'Uskršnji Jeep Safari 2021.'

[FOTO/VIDEO] Jeep predstavio 'sedmoricu veličanstvenih': Ovi vas koncepti terenaca neće iznevjeriti na off-roadu

25.03.2021 u 10:50

Bionic
Reading

Tri koncepta Jeepa i Mopara predstavljena 2020. godine prvi će put krenuti prema Moabu, uključujući Jeep Gladiator Farout, snažni Jeep Wrangler Rubicon 392 i Jeep Gladiator Top Dog za ljubitelje brdskih bicikala

Jeep, legendarna američka marka terenaca, predstavio je svojih sedam konceptnih vozila za svoj tradicionalni Uskršnji Jeep Safari 2021. (2021 Easter Jeep Safari). Ove godine će tako na događanju biti prisutni sljedeći modeli: Jeep Magneto, Jeepster Beach, Jeep Red Bare, Jeep Orange Peelz, Jeep Farout, Jeep Wrangler Rubicon 392 i Jeep Top Dog.

Elektrificirana snaga i performanse današnjih motora s unutarnjim izgaranjem kombiniraju se s terenskim sposobnostima i slobodom zabave u vožnji kako bi zauzeli središnje mjesto tijekom ovogodišnjeg događanja. Timovi marke Jeep i Jeep Performance Parts ponovno udružuju snage kako bi stvorili niz konceptnih vozila izrađenih po mjeri da bi osvojili kultne staze u Moabu u državi Utah u Sjedinjenim Američkim Državama. Ljubitelji iz cijelog svijeta okupit će se od 27. ožujka do 4. travnja u Moabu na produženom blagdanskom tjednu vožnje stazama i tehničke off-road terenske vožnje na nekim od najizazovnijih i najslikovitijih terena.

Uskršnji Jeep Safari, čiji je domaćin Moabov klub s pogonom na sva četiri kotača Red Rock 4-Wheelers, sastoji se od staza, uglavnom jednodnevnih izleta, koji polaze iz Moaba tijekom devetodnevnog događanja. Jeep Safari je 1967. godine pokrenula Gospodarska komora Moaba kao jednodnevnu vožnju stazom. Tijekom godina, kako je broj sudionika rastao, Safari se širio dok konačno nije postao trenutno devetodnevno događanje. Velika subota ostaje vrhunac događanja u uskršnjem vikendu.

  • +22
Uskršnji Jeep Safari 2021. Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

Ove godine sedam prepoznatljivih konceptnih vozila marke Jeep i Jeep Performance Parts opremljeno je nizom naprednih i snažnih pogonskih sklopova, što je naglašeno prvim električnim vozilom na baterije (BEV) iz Jeepa, još jednom prekretnicom na putu ispred ove marke koja je postala najzelenija SUV marka. Uz to, koncepti uključuju proizvodnju i prototip dijelova Jeep Performance Parts (JPP) tvrtke Mopar (izvedenica iz MOtor and PARts), razvijene s rigoroznim specifikacijama i legendarnim 4x4 mogućnostima.

Jeep Magneto

Koncept Jeep Wrangler Magneto potpuno je sposoban BEV - tih, brz i izvanredan penjač po stijenama. Inženjeri i dizajneri marke Jeep stvorili su vozilo s nula emisija s Jeepovim 4x4 mogućnostima koje pruža nove razine učinkovitosti, odgovornosti za okoliš i performansi na i izvan ceste.

Temeljen na dvovratnom Jeep Wrangler Rubiconu za 2020., Jeep Magneto koristi elektromotor s aksijalnim protokom izrađen po mjeri koji se vrti do 6000 okretaja u minuti. E-motor je povezan sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, stvarajući jedinstven ručno-električni pogonski sklop sa spojkom koja radi kao i kod motora s unutarnjim izgaranjem. U scenarijima brze promjene stupnja prijenosa, e-motor aktivira regeneraciju kada je spojka uključena da bi se spriječilo zaustavljanje okretaja.

Jeep Wrangler Magneto Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

U usporedbi s 3,6-litrenim Pentastarom V-6, kompaktni e-motor podešen je da isporučuje do 370 Nm okretnog momenta i 285 KS. Namjerne kalibracije razvijene tijekom ispitivanja pomažu da Magnetov pogonski sklop oponaša iskustvo vožnje motora V6, poklapajući ne samo okretni moment, već i konjske snage. Tijekom umjerene vožnje razlika u izvedbi između V6 i Magnetovog jedinstvenog ručno-električnog pogonskog sklopa zanemariva je, osim kod gotovo nečujnog rada.

Kada je potrebno veće ubrzanje, e-motor isporučuje svih 370 Nm okretnog momenta bez potrebe za stvaranjem viših okretaja u minuti. Magneto pokreće 0-96 km/h za 6,8 sekundi.

Napajanje e-motora Jeepa Magneta čine četiri baterijska sklopa kombinirane snage 70 kWh, koji rade na 800-voltnom sustavu. Litij-ionske baterije raspoređene su oko Wranglera kako bi uravnotežile težinu na četiri kotača. Jedan paket zamjenjuje Wranglerov srednji spremnik za gorivo, drugi je postavljen nasuprot mjestu spremnika za gorivo, treći paket smješten je na vrhu e-motora ispod poklopca motora, a četvrti paket montiran je u prostor koji se obično koristi za stražnji pretinac, također koristeći prostor koji obično zauzima ispušni lonac.

Jeepster Beach

Uskršnji Jeep Safari ne bi bio potpun bez odavanja počasti Jeepovim terenskim vozilima iz prošlosti. Ovogodišnji 'Resto-Mod' povratak je drugoj generaciji Jeepstera.

Izvorno dizajniran zbog sve većeg interesa za upotrebu 4x4 vozila u slobodno vrijeme, Jeepster Commando bio je prvo kompaktno vozilo s pogonom na sva četiri kotača s automatskim mjenjačem i, za razliku od Jeepa CJ-a svog doba, moglo se pohvaliti modernim sadržajima, poput namotanog roll-up bočnog 'stakla' vrata, grijača i krova kao standardne opreme.

Jeepster Beach Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Koncept Jeepster Beach započeo je kao Jeepster Commando iz 1968. godine (C-101) i neprimjetno je bio uklopljen u Jeep Wrangler Rubicon iz 2020. godine. Modeli Jeepster Commando stvoreni su za zabavu na suncu, a ovaj vrhunski 'kruzer s temom plaže' nastavlja tu tradiciju utjelovljujući živahan i bezbrižan stav.

Karoserija je modificirana, a vanjska strana spaja originalne kromirane obloge s ažuriranom, dvobojnom shemom jarkih boja Hazy IPA i Zinc Oxide. Iako Jeepster Beach održava vanjski izgled vintage Jeepstera, on je sposoban za vrhunske performanse na cesti i izvan nje koje pruža moderni Jeep Wrangler.

Ispod haube koristi visokotehnološki 2-litreni četverocilindrični motor s turbopunjačem s prilagođenom konceptualnom kalibracijom koja povećava snagu za oko 25 posto iznad serijske verzije - na 340 konjskih snaga i 500 Nm okretnog momenta. Motor s izravnim ubrizgavanjem koristi twin-scroll turbopunjač niske inercije postavljen izravno na glavu cilindra s namjenskim krugom hlađenja za turbopunjač, ​​usisni zrak i kućište leptira za iznimnu reaktivnost, performanse i učinkovitost goriva. Osmerostupanjski automatski mjenjač povezan s reduktorom (omjer 4: 1) isporučuje snagu 35-inčnim gumama.

Jeep Red Bare

Težak teren zahtijeva jednako težak pogonski sklop. Koncept Jeep Red Bare Gladiator Rubicon temelji se na dugogodišnjem naslijeđu radnih terenaca, uparenim s legendarnim Jeepovim pogonom na sve kotače 4x4, koji pruža vrhunske performanse, učinkovitost goriva i domet vožnje.

Jeep Red Bare Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Koncept Red Bare pokreće 3-litreni EcoDiesel motor V6 s turbopunjačem, snage 260 KS i 600 Nm okretnog momenta, uz zaustavljanje i pokretanje motora (engine stop-start ili ESS). Kako bi podnio veća opterećenja okretnim momentom, EcoDiesel V-6 spaja se na osmerostupanjski automatski mjenjač TorqueFlite 8HP75, kalibriran za pomake pri malim brojevima okretaja i za lako manevriranje na zahtjevnom terenu.

Jeep Orange Peelz

Zasnovan na Wrangleru s dvoja vrata, koncept Jeep Orange Peelz odaje počast dugogodišnjem načinu života na otvorenom, zabavi i slobodi, što Jeep Wrangler čine globalnom ikonom. Moparovi dizajneri uvelike su poboljšali Wranglerovu open-air baštinu uklanjanjem bočnih i stražnjih prozora, ugradnjom prototipa JPP-ovih poluvrata i prilagođenim uklonjivim jednodijelnim staklenim krovom Freedom Top.

Jeep Orange Peelz Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Terenske performanse dolaze iz provjerenog JPP-ovog kita za podizanje od dva inča s amortizerima FOX koji povećavaju razmak od tla. Neposredno ispod koncepcijskih čeličnih high-top blatobrana nalaze se aluminijski naplatci sa 17-inčnim JPP aluminijskim felgama s 37-inčnim gumama za blato BF Goodrich KM3.

