u službi sigurnosti

[FOTO/VIDEO] Fordovi pametni semafori za vozila hitnih službi

31.03.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Ford testira povezanu tehnologiju semafora koja bi mogla očistiti put za vozila hitne pomoći, vatrogasna i policijska vozila te tako umanjila mogućnosti nesreće i ubrzala vrijeme reakcije u hitnim slučajevima

U hitnim situacijama, sve što usporava osobe koje prve reagiraju da brzo mogu stići na mjesto događaja, može dovesti da takva kašnjenja mogu biti kobna.

Ford je isprobao tehnologiju povezanih semafora koja bi mogla automatski postati zelena kako bi ponudila jasnije rute za vozila hitne pomoći, vatrogasna i policijska vozila. Oni bi također mogli pomoći u smanjenju rizika od nesreće koju prouzrokuju osobe hitnih intervencija kada prolaze kroz crvena svjetla.

'Bilo da se radi o vatrogasnom vozilu koji dolazi na mjesto požara ili hitnoj pomoći koja je na putu do nesreće, posljednje što itko želi je da ovi vozači budu uhvaćeni među drugim vozilima i čekaju da se svjetla promijene', rekao je Martin Sommer, inženjer istraživanja , Automated Driving Europe, Ford of Europe.

Ford testira tehnologiju pametnih semafora Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Zastoji bi se također mogli smanjiti semaforima koji šalju crveno-zelene informacije o vremenu na vozila koja se približavaju.

Ispitivanje je bilo dio šireg projekta koji je uključivao testiranje automatiziranih i povezanih vozila i umrežene infrastrukture na autocesti, u urbanim i ruralnim područjima. Ovo istraživanje pokazuje Fordovu predanost korištenju povezivosti i inovacija za poboljšanje doživljaja vožnje.

Kako to funkcionira?

Kako bi testirao tehnologiju, Ford je koristio cestu s osam uzastopnih semafora u Aachenu u Njemačkoj i dvije dionice s tri uzastopna semafora odmah izvan grada, a sve su postavili partneri projekta.

Testno vozilo Ford Kuga Plug-In Hybrid, opremljeno jedinicama na vozilu (za komunikaciju s infrastrukturom) i hardverom za brzu kontrolu prototipa (za pokretanje prototipa softvera u vozilu), djelovalo je kao vozilo hitne pomoći i putničko vozilo za različite testove scenarija.

Za testiranje situacije za hitne slučajeve, testno vozilo je signaliziralo semaforima da se upali zeleno svjetlo. Nakon što je vozilo prošlo kroz raskrižje, semafori su se vratili u uobičajeni rad.

Za testiranje svakodnevnih situacija u vožnji, testno vozilo je dobilo informacije o vremenu kada su semafori uključili crveno u zeleno i zeleno u crveno. Fordova tehnologija Adaptive Cruise Control zatim je prilagodila brzinu vozila kako bi se osiguralo da veći udio prometa naiđe na zeleno svjetlo.

Kada je na semaforu bilo crveno svjetlo, brzina vozila je smanjena dosta ispred raskrižja kako bi se uskladilo vrijeme približavanja vozila te došlo do svjetla u trenutku kada se upali zeleno, na primjer s 50 km/h na 30 km/h.

Za vozila koja naiđu na crveno svjetlo, tehnologija bi i dalje mogla pomoći u smanjenju oštrog kočenja i vremena provedenog u mirovanju. Vozilo je primilo informacije o semaforu dosta prije raskrižja i ranije je usporilo, čime je smanjena gužva.

Fordovi pametni semafori za vozila hitnih službi Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Tehnologija C-V2X

Komunikaciju između vozila i semafora omogućuje tehnologija C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything), objedinjena platforma koja povezuje vozila s infrastrukturom uz cestu, drugim vozilima i ostalim sudionicima u prometu.

'Razmjena podataka između automobila, vozila hitne pomoći i semafora u stvarnom vremenu pomoću najnovije tehnologije mobilnih telefona čini cestovni promet sigurnijim i učinkovitijim,' rekao je Michael Reinartz, direktor, potrošačke usluge i inovacije, Vodafone Njemačka. 'Inteligentna kontrola semafora pomaže u spašavanju života kada je svaka sekunda važna, a također smanjuje nepotrebno vrijeme čekanja i smanjuje emisiju CO2.'

Fordovi inženjeri testirali su ovaj sustav u sklopu projekta Koridora za novu mobilnost Aachen-Düsseldorf (ACCorD), financiranog od strane njemačkog saveznog ministarstva za digitalni i promet i uz podršku Sveučilišta RWTH Aachen, Vodafone, Straßen.NRW (uprava za ceste za Sjevernu Rajnu Westphalia) i grad Aachena. Projekt je trajao od siječnja 2020. do ožujka ove godine.