Audi F1 Team

Audi se priprema za ulazak u Formulu 1 od 2026.: 'Četiri prstena' preuzimaju 100 posto udjela u Sauber grupi

09.03.2024 u 20:15

Bionic
Reading

Uz pobjede i prvenstva u customer utrkama, u DTM-u i u potpuno električnom Svjetskom prvenstvu Formule E., Audi je postao i prvi proizvođač ikada koji je osvojio legendarni reli Dakar s inovativnim elektrificiranim pogonom

Predvođena Audijevim izvršnim direktorom Gernotom Döllnerom, marka s četiri prstena jasno je pokazala na što se tvrtka fokusira u budućnosti s Audi Agendom. U fokusu su proizvod i tehnologija te jače pozicioniranje marke Audi na globalnoj sceni. U tom kontekstu, članovi nadzornih odbora tvrtki Audi AG i Volkswagen AG sada su odlučili ojačati predanost Formuli 1 i ubrzati pripreme za početak sezone 2026. Audi planira preuzeti 100 posto udjela u Sauber grupi. Oliver Hoffmann postavljen je kao generalni predstavnik kao osoba odgovorna za cjelokupni program Audi Formule 1. Kao izvršni direktor Audi F1 Teama, Andreas Seidl bit će odgovoran za provedbu F1 projekta kao i za upravljanje Audi F1 Teamom.

Oliver Hoffmann, trenutno na čelu odjela za tehnički razvoj, postat će generalni predstavnik od strane Upravnog odbora, i kao rezultat toga bit će odgovoran za provedbu predanosti Audi AG-a Formuli 1 i ulazak u najvišu razinu moto sporta. Novostvorena pozicija ujedinit će sva tri stupa programa Formule 1: udio u poznatom švicarskom trkaćem timu, razvoj pogonske jedinice od strane Audi Formula Racing GmbH u Neuburgu, kao i strateško upravljanje i aktivaciju program tvrtke Audi AG. Osim uspješnog pokretanja programa Formule 1, ovo udruživanje također ima za cilj ojačati marku Audi na globalnoj sceni i osigurati blisku suradnju između motorsporta i serijske proizvodnje.

U tom kontekstu, Audi planira preuzeti 100 posto Sauber Holding AG. Odgovarajući dogovor postignut je sa sadašnjim većinskim dioničarom Islero Investments AG, koji u potpunosti podržava promjenu. Uz predsjedanje odborom dioničara Audi Formula Racing GmbH, Oliver Hoffmann će postati predsjednik Upravnog odbora svih Sauberovih kompanija.

U vezi s tim, Oliver Hoffmann odlazi s mjesta člana Upravnog odbora Audi AG. Glavni izvršni direktor Audija Gernot Döllner će uz svoje postojeće odgovornosti preuzeti i odjel za tehnički razvoj. On će nastaviti s tekućom transformacijom Tehničkog razvoja. Osim skraćivanja vremena razvoja, fokus je uglavnom na učinkovitijim strukturama i jasnim područjima odgovornosti kako bi se operacionaliziralo određivanje prioriteta proizvoda i tehnologija kako je propisano Audi Agendom.

U pripremi svog ulaska u FIA Svjetsko prvenstvo Formule 1 2026. godine, Audi ispunjava još jednu ključnu ulogu. Kao izvršni direktor Audi F1 tima, Andreas Seidl će biti zadužen za implementaciju projekta Audi F1 kao i za Audi F1 tim. On će također biti zaštitno lice budućeg tima Audi Formule 1.

Hoffmannovo veliko iskustvo u motorsportu čini ga pravim čovjekom u pravo vrijeme. Kao član Upravnog odbora za tehnički razvoj i kao voditelj Audi Sporta, uspio je postići velike uspjehe u motorsportu za marku s četiri prstena.

To uključuje međunarodne pobjede i prvenstva u utrkama za kupce (customer racing), u DTM-u i u potpuno električnom Svjetskom prvenstvu Formule E. Audi je nedavno bio prvi proizvođač ikada koji je osvojio poznati i ozloglašeni reli Dakar s inovativnim elektrificiranim pogonom. Pripreme za ulazak u Formulu 1 2026. godine u punom su jeku.

Rođen u Passauu u Njemačkoj, Andreas Seidl započeo je svoju automobilističku karijeru u BMW-ovom programu Formule 1; također je bio direktor Race Operations tijekom svog vremena tamo. Kao voditelj tima, Seidl je slavio na više svjetskih prvenstava i tri ukupne pobjede na prestižnoj utrci 24 sata Le Mansa. Od 2019. do 2022. Seidl je bio šef momčadi McLaren Formule 1 Teama, prije nego što je 2023. preuzeo dužnost izvršnog direktora Sauber grupe.