ZABORAVIMO KRIZU

[FOTO/VIDEO] Audi RS 5 DTM; Novi izgled šampionskog automobila za 2020.

26.03.2020 u 07:53

Bionic
Reading

Prošle sezone 2019. Audi je svojim modelom RS 5 DTM pobijedio u DTM prvenstvu, pa iako je zbog pandemije koronavirusa odgođen početak ovogodišnje sezone optimizam ne napušta tvorničku momčad Audija

U subotu je Audi na društvenim mrežama predstavio novi trkaći automobil RS 5 DTM branitelja naslova Renéa Rasta (Njemačka). Sada su dizajnirani i drugih pet automobila Audi RS 5 DTM, koje će 2020. godine voziti Loïc Duval (Francuska), Robin Frijns (Nizozemska), Jamie Green (Velika Britanija), Nico Müller (Švicarska) i Mike Rockenfeller (Njemačka).

ITR, krovna organizacija DTM prvenstva (Deutsche Tourenwagen Masters) pruredila je kalendar DTM-a za 2020. godinu u nastojanju da uklopi svih 10 rundi ovogodišnje serije nakon globalnog širenja koronavirusa. Sezona 2020 prvobitno je trebala započeti u belgijskom Circuit Zolderu 24. do 26. travnja, i nakon toga utrkama u Lausitzringu, ruskom Igora Driveu, Anderstorpu u Švedskoj i talijanskom Autodromu Monzi.

Iako je situacija i dalje dramatična, optimizma ne nedostaje, pa je planirano da sezona započne u njemačkom Norisringu (10. do 12. srpnja) i završi u Monzi 13. i 15. studenog.

Za projekt 'obrana naslova' detaljno je optimiziran automobil koji je osvojio prošlogodišnje DTM prvenstvo. U isto vrijeme, Audi Design je svakom od šest tvorničkih automobila udahnuo svježi izgled.

Audi Sport se u DTM-u oslanja na RS 5 Coupé u skladu s novim propisima, prošlogodišnji pobjednički automobil u sezoni će se natjecati u sezoni 2020. s brojnim detaljnim izmjenama čiji je cilj DTM učiniti još uzbudljivijim, jeftinijim i učinkovitijim.

Propisi Klase 1 ne dopuštaju temeljne tehničke promjene ne dopuštaju, uvedene za DTM u 2019. godini, koje su osmišljene da svi automobili u prvenstvu imaju jednake uvjete i ekonomičnost. Stoga, osnova modela RS RS 5 DTM za 2020. godinu odgovara pobjedničkom automobilu za 2019. godinu. S propisima Klase 1, koji će ujedno biti i temelj japanskog SUPER GT prvenstva od 2020. godine, DTM je prošle godine tehnički započeo novu eru.

Uvođenje turbo tehnologije dano je DTM-u jaču povezanost s razvojem automobilskih vozila. TFSI motor Audi RS 5 DTM modelne 2020. godine ima manju snagu motora za oko pet posto u odnosu na prethodnu godinu. To je učinjeno na način da je DTM za sezonu 2020. smanjio dozvoljenu količinu goriva koju potroši motor u jednom satu s 95 kilograma na 90 kilograma. Pomoću funkcije 'Push-to-Pass', snaga motora u kratkom roku može se povećati na oko 640 KS, kao i 2019. Ovo bi trebalo učiniti utrke još uzbudljivijim.

DTM: Novi dizajn šampionskog automobila za sezonu 2020

Stoga će od sezone 2020. vozači DTM moći koristiti 'Push-to-Pass' sustav - za pretjecanje, primjerice - dvostruko češće tijekom utrke nego prije. Tijekom 24 kruga trke (prethodno dvanaest), dodatna snaga se može istovremeno uključiti do pet sekundi. Uz to, 'push-to-pass' je također dozvoljen u kvalifikacijama od sezone 2020. nadalje. Ovo novo pravilo za kvalificikacije primjenjuje se i na korištenje funkcije 'DRS' (Drag Reduction System), koja ravna stražnje krilo, smanjuje aerodinamički otpor automobila i povećava maksimalnu brzinu. Od 2020. godine DRS se može koristiti u utrkama češće nego prije. Kombiniranom uporabom DRS-a i funkcije Push-to-Pass, Audi RS 5 DTM postiže maksimalnu brzinu od gotovo 300 km/h, ovisno o stazi.

U prvoj godini novih trkaćih automobila Klase 1, Audi je impresivno podržao svoju vodeću poziciju na području visoko učinkovitih motora s turbopunjenjem, s uspjesima na trkačkoj stazi. Audi je vrlo rano osigurao sva tri naslova: vozačko, konstruktorsko i momčadsko prvenstvo u 2019. godini.

Uz Formulu E i utrke kupaca (customer racing), DTM čini treći stup Audi AG motorsport programa. Spektakularni DTM natjecateljski automobili Klase 1 odlikuju se visoko učinkovitim četverocilindričnim turbo motorima zapremine dvije litre. Ovu vrstu pogona koristi Audi u mnogim proizvodnim modelima s različitim razinama performansi širom svijeta i predstavlja stup povećanja učinkovitosti i smanjenja emisija iz svoje proizvodne flote.

  • +18
Audi RS 5 DTM 2020 Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG