restyling

[FOTO/VIDEO] Evolucija Compassa, prvog Jeepa u Europi pod okriljem Stellantisa

12.04.2021 u 16:41

Bionic
Reading

Novi Jeep Compass dolazi s novom linijom, nastaloj križanjem četiri konfiguracije (Longitude, Limited, S i Trailhawk), pet kombinacija pogonskih sklopova - benzinac, dizel i plug-in hibrid, tri mjenjača te prednjim pogonom ili pogonom na sve kotače

Jeep je predstavio svoj novi Compass, prvi Jeep SUV koji je u Europi lansirala grupa Stellantis, a koji označava prekretnicu u važnosti marke u svijetu, posebno u Europi. Novi se Compass razvija kako bi govorio više europskim jezikom, poboljšavajući kvalitetu završnih obloga i ugrađenu tehnologiju te uvodeći važne inovacije koje ga podižu na još višu razinu u pogledu dizajna, sigurnosti, tehnologije i funkcionalnosti.

Njegova tajna? Kombinirajući dvije duše svojstvene marki Jeep; off-road duh i onu urbanu kako bi odgovorili kupcima iz C-SUV segmenta, racionalnim i konkretnim ljudima, ali i fasciniranima mogućnošću bijega od svakodnevne rutine, onima koje definiramo kao pragmatični sanjari.

Jeep Compass - evolucija Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Rezultat je potpuno novi model, sa snažnom estetskom osobnošću - to pokazuje još sofisticiraniji i prepoznatljiviji stil, ali uvijek vjeran stilu marke - s izvrsnom dinamikom vožnje na cesti i najfinijom tehnologijom na polju sigurnosti i povezanost. Sve pojačano renomiranim 4x4 mogućnostima Jeepa, posebnost koja se brusi u 80 godina vodeće uloge u terenskoj vožnji.

Ukratko, radi li se o pragmatičnoj potrebi za mobilnošću ili želji za suočavanjem s uzbudljivim svakodnevnim 'avanturama', odgovor je u novom Compass, točki ravnoteže između performansi i osjećaja, racionalnosti u upotrebi i snu o slobodi i avanturi. Uvijek pod motom 'Idi bilo gdje, učini bilo što', jer nakon 80 godina Jeep je i dalje Jeep.

Jeep Compass Trailhawk (Colorado Red) Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Kada je predstavljen 2017. godine, Jeep Compass označio je povratak marke u C-SUV segment i bio je prvi globalno dizajnirani Jeep. To je postavilo čvrste temelje za uspjeh ovog modela: od lansiranja u Europi, kompaktni terenac Jeepa protagonist je komercijalnih performansi marke i predstavlja više od 40 posto njegovih prodajnih količina, potvrđujući se kao jedan od najomiljenijih modela europskih kupaca i među najpopularnijima u 4xe konfiguraciji s plug-in hibridnom tehnologijom. Zapravo, danas je u Europi otprilike svaki četvrti prodani Compass inačica 4xe, a u Italiji je Compass 4xe najprodavaniji plug-in hibridni model.

  • +65
Jeep Compass -evolucija Izvor: Promo fotografije / Autor: Alberto Giorgio Alquati

Novi Compass opremljen je nizom učinkovitih toplinskih i priključnih (plig-in) hibridnih motora, svi homologirani Euro 6D Final, kao i cjelovitom ponudom vrhunskih aktivnih i pasivnih sigurnosnih sustava koji poboljšavaju dinamičko ponašanje poslovične 4x4 sposobnosti marke Jeep.

Uvodi se i novi 1,3-litreni GSE četverocilindrični turbo benzinski motori dizajniran da ponudi iznimne performanse, kao i izvanrednu udobnost vožnje, uz smanjenje potrošnje goriva i emisije CO₂ do 27 posto (WLTP ciklus) u usporedbi s prethodnim benzincem. Sve je učinilo još zanimljivijim debi verzije s plug-in hibridnom tehnologijom za potpuno električnu vožnju s nula emisija - kombinacija 4xe kapaciteta i održive mobilnosti, odnosno elektrifikacije prema Jeepu.

Jeep Compass S (Glacier) Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Compass je prvi model zajedno s Renegadeom predstavio 4xe logotip koji danas identificira novi 4x4 marke Jeep: osigurava još veću sposobnost i performanse, jamčeći optimalnu ravnotežu između učinkovitosti, zabave u vožnji i pažnje na okoliš.

Novi model karakterizira obnovljeni visokotehnološki profil, zadržavajući pritom svoj poslovični urbani duh, moderan, sofisticiran i pažljiv prema okolišu.

Novi Compass sada ima obnovljenu vanjsku opremu u ime elegancije i modernosti, te potpuno novu kabinu, obogaćenu novim visoko tehnološkim sadržajima dizajniranim da poboljšaju udobnost i život na brodu i učine urbano iskustvo vožnje intuitivnijim. Tu se ubrajaju 10,25-inčna full HD digitalna instrumentna ploča, DAB radio, Uconnect 5 sustav s dodirnim zaslonom od 8,4 do 10,1" smještenim u središtu nadzorne ploče u visokom položaju kako bi vozaču omogućio da uvijek drži pogled na cesti, pet puta brži procesor, Android operativni sustav s bežičnom integracijom za pametne telefone Apple CarPlay i Android Auto, interaktivni navigator TomTom s 3D vizualizacijom i prirodnim prepoznavanjem glasa te Uconnect Services usluge.

Uz to, unutarnje je okruženje učinjeno još funkcionalnijim novom organizacijom prostora središnje konzole i povećanjem rješenja za pohranu otprilike tri puta, što je jednako 4,4 litre više (tj. od 2,8 litara prethodne verzije, do 7,2 litre novog modela), kao i predstavljajući suvremeniji i prepoznatljiviji stil zahvaljujući novoj nadzornoj ploči koja je sada elegantnija i odlikuje se kvalitetnim materijalima i tehničkim detaljima u dokazima: od novog središnjeg tunela do novog upravljača, do nove obloge panela vrata do novih unutarnjih obloga i materijala.

Novi Compass prvi je Jeep u Europi koji je dosegao razinu 2 (L2) autonomne vožnje i opremljen je najnovijom generacijom ADAS-a (naprednih sustava pomoći vozaču) koji standardno uključuju čitav asortiman: prepoznavanje prometnih znakova koji čita i tumači putokaze; Inteligentni pomoćnik brzine, koji automatski održava vozilo unutar naznačenih ograničenja brzine; upozorenje uspavanog vozača, koje upozorava vozača kad trenutak pospanosti spusti njegovu razinu pozornosti; i automatsko kočenje u nuždi s prepoznavanjem pješaka i biciklista, što usporava zaustavljanje vozila kako bi se izbjegle (ili ublažile) moguće nesreće. Ali najvažnija nova značajka je Highway Assist, koja kombinira prilagodljivi tempomat i centriranje traka, automatski prilagođavajući brzinu i putanju. Na taj se način automobil drži u središtu traka i na opreznoj udaljenosti od vozila ispred kako bi se u ime spokoja postiglo iskustvo vožnje (dostupno u drugoj polovici godine).

Jeep Compass 80th Anniversary Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Novi Jeep Compass također dolazi s novom linijom, koja je sada rođena križanjem četiri konfiguracije (Longitude, Limited, S i Trailhawk), pet različitih kombinacija pogonskih sklopova - benzinac, dizel i plug-in hibrid, tri mjenjača (ručni sa šest brzina , DDCT automatski s dvostrukom spojkom ili automatski sa šest stupnjeva prijenosa) - i prednjim pogonom ili pogonom na sve kotače.

Benzinska ponuda uključuje 1,3-litreni GSE motor, snage 130 i 150 KS u kombinaciji s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa i mjenjačem s dvostrukom spojkom DDCT, oba s pogonom na prednje kotače. U kompletu s ponudom termoenergetskih agregata dodan je 1,6-litreni dizel i 130 KS u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i pogonom na prednje kotače. Priključni ili plug-in hibridni raspon sadrži dvije razine snage - 190 i 240 KS, 6-stupanjski automatski mjenjač i pogon na sve kotače eAWD.