PRAVOSUDNI APSURDI

'Zviždačica' iz HAC-a pod sudskim progonom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.05.2010 13:30
  • Objavljeno 27.05.2010 u 11:57
majda rumora hac

majda rumora hac

Izvor: Cropix / Autor: Miroslav Kiš/CROPIX

Na Općinskom sudu u Kutini jučer je pod predsjedanjem suca Zdravka Puljiza održano ročište u kojemu menadžer HAC-a Željko Krapljanin zbog navodne klevete tuži zaposlenicu Majdu Rumoru koja je javno upozorila na korupciju pri zapošljavanju u HAC-u

Udruga Zviždač podsjeća da je prošle godine Majda Rumora na zboru uposlenika javno upozorila na korupciju pri zapošljavanju novih djelatnika u toj tvrtki. Za radno mjesto u HAC-u, upozorila je Majda Rumora, tražilo se mito od 1.000 pa do 10.000 eura. Nakon što je javno progovorila o problemu, o kojemu su mnogi tek u strahu šaptali, uslijedilo je hitno rješenje o premještaju iz Novske u Kutinu.

Majda, kao samohrana majka dviju malodobnih djevojčica, takav potez nadređenih iz HAC-a shvatila je kao prijetnju i mobbing te kao poruku da joj je to 'nagrada' zbog otvaranja neželjene teme, koja očito ilegalnim 'kadrovicima' iz HAC-a pruža nedopuštenu i protuzakonitu milijunsku zaradu. Na sreću, nakon intervencije udruge Zviždač i Nezavisnog Cestarskog Sindikata rješenje o premještaju ipak je stornirano.

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović ističe da su praksi iznuđivanja novca za zaposlenje pogodovala i brojna zapošljavanja mimo javnih natječaja. Protest i nezadovoljstvo oko zapošljavanja u HAC-u diglo se i u Imotskom, kad su prošle godine imotski branitelji također prosvjedovali protiv nezakonitog zapošljavanja i najavili podnošenje kaznenih prijava USKOK-u, Državnom odvjetništvu i inspekciji rada.

'Nedopustivo je da se pojedinci iz srednjeg i nižeg menadžmenta obračunavaju s djelatnicom, koja je ukazala na neprihvatljivu praksu iznuđivanja mita za zapošljavanje.
Nezaposleni su najranjivija skupina u društvu i iskorištavanje njihova teškog i nezavidnog položaja, posebno je nemoralno. Majda Rumora koja se pri zapošljavanju sama našla na udaru takvih iznuđivača, sada je izložena sudskom progonu. U Hrvatskoj najčešće za institutom duševnih boli posežu oni pojedinci, koji s moralom i poštenjem nemaju ni jednu dodirnu točku, pa je i njihovo tužakanje obijesno i potpuno bespredmetno', naglašava Balenović

Udruga Zviždač poziva aktualnu Upravu HAC-a, koja je i sama u bivšem sastavu, zbog kriminala i korupcije pretrpjela brodolom i potop, da smogne snage i do kraja ispita takvu nezakonitu praksu pojedinih menadžera te se od njih u potpunosti distancira, udalji ih iz kolektiva i kazneno prijavi. Očekujemo da će Uprava HAC-a, prepoznati svoje poštene i savjesne djelatnike, poput Majde Rumore te ih uzeti u zaštitu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi