SLATKO, SLAĐE, NAJSLAĐE

Bolje ne može: Isprobajte recept za najljepši božićni kolač - čokoladni panj

13.12.2018 u 10:13

Bionic
Reading

Francuski slastičari su u 19. stoljeću osmislili kolač koji u prijevodu na hrvatski znači božićni panj i koji se otada tradicionalno priprema uoči Božića, a riječ je o čokoladnoj roladi koja već na prvi zalogaj vraća osmijeh na lice

Prošlo je 20 godina otkako je Nigella Lawson objavila svoju prvu i najprodavaniju kuharicu 'How To Eat', a mi smo odabrali jednu od idealnih božićnih slastica koje predlaže slavna kuharica, a to je božićni panj. Ovaj francuski kolač, poznat kao bûche de Noël, tradicionalno se priprema uoči blagdana, a Lawson je svoj recept dovela do savršenstva.

Sastojci (za 12 kriški)

za roladu:

● 6 jaja (odvojiti bjelanjak od žutanjka)

● 150g šećera u prahu

● 1 žličica ekstrakta vanilije

● 50g kakaa u prahu

● 3 do 5 žličica šećera u prahu za dekoraciju

za kremu:

● 175g usitnjene tamne čokolade

● 250g šećera u prahu

● 225g omekšalog maslaca

● 1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. U velikoj posudi istucite bjelanjke istovremeno dodajući 50g šećera u prahu. U drugoj zdjeli istucite žutanjke i ostatak šećera u prahu dok ne dobijete kremastu, blijedu i gustu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije i kakao i zatim u smjesu nježno umutite snijeg bjelanjaka.

2. Pleh prekrijte papirom za pečenje i ravnomjerno na njega rasporedite dobivenu smjesu. Poravnati špatulom i peći otprilike 20 minuta.

3. Prekrije kolač čistom kuhinjskom krpom i pustite da se ohladi. Ohlađenog ga odvojite s papira za pečenje.

4. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj i pustite da se ohladi. U posudi električnim mikserom izmiksajte šećer u prahu i maslac tako da dobijete glatku smjesu. Dodajte ohlađenu čokoladu i vaniliju i ponovno sve zajedno izmiksajte.

5. Odrežite rubove biskvita tako da dobijete pravilan oblik pravokutnika i premažite ga kremom. Jedan dio kreme ostavite kako bi njime kasnije premazali roladu. Kada ste ravnomjerno rasporedili kremu zarolajte biskvit u roladu.

Božićni panj Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

6. Odrežite vrhove rolade na deblje kriške i priljubite ih svaki s jedne strane rolade kako bi postigli realniji izgled panja s odrezanim granama. Ostatkom smjese premažite kolač (nemojte ga zagladiti, već nastojte postići hrapavi efekt kore). Pustite da odstoji u hladnjaku barem dva do tri sata.

7. Kolač servirajte na drvenu dasku i pospite ga šećerom u prahu koji će stvoriti efekt snijega, a kao dekoraciju na dasku možete staviti češere i orašaste plodove.

MLJAC

Usudite se odoljeti ovim predivnim i ukusnim domaćim slasticama, nećete uspjeti

Pogledaj galeriju