GRADONAČELNIK SVETE NEDJELJE

Zurovec: Želim u Sabor, dokazao sam da su promjene moguće

10.05.2020 u 15:11

Bionic
Reading

U Nedjeljom u 2 gostovao je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, grada s 18.000 stanovnika. Zurovec želi biti novo lice i na nacionalnoj političkoj sceni. Namjera mu je kandidirati se i na predstojećim parlamentarnim izborima

Istaknuo je kako broj stanovnika u tom gradu raste i da je vodeći grad za gospodarstvo, tvrdi kako je najtransparetniji grad u Republici Hrvatskoj u kojem je provedeno jedno od najvećih poreznih rasterećenja.

- Mislim da to dovoljno govori u svega nepune tri godine mandata koliko smo napravili na kvaliteti života.

Na pitanje gdje je primjerice sportska dvorana, odgovara da nedostaju sadržaji, ali da se na tome radi. Kreće izgradnja knjižnice.

- Moram naglasiti da imamo destruktivnu oporbu koja je projekte prijavljivala inspekcijama ili nadležnim insitucijama, redovito su nalazi potizivni, a što se tiče drugih komenatara, imaju se pravo ljutiti.

Najveći prihodi su zbog toga što su, navodi, racionalni s novcem. Proračun je 169 milijuna kuna.

- Imamo puno tvrtki, imamo veliku zaposlenost, kada je velika zaposlenost i vi imate razvijeno gospodarstvo, naravno da je onda tu i bogat proračun.

Priznaje da gradu još nedostaje sportskih, kulutnih i drugih sadržaja te obećaje da će, sukladno mišljenju struke, napraviti i te promjene.

- Može se ističe, mjeriti učinak unutar gradske uprave, a ljudi i žele da se to valorizira kako treba, rekao je. Mogu i mene ocijeniti, a ako me ocijene negativno, više me nema.

Naveo je kako su svi gradski računi i ugovori dostupni online. Prikazuje se, kaže sve, zakonski se ne mora prikazivati ispod 20.000 kuna, mi prikazujemo i to.

  • +25
U Svetoj Nedjelji sjedište je tvrtke Rimac automobili Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

U politiku je ušao tako što se uključio 2004. u HDZ i tada se činio kao jedna konstruktivna stranka, to je kasnije postala destruktivna stranka pa sam izašao.

- Stari lisci su nas znali trovati sa svojim stavovima, strančarenjima i stranačkom stegom i praktički vi ne možete slobodno izraziti svoje stavove, rekao je.

Za izbore 2017. smo odlučili izaći s listom za Gradsko vijeće. Priče koje ssmo slušali da se ne može asfaltirati cesta ili povući novce iz EU-a, mi smo pokazali, kaže, da se može. Novac iz EU-a je primjerice bio namijenjen za obnovu škola. otvorila se opcija putem EU fondova.

Radili smo u kampanji doslovce od plota do plota, što nismo mogli pješice prošli smo na biciklu.

Na pitanje zašto želi saborski mandat odgovara da mu je u cilju napraviti promjene i da pokaže da se može bolje.

- To danas nije Sabor, to je cirkus. Vi gledate saborske zastupnike, bitnije je tko ima kakvu naljepnicu, koga će iznijeti van, tko će se s kime posvaditi, Sabor ne bi trebao i ne bi smio biti takvo mjesto, već mjesto gdje ćemo sučeliti argumente i donijeti zakone u interesu naših građana, mislim da smo u Svetoj Nedelji pokazali da možemo napraviti promjene.

Predložit će kaže, Gradskom vijeću da se njemu i suradnicima smanji plaća za 10 posto, koja trenutno iznosi 13 780 kuna. Istaknuo je kako troše svega 3 posto proračuna na plaće.