LIjepi automobili

[FOTO/VIDEO] Donosimo priču o ocu i sinu Maeda; potpuno su različiti, no upravo oni su zaslužni za vrhunski izgled Mazdinih vozila

16.05.2021 u 14:36

Bionic
Reading

Stariji Matasaburo, inženjer po struci, cijeni strogost, jednostavnost i disciplinu, dok mlađi Ikuo inspiraciju nalazi u senzualnosti talijanskog dizajna i dinamičnoj energiji prirode

Spomenete li ime 'Maeda-san' u Mazdinom odjelu za dizajn i zasigurno će vam uzvratiti s puno poštovanja. Posljednje dvije generacije ove obitelji oblikovale su izgled marke Mazda više od većine, ali što se tiče dizajna oni stvari ne vide identično. Evo priče o izvanrednoj obitelji dizajnera.

Zamislite oca i sina, Matasaburo i Ikuo Maeda. Njihov je odnos složen, kao što su često i odnosi oca i sina. Puni uzajamnog poštovanja i ljubavi, da, ali se također radi o temeljno različitim osobama i svjetonazorima. Stariji, inženjer po struci, cijeni strogost, jednostavnost i disciplinu. Njegova inspiracija: njemački pokret Bauhaus s jakim fokusom na funkciju. Mlađi Maeda strastveni je vozač trkaćih automobila - prijatelji i kolege zovu ga 'Speedy' ('Brzi') i voli predmete koji pobuđuju emocije, a koji se čine živima. Njegova inspiracija: senzualnost talijanskog dizajna, dinamična energija prirode.

Na prvi pogled ova dvojica muškaraca mogu se činiti različiti gotovo poput dijametralnih suprotnosti. Ipak, imaju nešto prilično izvanredno zajedničko: obojica su legendarni dizajneri automobila u Mazdi, a neki od najutjecajnijih modela te marke nastali su pod njihovim nadzorom. Dizajnerska dinastija koja oblikuje Mazdinu estetsku osjetljivost do danas.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Obrazac slijedi funkciju

Matasaburo Maeda, rodom iz Hirošime u Japanu, iz prve je ruke svjedočio istraživačkom duhu koji je proizašao iz olupina njegovog rodnog grada - i uloge koju je Mazda imala u ovom ponovnom rođenju. Tvrtci se pridružio 1962. Osamnaest godina kasnije, Maeda se popeo na funkciju generalnog direktora Mazdinog odjela za dizajn, ureda koji je obnašao između 1980. i 1987. Njegov je mandat ostavio trag koji i danas utječe na Mazdinu filozofiju dizajna.

Prvo, čvrsto je vjerovao u princip 'oblik slijedi funkciju' - izreku koju je, unatoč svim njihovim razlikama, prenio na svog sina Ikuoa. Za Maedu seniora, dizajn nikada ne smije biti ukrašen ili kičast. Svaki detalj ima svrhu, ništa nije suvišno. Ovaj je pristup svoj izraz pronašao u modelima poput kutijaste Mazde 929 HB, koja se prodavala od 1981. do 1986. godine. Ipak, kruna postignuća prve Maedine dizajnerske ere bila je Mazda RX-7 - klasični model s rotacijskim motorom (Wankel motor) koji još uvijek vole mnogi jubitelji Mazde. Prema Matasaburou Maedi, tri su principa diktirala karakteristične jasne linije i uglađenu eleganciju ovog automobila s rotacijskim motorom. 'Prvo, tražio sam najbolji način da izrazim karakter rotacijskog motora. Drugo, radilo se o smanjenju otpora zraka, i treće, zamislio sam RX-7 s klasičnim rasporedom središnje postavlejnog prednjeg motora.' Različita geometrija rotacijskog motora omogućila je dizajnerima da spuste nos vozila mnogo dublje nego inače. Zajedno s pop-up svjetlima koja iskaču, ovo stvara karakterističan oblik sportskog automobila.