Koncept Jeep Orange Peelz pokreće 3,6-litreni Pentastar motor V6 s 285 KS i 352 Nm okretnog momenta, povezan s osmerobrzinskim automatskim mjenjačem TorqueFlite. Dokazani pogonski sustav nadograđen je sustavom za usis hladnog zraka i ispušnim sustavom JPP.

Jeep Farout

Ovaj koncept go-anywhere, do-anything Jeepa podiže terenska istraživanja na sljedeću razinu. Kao i koncept Wayout iz 2019., Jeep Farout istinsko je vozilo za ekspedicije koje iskorištava veliku nosivost Jeep Gladiatora iz 2021. godine i štedljiv, 3-litreni EcoDiesel motor V6 s velikim dometom kako bi one u potrazi za avanturom vodio dalje izvan utabanih staza.

Jeep Farout Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Treća generacija 3-litrenog EcoDiesel motora V6 s turbopunjačem, dostupna u serijskima Jeep Wrangleru i Gladiatoru, donosi povećani okretni moment i konjske snage, uz izvrsnu potrošnju goriva i minimalnu razinu buke, vibracija i grubosti (NVH). U serijskom Jeep Gladiatoru pogonski sklop EcoDiesel pruža znatno više od 680 km dometa vožnje.

Jeep Wrangler Rubicon 392

Jeep Wrangler Rubicon 392 ide prema proizvodnji, ali prvi je put zamišljen kao ovaj koncept Wrangler Rubicona s pogonom V8. Ratnik u srcu, ovaj koncept visokih performansi usuđuje se biti drugačiji sa svojim motorom, V8 zapanjujućom unutrašnjosti i prilagođenom vanjštinom.

Dizajniran za nedvosmislenu snagu i performanse, srce Jeep Wranglera Rubicon 392 njegov je 6,4-litreni motor V8, koji generira 485 konjskih snaga i 644 Nm okretnog momenta. Gotovo 75 posto najvećeg okretnog momenta ovog atmosferskog motora dostupno je odmah iznad broja okretaja u praznom hodu, što poboljšava njegovu snagu na terenu i izvan njega.

Jeep Top Dog

Koristeći ekskluzivnu JPP-ovu i prilagođenu dodatnu opremu, Moparovi dizajneri transformirali su Jeep Gladiator za 2020. u zabavno konceptno vozilo za ozbiljne brdske bicikliste.

Obojen u plavu boju K-9 Blue, koncept Jeep Top Dog proširuje mogućnosti nošenja tereta najsposobnijeg Jeepovog pick-upa ikad uklanjanjem standardne teretne kutije i zamjenom prilagođenim sustavom PCOR za odlaganje na ravnoj platformi.

Jeep Top Dog Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Na suvozačkoj strani sustava za odlaganje ladice na izvlačenje sigurno spremaju alat i potrepštine potrebne brdskim biciklistima kad su na stazama. Ogromne unutarnje police za odlaganje, prekidači za vanjsko osvjetljenje i dodatna napajanja lako su dostupni. Na vozačevoj strani sustava za pohranu hladnjak na baterije i električni roštilj s dodatkom za pripremu hot doga spremni su za 'dolijevanje goriva' biciklista za sljedeći dio zahtjevnih staza.

Iznad prostora kabine dvije strukture nosača Rhino pružaju dodatni prostor za odlaganje alata i opreme. Dvostruka koncepcijska vanjska radna svjetla postavljena su sa svake strane, a set vučnih prostirki za izvlačenje vozila također je pričvršćen na police za odlaganje. Nosač s dva bicikla pruža siguran način transporta planinskih bicikala Trek do staza. Neposredno iznad vitla okrenutog nazad ladica za odlaganje na razvlačenje nosi sklopive ljestve koje se koriste za pristup nosaču za dva bicikla.

Za izvanredne terenske sposobnosti koncept Jeep Top Dog sadrži JPP-ov 2-inčni komplet za podizanje s amortizerima FOX koji osigurava povećani razmak od tla, uvećan 17-inčnim aluminijskim naplatcima s 37-inčnim gumama za blato BF Goodrich KM3. Konceptni čelični high-top blatobrani daju dodatni zazor na sva četiri ugla vozila.

Snaga koncepta Jeep Top Dog je provjereni 3,6-litreni motor Pentastar V6 s 285 konjskih snaga i 352 Nm okretnog momenta povezanog s osmerobrzinskim automatskim mjenjačem TorqueFlite.