EV TEHNOLOGIJA

[FOTO/VIDEO] Hyundai predstavio platformu E-GMP; prva namjenska platforma za novu generaciju električnih vozila

02.12.2020 u 08:09

Bionic
Reading

Električna vozila BEV koja se temelje na namjenskoj platformi E-GMP mogu pružiti domet preko 500 kilometara (WLTP) s jednim punjenjem i napuniti se do 80 posto u roku od 18 minuta brzim punjenjem

Hyundai Motor Grupa predstavila je svoju novu modularnu platformu Electric-Global (E-GMP), namjensku platformu za baterijska električna vozila (BEV). Otkrivena jučer online tijekom događaja 'E-GMP Digital Discovery', platforma će služiti kao temeljna tehnologija za novu generaciju BEV-a Hyundai Motor Grupe. A cijeli je događaj emitiran putem službenog kanala Grupe na YouTubeu i Channela Hyundai, internetske globalne platforme za sadržaj.

'E-GMP' platforma posvećena električnim vozilima

Od 2021. godine E-GMP podupirat će niz namjenskih novih BEV-a, uključujući IONIQ 5 tvrtke Hyundai Motor Company; prvi namjenski BEV Kia Motors Corporation-a će biti otkriven 2021. godine; i niz drugih modela.

Dizajnirana ekskluzivno za BEV vozila, E-GMP pruža razne prednosti u usporedbi s postojećim platformama Grupe, koje su svaka pretežno konstruirane za smještaj motora s unutarnjim izgaranjem. Prednosti uključuju povećanu fleksibilnost u razvoju, moćne vozačke performanse, povećani domet vožnje, pojačane sigurnosne značajke i veći unutarnji prostor za putnike i prtljagu.

Hyundai Motor Group | EV-dedicated Platform-'E-GMP' Digital Discovery Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai Motor Group

Maksimiziranje fleksibilnosti razvoja modularizacijom i standardizacijom

E-GMP smanjuje složenost modularizacijom i standardizacijom, omogućujući brz i fleksibilan razvoj proizvoda koji se mogu koristiti u većini segmenata vozila, poput limuzina, SUV-ova i CUV-ova. Štoviše, fleksibilni razvoj može zadovoljiti različite potrebe kupaca za performansama vozila. Među njima, model visokih performansi ubrzat će od nule do 100 km/h za manje od 3,5 sekunde i postići maksimalnu brzinu od 260 km/h.

E-GMP će biti vrlo učinkovita u širenju vodeće pozicije grupe u električnim vozilima jer će omogućiti tvrtki da poveća svoju liniju EV vozila tijekom relativno kratkog razdoblja modularizacijom i standardizacijom.

Dizajnirana za vozačke performanse, sigurnost i maksimaliziran prostor

E-GMP je napravljena tako da nudi poboljšane performanse u zavojima i stabilnost vožnje pri velikim brzinama. To je zbog optimalne raspodjele težine između prednjih i stražnjih dijelova, dizajna koji omogućuje nisko težište zahvaljujući nisko postavljenom akumulatoru i usvajanju elektromotora smještenih u prostoru koji je prethodno zauzimao motor.

Električni motor velike brzine povećava performanse vožnje E-GMP vozila. Sustav stražnjeg ovjesa s pet spona, koji se obično koristi za srednje i velike segmente vozila, i prva masovno proizvedena integrirana pogonska osovina (integrated drive axle ili IDA) koja kombinira ležajeve kotača s pogonskim vratilom za prijenos snage na kotače. udobnost vožnje i stabilnost upravljanja.

Platforma osigurava sigurnost baterija kroz strukturu nosača baterija izrađenu od čelika izuzetno visoke čvrstoće. Vruće utisnuti čelični dijelovi okružuju ovu strukturu radi dodatne krutosti. Energija sudara može se učinkovito apsorbirati zahvaljujući dijelovima tijela i šasije koji apsorbiraju energiju, učinkovitim putovima opterećenja energijom i središnjem dijelu baterija čvrsto povezanom s tijelom vozila.

Štoviše, jačanjem strukture odjeljka za nošenje tereta, koji se nalazi ispred nadzorne ploče, inženjeri su uspjeli smanjiti energiju sudara na električni sustav i bateriju. Struktura raspodjele tereta A-stupa također sprječava deformaciju putničke ćelije.

E-GMP maksimizira unutarnji prostor zahvaljujući dugom međuosovinskom razmaku, kratkim prednjim i stražnjim prevjesima i tankom modulu kokpita. S baterijom montiranom ispod poda, E-GMP stvara ravni pod za kabinu. To putnicima pruža više prostora za noge, a istovremeno omogućuje razne aranžmane za prednja i stražnja sjedala.

Sam paket baterija - postavljen između prednje i stražnje osovine kotača - bit će najsnažniji sustav koji je Hyundai Motor Grupa ikad stvorila. Dijelom je to zahvaljujući poboljšanim performansama hlađenja, što je rezultat nove zasebne strukture bloka hlađenja koja pomaže da baterija bude kompaktnija. Zahvaljujući povećanoj gustoći energije za oko 10 posto u odnosu na postojeću EV baterijsku tehnologiju, baterijski paketi su lakši, mogu se postaviti niže u tijelo i osloboditi više prostora u kabini.

Učinkovit i moćan sustav elektrifikacije

Kompaktni novi snažni električni (PE) sustav E-GMP-a sastoji se od snažnog motora, EV prijenosa i pretvarača. Te su tri komponente integrirane u jedan kompaktni modul. To osigurava snažne performanse povećavajući maksimalnu brzinu motora i do 70 posto u odnosu na postojeće motore. Brzi motor je manji od ostalih motora, a pruža usporedive performanse, a daje učinkovitost i u prostoru i u težini.