Kako je motor igrao tako veliku ulogu u oblikovanju dizajna vozila, možda i ne čudi što je Matasaburo rano u procesu dizajniranja odlučio dovesti inženjere i modelere. Za vrijeme dok je bio na čelu Mazdinog odjela za dizajn, Maeda je razvio sustav suradničkog rada između ove tri skupine nešto što je i danas temelj Mazdinog pristupa sustvaranju.

  • +18
Dizajnerska dinastija Mazde: Matasaburo i Ikuo Maeda Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Kakav otac, (ne)takav sin

To da će Ikuo Maeda na kraju krenuti očevim stopama, nikako nije bio predodređen zaključak. Unatoč entuzijazmu s kojim se Matasaburo bavio svojim zadatkom u Mazdi, posao je napustio strogo u uredu. 'Iako riječ dizajner zvuči atraktivno, samo je djelo mukotrpno i nikad ga nisam ponio kući', sjeća se stariji Maeda. Zapravo, mladi Ikuo Maeda u početku uopće nije razmišljao o karijeri u dizajnu automobila, unatoč ranoj ljubavi prema automobilima - posebno trkaćim automobilima. Prema Ikuu, epski film Stevea McQueena 'Le Mans' iz 1971., a ne njegov otac, natjerao ga je da poželi ići u automobilski sektor. 'Tada sam odlučio da bih želio dobiti posao vezan uz automobile', kaže Maeda junior.

Mladi Ikuo Maeda započeo je studij industrijskog dizajna na Kyoto Institute of Technology, ne kršeći Maeda pravilo o razgovorima u obiteljskoj kući. Kada se pojavio u kući svojih roditelja u bijelom RX-7, bio je potpuno nesvjestan da ga je njegov otac dizajnirao. 'Kupio sam ovaj automobil jednostavno zato jer je bio najbrži', kaže Maeda, kojem je, ne slučajno, dva puta oduzeta dozvola. I, priznaje, 'i ja sam mislio da to izgleda prilično dobro.' Ipak, 1982. je započeo karijeru u tvrtki koja je od njegovog oca stvorila živuću legendu dizajna. Preskočimo nekoliko desetljeća, i sin, koji je sada glavni dizajner odjela za globalni dizajn Mazde, može sebi osigurati istu čast.

Od stabilnosti do fluidnosti

Ako biste pitali Ikuoa Maedu da usporedi očevu filozofiju dizajna sa njegovom vlastitom, razlike među njima postaju sasvim jasne. Dizajni njegovog oca, kaže mlađi Maeda, 'tih je i uglađen', a njegovi su za razliku od njegovih 'dinamični i puni kretanja'. Matasaburo, dodaje, 'slijedi oblike koji su stabilni, dok su moji nestabilnost i fluidnost'.

Doista, ovaj naglasak na pokretu i promjeni oblika središnji je element dizajnerske filozofije koju je Ikuo Maeda uspostavio otkako je 2009. preuzeo upravljanje odjelom Mazda Design. Dizajn jezikom 'Kodo - Soul of Motion' (duša pokreta) želi uhvatiti ljepotu pokreta u objektu koji stoji. Mnogi rani dizajni u ovom novom stilu nadahnuti su gepardom koji se spremao nasrnuti na svoj plijen. Desetljeće i mnogo modela kasnije, naglasak je i dalje na sažimanju snažne, sirove energije pokreta u elegantan i estetski oblik. To je ono što Ikuo Maeda misli kad govori o svojim dizajnima kao da su 'emotivni' - svaki Mazdin automobil trebao bi pokrenuti gledatelja, natjerati ga da sakuplja energiju destiliranu u ovaj nepokretni objekt. Matasaburo priznaje da strategija djeluje, 'Nešto u njegovom dizajnu me jednostavno pogađa. Razumijem. I to nije zato što je on moj sin.'

