OMILJENI JESENSKI DESERT

U pet koraka do najukusnijeg kesten pirea kojim ćete zasladiti tmurne dane

18.10.2018 u 09:40

Bionic
Reading

Sezona kestena je otvorena, stoga ukoliko razmišljate kako sebi i svojim ukućanima zasladiti ovaj tmurni jesenski dan, naš prijedlog je - domaćim kesten pireom. Ova jednostavna i preukusna kućna verzija kesten pirea izmamit će vam osmijeh na lice, a veliki plus je i to što je riječ o zdravom i niskokaloričnom desertu kojeg možete jesti bez grižnje savjesti

Kesteni su nutritivno bogata namirnica u kojoj obožavamo uživati tijekom jesenskih mjeseci, a posebice u kesten pireu. 100 grama kestena ima 200 kcal, a ukoliko ste odlučili pripaziti na liniju standardni šlag zamijenite njegovom light verzijom ili ga jednostavno preskočite.

Potrebni sastojci

Za kesten pire:

  • 1 kg neočišćenih kestena (600 g očišćenih)
  • 200 ml vode
  • 50 ml ruma
  • 70 g šećera
  • 40 ml ruma
  • 15 ml arome vanilije

Za posluživanje:

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • naribana čokolada

Priprema

1. Nožem zarežite kestene vodoravno i stavite ih u lonac s vodom. U vodu dodajte dva prstohvata soli i kuhajte 15 do 20 minuta. Kuhane kestene procijedite, pustite da se ohlade i ogulite.

2. U lonac ulijte vodu, dodajte šećer i promiješajte. Kada voda zavri smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete sirup.

3. Nakon jedne do dvije minute, kada se stvorio polurijetki sirup, ugasite vatru, ulijte rum, dodajte aromu vanilije i kuhajte sve zajedno tri minute. Stavite sirup na stranu da se malo ohladi.

4. U blender stavite kestene i postupno ih usitnite (ako je potrebno u više navrata) tako što postepeno dolijevate pripremljeni sirup tako što ćete ga dozirati žlicom. Pazite da smjesa bude kompaktna i ne prerijetka.

5. Dobiveni kesten pire premjestite u pasirku, protisnite ga u prikladne zdjelice za sladoled i pustite da odstoji u hladnjaku dva sata. Vrhnje istucite u šlag i njime dekorirajte kesten pire te po vrhu posipajte s malo naribane čokolade.

Kesten pire Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube / Recepttura