Ford Model e

[FOTO/VIDEO] Fordova električna budućnost u Europi: Tri nova putnička i četiri nova gospodarska EV-a do 2024.

15.03.2022 u 09:59

Bionic
Reading

Inicijative koje će pomoći Fordu da postigne nultu emisiju štetnih plinova za svu prodaju vozila i neutralnost ugljika u svom europskom otisku objekata, logistike i dobavljača do 2035.

Ford je jučer najavio značajne korake prema potpuno električnoj budućnosti u Europi, u kojoj će se tvrtka transformirati i ponuditi novu generaciju od sedam, potpuno električnih, potpuno povezanih osobnih vozila i kombija do 2024. godine.

Jučerašnja objava temelji se na nedavnim vijestima da je tvrtka stvorila novu globalnu poslovnu jedinicu – Ford Model e – usmjerenu na dizajn, proizvodnju i distribuciju električnih i povezanih vozila. Zajedno s Ford Pro, poslovnom jedinicom fokusiranom na Fordovo poslovanje s gospodarskim vozilima, ove dvije poslovne jedinice definirat će Fordovu budućnost u Europi.

'Drago mi je vidjeti tempo promjena u Europi – izazivajući cijelu našu industriju da napravi bolja, čišća i digitalnija vozila. Ford radi sve i brzo se kreće kako bi zadovoljio potražnju u Europi i diljem svijeta,', rekao je Jim Farley, Fordov predsjednik i izvršni direktor. 'Zbog toga smo stvorili Ford Model e – koji nam omogućuje da se krećemo brzinom start-up-a za izradu električnih vozila koja oduševljavaju i nude povezane usluge jedinstvene za Ford i koja su izgrađena s Fordovim inženjeringom i sigurnošću.'

Do 2026. prodaja više od 2 milijuna EV-a

Sa svojim proširenim rasponom električnih modela putničkih i gospodarskih vozila, Ford očekuje da će njegova godišnja prodaja električnih vozila u Europi premašiti 600.000 jedinica 2026. godine, a također je potvrdio svoju namjeru da u Europi 2023. isporuči 6 posto EBIT marže. Ubrzanje u Europi podržava Fordov cilj da proda više od 2 milijuna EV-a na globalnoj razini do 2026. i isporuči kompaniju prilagođenu EBIT maržu od 10 posto.

Fordova električna budućnost u Europi Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford News Europe

'Naš marš prema potpuno električnoj budućnosti je apsolutna nužnost za Ford kako bi zadovoljio potrebe mobilnosti kupaca diljem Europe koja se transformira', rekao je Stuart Rowley, predsjednik Forda Europe. 'Riječ je također o hitnoj potrebi za većom brigom o našem planetu, davanju pozitivnog doprinosa društvu i smanjenju emisija u skladu s Pariškim klimatskim sporazumom.'

Zajedno, ovi će napori podržati Fordove globalne planove za značajno smanjenje emisije ugljika. Tvrtka je tako jučer objavila da cilja na nultu emisiju za svu prodaju vozila u Europi i ugljičnu neutralnost u svom europskom otisku objekata, logistike i dobavljača do 2035. godine.

Sedam novih električnih vozila do 2024.

Nakon uspješnog europskog uvođenja potpuno električnog modela Mach-E 2021. i Mach-E GT ove godine, plus lansiranja E-Transita u sljedećem tromjesečju, Ford je predstavio planove za sedam potpuno električna vozila koja će se pridružiti obitelji Ford u Europi – tri nova putnička vozila i četiri nova gospodarska vozila.

Počevši od 2023., Ford će započeti proizvodnju potpuno novog električnog putničkog vozila, srednjeg crossovera, proizvedenog u Kölnu s drugim električnim vozilom dodanim u proizvodnu liniju u Kölnu 2024. Osim toga, Fordovo najprodavanije putničko vozilo u Europi, Ford Puma, bit će dostupno kao električna verzija proizvedena u Craiovi u Rumunjskoj, počevši od 2024.

Potvrđujući svoje vodstvo kao najprodavanije europske marke gospodarskih vozila, Fordov kultni Transit asortiman uključivati će četiri nova električna modela – potpuno novi jednotonski kombi Transit Custom i višenamjensko vozilo Tourneo Custom 2023., te manju, sljedeću generaciju kombija Transit Courier i višenamjenskog vozila Tourneo Courier 2024. godine.