Prošlost, sadašnjost, budućnost

Kako je Kodo koncept dizajna evoluirao, očev utjecaj na sinov pogled na dizajn počeo je postajati sve izraženiji. Poput svog oca, Ikuo Maeda vjeruje da je manje više i da oblik uvijek treba slijediti funkciju. Obojica Maede jasno podsjećaju na presudan trenutak u estetskom obrazovanju mladog Ikuoa. Dok je radio na dizajnu RX-7, Matasaburo Maeda dao je sinu otvarač za pisma - prekrasan, a vrlo jednostavan. Blistavi čelični nož dizajnirao je Enzo Mari, poznati talijanski dizajner i umjetnik.

Ono po čemu se dizajn istaknuo bio je preokret zbog kojeg se činilo da je vrlo snažan čovjek uzeo predmet i zavrnuo ga rukom - suptilan, ali vrlo upečatljiv efekt. 'Htio sam prenijeti Ikuou kako se jednim zaokretom može postići potpuno novi izraz', kaže Matasaburo. Lekcija koju je njegov sin zasigurno uzeo k srcu: 'Susret s ovim predmetom predstavlja zaista važan trenutak u mom životu. To je objekt bitne forme, zaista lijep, ali s puno stilskog sadržaja. Natjerao me na razmišljanje - ovo je dizajn. Bio sam mlad, vjerojatno srednjoškolac i to me natjeralo da počnem razmišljati kako bih volio raditi ovaj posao', sjeća se Ikuo Maeda. I dodaje: 'Možda da to nikad nisam vidio, danas ne bih bio ovdje i ne bih odabrao postati dizajner.'

Martijn ten Brink, postaje predsjednik i izvršni direktor Mazda Motor Europe (MME)

Mazda Motor Europe (MME) najavila je da će od 24. lipnja 2021. Martijn ten Brink, trenutno potpredsjednik prodaje i podrške strankama u MME-u, postati predsjednik i izvršni direktor MME-a naslijedivši Yasuhiro Aoyamu koji vodi europsko poslovanje od 2019. Yasuhiro Aoyama vratit će se u sjedište tvrtke u Hiroshimi u Japanu i zauzeti mjesto direktora i višeg izvršnog direktora nadzora globalnog marketinga, prodaje i podrške strankama.

Zapravo, određeno divljenje eleganciji talijanskog dizajna moglo bi biti samo jedna od rijetkih stvari oko kojih se otac i sin slažu. Legendarni automobilski dizajneri Giorgietto Giugiaro i Nuccio Bertone gostovali su kod domaćina Maeda. Kao i Matasaburo Maeda, radili su na izvanrednim dizajnima serije modela Mazda Luce, posebno na kultnom Mazda Luce Rotary Coupéu iz 1969. godine. 'Nisam razumio što govore, ali ono što me se dojmilo bila je strast koju su imali i koju su mogli komunicirati sa svima', kaže mlađi Maeda-san i priznaje njihov utjecaj čak i na novije generacije Mazdinih automobila.

Ono što je talijanski dizajn izdvojilo, u Maedinim očima, bila je pažnja na okviru kao središtu oko kojeg se gradi dizajn: 'Dizajni s fokusom na okvire stvaraju snagu i ljepotu', objašnjava Ikuo. 'Ti ljudi znaju bit automobila.' Kad je dobio priliku utjecati na budući izgled Mazdinih automobila, upravo to je krenuo stvarati. Dinamična ljepota, minimalni dizajn, snažna prisutnost izgrađena oko okvira - sve je to postalo još izraženije u drugoj fazi Kodo Dizajna, počevši od konceptnog automobila RX Vision 2015. Mazdini dizajneri počeli su uklanjati sve nepotrebne elemente, pa čak i sve karakterne linije, od karoserije vozila. Rezultat: Dok svjetlost i sjena plešu po površini, stvaraju se oblici i pokreti koji automobilu daju zrak živog, dišućeg bića s dušom - točnije dušom pokreta.