Uz to, standardizirani sustav baterija može se prilagoditi tako da nudi performanse prikladne za određeni segment vozila, kako bi se povećao domet vožnje ili udovoljilo raznim potrebama kupaca.

  • +5
Prva namjenska platforma Hyundaija za novu generaciju električnih vozila na baterije Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Motorom upravlja pretvarački modul napajanja koji usvaja poluvodiče silicij-karbida (SiC). Ovaj motor može povećati učinkovitost sustava za oko 2 do 3 posto, što znači da se vozilo može voziti otprilike 5 posto duže na istoj energiji baterije.

E-GMP se za pogon oslanja na stražnje kotače. Kupci će moći birati između konfiguracija stražnjeg kotača i pogona na sve kotače; modeli s potonjim mogu biti opremljeni dodatnim motorom. Sustav pogona na sve kotače uključuje EV rastavljač, koji može kontrolirati vezu između dodatnog motora i prednjih kotača, te se prebacivati ​​između načina rada s dva kotača i pogona na sve kotače kako bi povećao učinkovitost nudeći idealnu razinu snage ili performansi za trenutni uvjeti vožnje.

Sva vozila razvijena s E-GMP platformom koriste standardizirani jedan tip baterijskog modula. Ovaj modul sastoji se od standardnih ćelija tipa 'vrećice' i može se pakirati u različitim količinama prema potrebi za svako vozilo.

Višenamjenski (800 V i 400 V) i dvosmjerni sustav punjenja

Većina postojećih EV-a i infrastruktura za brzo punjenje pružaju punjenje od 50 kW do 150kW za EV-ove opremljene sustavom od 400 V; međutim, razvoj infrastrukture od 800 V, s punjenjem do 350 kW, postupno će omogućiti još brže punjenje.

U skladu s tim trendom, Hyundai Motor Grupa uložila je u IONITY, vodeću europsku mrežu za punjenje velike snage, kao strateški partner i dioničar. IONITY upravlja s 308 stanica za punjenje velike snage (HPC) - kapaciteta punjenja do 350 kW - duž autocesta u europskim zemljama. Tvrtka planira povećati ovaj broj na 400 HPC stanica do 2022. godine, uključujući 51 stanicu trenutno u izgradnji.

E-GMP standardno nudi mogućnost punjenja od 800 V i omogućuje punjenje od 400 V, bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. Sustav s više punjenja prva je patentirana tehnologija na svijetu koja upravlja motorom i pretvaračem za pojačanje od 400 V do 800 V za stabilnu kompatibilnost punjenja.

BEV zasnovan na E-GMP-u može doseći maksimalni domet od preko 500 km s potpuno napunjenom baterijom, u skladu sa WLTP postupkom. Štoviše, velikom brzinom može napuniti do 80 posto u samo 18 minuta, a može dodati i 100 km dometa za samo pet minuta.

Za razliku od prethodnih BEV-a, koji prihvaćaju samo jednosmjerno punjenje, sustav punjenja E-GMP-a fleksibilniji je. Novorazvijena integrirana jedinica za upravljanje punjenjem (Integrated Charging Control Unit ili ICCU) E-GMP-a predstavlja nadogradnju postojećih ugrađenih punjača (On-Board Chargers ili OBC), koji obično omogućuju strujanje električne energije samo u jednom smjeru iz vanjskog izvora napajanja. ICCU omogućuje novu funkciju 'vehicle-to-load' (V2L) koja može dodatno isprazniti energiju iz baterije vozila bez dodatnih komponenata. To omogućuje BEV-u koji se temelji na E-GMP-u da upravlja bilo kojim drugim električnim strojevima (110/220 V). Sustav se čak može koristiti za punjenje još jednog EV-a. Nova funkcija V2L može isporučiti do 3,5 kW snage i upravljati klima uređajima srednje veličine i 55-inčnim televizorom do 24 sata.

E-GMP će podržati budući rast prodaje EV-a širom svijeta

Hyundai Motor Grupa je uložila znatan napor kako bi se pripremila za eru elektrifikacije. Kia Motors Corporation lansirala je svoj prvi masovni BEV 2011. godine, Ray EV, u Koreji, a Soul EV se prodaje na svjetskim tržištima od 2014. Grupa je dovršila uvođenje sustava masovne proizvodnje za sva elektrificirana vozila 2015. godine, uključujući ona s HEV, PHEV, BEV i FCEV pogonkim sustavima.

E-GMP će podržati planove Hyundai Motor Grupe da predstavi ukupno 23 BEV modela, uključujući 11 namjenskih BEV modela, i prodati više od 1 milijun BEV-a širom svijeta do 2025. Kao dio njihove BEV vizije, Hyundai Motor Company je u kolovozu 2020. godine lansirao svoju namjensku marku 'IONIQ' BEV marku koja uključuje tri namjenska BEV modela, IONIQ 5,6 i 7 do 2024. godine. To trenutno pokriva različite segmente vozila.

Kia također prolazi kroz transformaciju za doba elektrifikacije, na temelju svoje srednjoročne i dugoročne strategije 'Plan S'. U rujnu je Kia najavila planove za povećanje udjela u količini prodaje BEV-a kao udjela u ukupnoj prodaji na 20 posto do 2025. Tvrtka je nedavno objavila i ranu sliku sedam namjenskih BEV modela koji će se objavljivati u nizu do 2027. godine.