'Ova nova Fordova električna vozila signaliziraju ništa manje nego potpunu transformaciju naše marke u Europi – novu generaciju vozila s nultom emisijom, optimiziranih za povezani svijet, nudeći našim kupcima uistinu izvanredna korisnička iskustva,', rekao je Rowley.

Fordova električna budućnost u Europi Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford Europe

Proizvodnja EV- i ulaganja u Kölnu

Ford je jučer potvrdio da će prvo potpuno električno putničko vozilo koje će izaći iz Fordovog centra za elektrifikaciju u Kölnu biti crossover srednje veličine s pet sjedala. U 2021. godini, sportska vozila i crossoveri činili su 58 posto svih Fordovih osobnih vozila prodanih na kontinentu, što je gotovo 20 postotnih bodova više u odnosu na 2020. godinu.

Potpuno električni crossover razbija nove granice za Ford. Mogućnost vožnje od 500 km s jednim punjenjem, vozilo i njegovo ime bit će otkriveni kasnije tijekom 2022., a proizvodnja počinje 2023. godine.

Jučerašnja potvrda da će se drugo, potpuno električno putničko vozilo – sportski crossover – graditi u Fordovom centru za elektrifikaciju u Kölnu znači da će se proizvodnja električnih vozila u tom pogonu povećati na 1,2 milijuna vozila u razdoblju od šest godina. Očekuje se da će ulaganje u nova električna osobna vozila koja će se proizvoditi u Kölnu iznositi 2 milijarde dolara. Investicija uključuje novi pogon za montažu baterija koji bi trebao početi s radom 2024. godine.

Novi zajednički pothvat ima za cilj povećati proizvodnju baterija u Europi

Kako bi podržali Fordove ambiciozne planove za elektrifikaciju vozila, Ford, SK On Co., Ltd. i Koç Holding potpisali su neobvezujući Memorandum o razumijevanju za novi, vodeći posao zajedničkog pothvata u Turskoj. Ovisno o sklapanju konačnog sporazuma, tri partnera planiraju stvoriti jedan od najvećih pogona za EV baterije u široj europskoj regiji.

Zajedničko poduzeće bi se nalazilo u blizini Ankare i proizvodit će NMC ćelije s visokim udjelom nikla za montažu u module baterije. Proizvodnja bi trebala početi već sredinom desetljeća s godišnjim kapacitetom koji će vjerojatno biti u rasponu od 30 do 45 gigavat sati (GWh).

Ulaganje koje tri partnera planiraju u zajedničkom pothvatu za baterije – uključujući potporu turske vlade – izravno će koristiti velikim i malim operaterima gospodarskih vozila diljem Europe, smanjujući troškove energije i pogona te dajući značajan doprinos smanjenju CO2.

Povećanje proizvodnih kapaciteta EV u Craiovi

Fordova proizvodna tvornica u Craiovi u Rumunjskoj igrat će značajnu ulogu u planovima za rast električnih i gospodarskih vozila tvrtke u Europi.

Od 2024. europski kupci moći će kupiti potpuno električnu verziju Ford Pume, Fordovog popularnog kompaktnog crossovera. Puma je bila Fordovo najprodavanije putničko vozilo u Europi 2021., a potpuno električna Puma donijet će ovu uspješnu novu pločicu s imenom još široj skupini europskih kupaca kada krene u proizvodnju u Craiovi 2024. godine.

Osim toga, potpuno novi Transit Courier, popularno lako gospodarsko vozilo, i Tourneo Courier, kompaktno višenamjensko vozilo, također će se proizvoditi u Craiovi od 2023., a potpuno električne verzije dolaze 2024. godine.

Kako bi dodatno povećao kapacitet električnih i gospodarskih vozila, Ford je jutros najavio da će Ford Otosan preuzeti vlasništvo nad tvornicom i proizvodnim poslovanjem u Craiovi, podložno regulatornom odobrenju i konzultacijama. Ford Otosan, zajedničko ulaganje između Ford Motor Company i Koç Holdinga, jedno je od najdugovječnijih i najuspješnijih zajedničkih pothvata u globalnoj automobilskoj industriji.

'Pozdravljamo ovu priliku da povećamo naše zajedničko ulaganje s Koç Holdingom i iskoristimo ovo strateško partnerstvo kako bismo bolje iskoristili naše resurse i znanje u Rumunjskoj', rekao je Rowley. 'Ford Craiova je danas snažna priča o uspjehu i vjerujemo da kroz Ford Otosanovo iskustvo i stručnost u elektrifikaciji i gospodarskim vozilima može doseći još više razine postignuća.'