Ostavština Maede

Ikuo Maeda nesumnjivo je usadio svoj vlastiti, jedinstveni karakter u novi jezik dizajna Kodo: emocionalni utjecaj i dinamična snaga koji su mu ponekad nedostajali u očevim 'tišim i elegantnijim' dizajnima. Unatoč tome, nikada nije izgubio iz vida ni očevu ostavštinu. Za mnoge ljubitelje Mazde RX Vision i dalje je oličenje ovog dvostrukog estetskog puta koji je Ikuo Maeda sebi izradio.

Sa svojim naglaskom na jednostavnosti i eleganciji - a da ne spominjemo upotrebu rotacijskog motora - konceptni automobil donekle je posveta Mazdinim dizajnerskim korijenima koje je Matasaburo Maeda zasadio godinama prije. Svako malo, aktualni direktor dizajna Mazde čak je izrazio želju za oživljavanjem kultne Mazde RX 7. Prvi automobil na kojem je Ikuo Maeda radio bio je neposredni nasljednik ovog modela, Mazda RX 8.

Znači li to da su dvojica Maede, nakon godina promišljanja, danas na 'istoj stranici' što se tiče dizajna? Daleko od toga. Zapravo je dizajn još uvijek pomalo tabu tema na obiteljskim okupljanjima. 'Teško govorimo o dizajnu jer se toliko poštujemo. Znamo da ako počnemo raspravljati o dizajnu, samo će završit loše. Dakle, namjerno izbjegavamo ovu temu', objašnjava Ikuo Maeda. Istini za volju, Matasaburo Maeda saznao je za sudjelovanje svog sina u dizajnu Mazde RX 8 tek otprilike tri mjeseca prije nego što je automobil krenuo u prodaju 2003. Navodno ga je smatrao 'finim poslom'. Međusobno poštovanje usprkos kreativnim razlikama - i to je dio dizajnerske dinastije Maeda. Mazda bez nje ne bi bila ista.

Mazda zaključuje fiskalnu godinu s pozitivnom dobiti

Mazda Motor Corporation je objavila svoje cjelogodišnje financijske i prodajne rezultate izvijestivši o globalnoj prodaji 1.287.000 vozila tijekom dvanaestomjesečnog razdoblja koje je završilo 31. ožujka 2021. godine.

Dva najveća Mazdina tržišta Sjeverna Amerika i Kina povećale su prodajni volumen u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, prodavši 403.000 jedinica (+2 posto), odnosno 228.000 jedinica (+8 posto). Na Mazdinom domaćem tržištu u Japanu prodano je 176.000 primjeraka (-13 posto).

Na Mazdine prodajne performanse u Europi i dalje utječu COVID-19 i produljena blokada na mnogim tržištima. Regija je zabilježila prodaju od 178.000 jedinica (-32 posto).

Odražavajući povećane napore na oporavku prodaje, smanjenju troškova i poboljšanju promjenjive dobiti tijekom druge polovice fiskalne godine, Mazdini rezultati prodaje donijeli su neto prodaju od 2.882,1 milijarde ¥ (23,2 milijarde eura), što je rezultiralo pozitivnom operativnom dobiti tijekom cijele godine od 8,8 milijardi ¥ (71,0 milijuna EUR), i neto gubitkom od 31,7 milijardi ¥ (255,6 milijuna EUR).

Iako poslovno okruženje ostaje neizvjesno zbog problema poput nedostatka poluvodiča i porasta cijena sirovina, Mazda želi oporaviti prodaju tijekom fiskalne godine koja završava u ožujku 2022., prognozirajući globalnu prodaju od 1.410.000 jedinica. Očekuje se da će Sjeverna Amerika i Kina i dalje voditi sa prodajnim volumenom. U Europi se također predviđa rast prodaje tijekom kvartala čime će dodatno ojačati svoju ulogu kao Mazdina treća najveća regija.

Kontinuiranim praćenjem poslovnog okruženja, za cijelu fiskalnu godinu Mazda predviđa neto prodaju od 3.400,00 milijardi  ¥ (26,4 milijarde eura), operativnu dobit od 65,0 milijardi  ¥ (503,9 milijuna eura) i neto prihod od 35,0  ¥ (271,3 milijuna eura).