MINI JCW

Da su moćniji, ne bi dobili dozvolu za vožnju javnim cestama; stižu dva nova MINI Coopera s najsnažnijim motorima

15.05.2019 u 08:56

Bionic
Reading

Vizualno, dva JCW-ova modela ističu se sportskim dodacima koji poboljšavaju strujanje zraka i aerodinamiku

Britanski proizvođač premium automobila MINI predstavlja najsnažnije modele koji su odobreni za upotrebu na javnim cestama u svojoj šezdesetogodišnjoj povijesti. Tako će novi MINI John Cooper Works Clubman i novi MINI John Cooper Works Countryman imati identičan 2-litreni četverocilindrični turbo motor s 306 KS (225 kW) najvećeg okretnog momenta 450 Nm. To je 75 KS i 100 Nm više od prethodnika. Motor je standardno opremljen 8-stupanjskim automatskim mjenjačem Steptronic s mehaničkom blokadom diferencijala na prednjoj osovini i pogonom na sve kotače ALL4. Osim toga, modeli John Cooper Works dolaze s posebno izvedenom šasijom, dodatnim ojačanjem karoserije, držačem motora i učvršćenjima šasije. To za oba ova modela znači potpuno novu dimenziju performansi. Ova verzija Clubmana ubrzava za 4,9 sekundi od 0 do 100 km/h, što je za 1,4 sekunde brže nego prije, Countryman će ubrzavati od 0 do 100 km/h za 5,1 sekundu, što je 1,5 sekundi brže ubrzanje. Krajnja brzina oba modela je elektronički ograničena na 250 km/ h.

Novi MINI John Cooper Works Clubman i novi MINI John Cooper Works Countryman s motorom od 306 KS Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI

Vizualno, JCW-ovi modeli ističu se sportskim dodacima koji poboljšavaju strujanje zraka i aerodinamiku, a to su veći otvori za usis zraka na prednjoj strani, drugačije oblikovani pragovi, ovisno o modelu na stražnjem kraju, bit će i različiti elementi difuzora i krovni spojler, dok aerodinamični optimizirani poklopci ogledala upotpunjuju vanjski izgled oba modela. Za još više sportskog užitka postoji mogućnost dvobojne sheme boja u kojoj su krov i poklopci ogledala i još neki detalji obojani crvenom bojom.

  • +18
Novi MINI John Cooper Works Clubman i Countryman Izvor: Promo fotografije / Autor: MINI John Cooper Works

Osim toga, tu je novi ispušni sustav s benzinskim filtrom čestica (JCW-ovi modeli zadovoljavaju emisijski standard Euro 6d TEMP), a za bolje kočenje brine se novi sportski kočioni sustav. Prednji diskovi su promjera 360 mm i debljine 30 mm, a straga 330 x 20 mm s optimiziranom geometrijom usisa zraka za hlađenje. Kočione čeljusti su obojane u crveno. Što se dimenzija dizajna felgi Black Grip Spoke tiče, standardna izvedba je 18-inčna. Dodatno se mogu naručiti i one veličine 19-inča.

Isto tako, tu su nova LED prednja svjetla s funkcijom Matrix za duga svjetla i LED stražnja svjetla u dizajnu britanske zastave (Union Jack) u Clubmanu. Standardno, Clubman i Countryman su deset milimetara spušteniji u odnosu na podlogu. Isto će biti i ako se odlučite za opcijsko prilagodljivo podvozje s elektronički kontroliranim amortizerima.

U unutrašnjosti kabine su sportska sjedala, sportski upravljač, ručica mjenjača i u boji antracita obojana stropna obloga. Općenito, u unutrašnjosti je sve u znaku sporta. Standardan je infotainment sustav Visual Boost sa 6,5-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir i online uslugama. Uz doplatu, možete dobiti Top SystemConnected Navigation Plus s 8,8-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir, prometnim informacijama u stvarnom vremenu, uslugu 'kućepazitelja' (concierge), Apple CarPlay i automatsko ažuriranje navigacijske karte.