280 KM/H

Najbrži SUV na svijetu: Jeep je postavio rekord brzine za SUV vozila na ledu

09.05.2019 u 14:45

Bionic
Reading

Tijekom osam godina na bajkalskom ledu postavljeno je više od 20 brzinskih rekorda u različitim kategorijama vozila

Na tradicionalnim godišnjim Danima brzine 2019. godine na festivalu motornih sportova u Bajkalu u Rusiji, prema podacima koje je potvrdila ruska automobilska federacija (RAF), Jeep Grand Cherokee Trackhawk uspio je postići prosječnu brzinu na udaljenosti od jednog kilometra od više od 257 km/h s letećim startom i prosječnom brzinom iz mirovanja od više od 100 km/h. Maksimalna brzina na ledu prema GPS-u iznosila je 280 km/h.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk na Bajkalskom jezeru postigao je brzinu od 280 km/h Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Jeep Grand Cherokee Trackhawk potkrepljuje svoje tvrdnje da je najmoćniji masovno proizvedeni SUV na svijetu. Ispod haube nalazi se 6,2-litreni benzinski motor V8 od 710 KS. Unatoč impresivnim dimenzijama, Trackhawk doseže 100 km/h za samo 3,7 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 290 km/h.

Sudjelovanje u ovom događaju znači ozbiljno opterećenje kočionog sustava zbog specifičnosti bajkalskog leda. Na suncu površina jezera je prekrivena filmom vode koji smanjuje prianjanje na površini. Međutim, čak i u takvim uvjetima, Grand Cherokee Trackhawk je pokazao izvrsne rezultate pri kočenju zahvaljujući kočionom sustavu Brembo koji koristi velike prednje diskove.

Za trakciju se na ovom modelu pobrinuo Jeep Quadra-Trac, pogonski sustav na sva četiri kotača na zahtjev koji uključuje elektronički stražnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem i jednobrzinski aktivni reduktor, te sustav Selec-Track s pet načina rada - Auto, Sport, staza, snijeg i vuča - što omogućuje vozaču da odabere postavku vozila koja idealno zadovoljava sve uvjete, uključujući vožnju ledom. Prije utrke iz Grand Cherokee Trackhawka uklonjeni su nepotrebni predmeti i provjerilo se je li razina goriva dovoljna.

Sve su vožnje provedene u skladu s propisima prema Međunarodnoj automobilskoj federaciji (FIA). Maksimalna prosječna brzina mjerena je na udaljenosti od jednog kilometra s letećim startom, kao i jednog kilometra po sredini staze na maksimalnoj mogućoj brzini i jedan kilometar od starta iz mirovanja. Pravila su diktirala da je potrebno proći vremensko mjerenje u oba smjera, pri čemu suci izračunavaju prosječan rezultat. Kako bi se omogućilo potrebno ubrzanje i kočenje, ukupna dužina staze bila je 12 kilometara. Osim toga, apsolutna maksimalna brzina postignuta u svakoj vožnji uključena je u službenu knjigu rekorda Rusije.

Dani brzina na festivalu leda Bajkal održani su prvi put 2011. godine. Tijekom osam godina na bajkalskom ledu postavljeno je više od 20 brzinskih rekorda u različitim kategorijama vozila. Sve vožnje se tradicionalno provode na prirodnom ledu, a priprema trase ograničena je na uklanjanje prepreka (snijeg, grbe) koje utječu na sigurnost vozača i sudaca. Ostvarenja su zabilježili licencirani suci Ruske automobilske federacije koristeći opremu za mjerenje vremena koju je odobrila Međunarodna automobilska federacija (FIA).