OPĆINSKI SUD U KARLOVCU

Zviždač osuđen zbog klevete - slučaj ide u EU

12.10.2009 u 22:10

Bionic
Reading

Na Općinskom sudu u Karlovcu u ponedjeljak je donesena presuda protiv Predraga Novkovića Mihalića, bivšeg nastavnika informatike Osnovne škole u Turnju. Osuđen je zbog 'klevete' na 3.000 kuna i obvezu da se putem medija ispriča dvojici svojih bivših kolega, priopćila je udruga Zviždač

ZAGREB - Predrag Novković Mihalić optužio je svoje bivše kolege, nastavnike zemljopisa i povijesti Dragutina Colnara i Iliju Perkovića, za mobbing. Preko medija je još u veljači ustvrdio da su mu navedeni nastavnici fizički prijetili i verbalno ga maltretirali, prisiljavajući ga da za svoj predmet uzme udžbenike druge izdavačke kuće, jer će od toga imati svi koristi te će za to i osobno biti bogato nagrađen, podsjeća udruga Zviždač.

Predrag Novković Mihalić odbio je primiti mito te je zbog kasnijih pritisaka i fizičkih prijetnji krajem prošle godine sam dao otkaz i otišao iz škole. Dragutin Colnar i Ilija Perković negirali su optužbe te pokrenuli sudski spor protiv Predraga Novkovića Mihalića zbog navodne klevete.

Pisma Europskoj komisiji

Iz udruge Zviždač poručuju da im jedino preostaje poslati opis i dokumentaciju okriminalnim radnjama u prosvjeti povjereniku Europske komisije za obrazovanjeJanu Figelu te predsjedniku ureda za borbuprotiv prevara i korupcije pri EK Franz-Hermann Bruneru.

Zašto je u borbi protivkorupcije lakše dobiti pomoć izvana, nego pomoć odgovornih ministara?Na to pitanje odgovor će vrlo brzo morati pronaći i sama premijerkaJadranka Kosor, koja je prvog dana nastave posjetila upravo Osnovnu školu Turanj. 

'Sud štiti korupciju bogatih izdavačkih kuća, koje se skupim darovima međusobno bore za osvajanje čim većeg udjela u prodaji skupih udžbenika. Sucu je bilo lakše povjerovati da u izdavaštvu nema kriminala i korupcije, nego me zaštititi kao poštenog i stručnog profesora. Danas je sustavu lakše prikloniti se kriminalu, nego poštenju', rekao je Predrag Novković Mihalić

'Danas je presuđeno profesoru Novkoviću, zato što je odlučio da poštenje bude njegov način života. Da se odlučio za kriminal, danas bi radio na svom radnom mjestu i država ga ne bi sudski progonila i kažnjavala, a nakladnici bi ga svake školske godine bogato darivali. Ovakvim presudama država potiče kriminal i korupciju', izjavila je predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović, koja je prisustvovala sudskom ročištu.

Vesnu Balenović ne čude poruke iz Bruxellesa da korupcija i dalje prevladava u mnogim područjima u Hrvatskoj te da političari koče istrage o korupciji: 'Ovo nije izoliran slučaj da je korupcija nadjačala pravdu u prosvjeti. Podsjećam na brojne pozive upućene ministru Radovanu Fuchsu da reagira na slučajeve u kojima se već očitovala i prosvjetna inspekcija i policija'.

U Pučkom otvorenom učilištu u Splitu, o čemu su mediji već pisali prošle godine, inspektori su dokazali da se falsificiralo diplome i da se spaljivala dokumentacija, u svrhu prikrivanja tragova. Unatoč brojnim zahtjevima da se suspendiraju ili smjene s dužnosti, ravnatelj Jozo Katić i zamjenica Mirjana Pelcl ostali su netaknuti.

U Srednjoj školi u Dugoj Resi inspektori su utvrdili da je ravnatelj Nikola Mrzljak sklon nepotizmu potpisivao fiktivne ugovore i nanosio financijsku štetu proračunu. Nije udaljen iz prosvjete, već mu je omogućeno da sada vodi Đački dom i da postane predsjednik školskog vijeća, iste škole kojoj je nanio financijsku štetu i okaljao ugled.

U Đačkom domu u Zadru policija je protiv ravnatelja Mile Ivkovića nakon kriminalističke obrade podnijela kaznenu prijavu zbog izbjegavanja zakona o javnoj nabavi, čime je nanio milijunsku štetu instituciji koju vodi. Umjesto da ravnatelj Ivković bude hitno suspendiran, otkaz je dobio Boris Franić, koji je ukazao na kriminal.

Unatoč molbama udruge Zviždač, ministar Fuchs, nije učinio ništa da sačuva ugled navedenih institucija i udalji odgovorne osobe, koje su krenule putem kriminala. Zato ne trebaju čuditi prijekori iz Bruxellesa upućeni Vladi Jadranke Kosor, zaključuje udruga Zviždač.