji jamči kapacitet baterije od 70 posto nakon 10 godina ili prijeđenih 1.000.000 km.

  • +20
Toyota bZ4X Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Isporuke kupaca na prvim tržištima očekuju se od ljeta ove godine. Dostupan je niz različitih ponuda za kupnju i ugovorni najam, uključujući novi, sveobuhvatni program leasinga vozila koji uključuje održavanje, nabavu wallbox punjača i pristup povezanim uslugama.