PRIMJER DRUGIMA

U ovoj općini ukinuli su prirez, porez na potrošnju i komunalnu naknadu

21.12.2018 u 16:32

Bionic
Reading

U Svetoj Nedelji ukinut je prirez koji je iznosio šest posto, te porez na potrošnju i komunalna naknada za hotele, kampove i apartmanska naselja, priopćio je u petak Grad Sveta Nedelja iz kojeg su istaknuli da se radi o rasterećenju od oko 7 milijuna kuna na godišnjoj razini za građane, što je ujedno najveće porezno rasterećenje koje je provela jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj

Riječ je o prijedlogu odluke o gradskim porezima koju je prihvatilo Gradsko vijeće Grada Svete Nedelje. "Ove mjere bit će najbolji dar za predstojeće blagdane svim građanima, ali i pozivnica za mnoge stanovnike Hrvatske da svoj dom osnuju baš u Svetoj Nedelji", poručili su iz tog Grada.

"Radi se o rasterećenju od oko 7 milijuna kuna na godišnjoj razini za građane Svete Nedelje, što je ujedno najveće porezno rasterećenje koje je provela jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Taj iznos ubuduće će ostati na raspolaganju građanima. I dok na prosječnu hrvatsku plaću, građani nekih gradova, pa i susjednog Zagreba plaćaju do nekoliko stotina kuna mjesečno, a i nekoliko tisuća kuna godišnje, stanovnici Svete Nedjelje taj porez više nemaju i ne plaćaju. To, ali i ukidanje poreza na potrošnju u ugostiteljstvu te komunalne naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja je veliki poticaj za daljnji razvoj poduzetništva, ali i turizma u gradu", istaknuli su u priopćenju.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec ustvrdio je da je njihov grad najbolji primjer kako se dobrim upravljanjem i odgovornim trošenjem novca građana mogu smanjiti porezi i parafiskalni nameti, a sve kako bi se dodatno rasteretili građani i gospodarstvo te postigli željeni učinci - povećanje ulaganja, proizvodnje i zaposlenosti te bolje plaće i mirovine za moje sugrađane.

U Gradu Svetoj Nedelji naveli su da se porez na potrošnju dosad plaćao po stopi od 3 posto na potrošnju svih pića u ugostiteljskim objektima na području grada, a obveznik poreza na potrošnju su pravne i fizičke osobe koja pružaju ugostiteljske usluge. Izglasavanjem Odluke o gradskim porezima Grada Svete Nedelje ukinut je porez na potrošnju što je, kako su istaknuli, značajna stavka za sve ugostitelje.

Naveli su da je Sveta Nedelja gospodarski vrlo dobro razvijen grad odmah pored Zagreba, s četiri gospodarske zone u kojima su smještene brojne uspješne tvrtke. Po indeksu razvijenosti spada u najrazvijeniju VIII. skupinu, a po neto dobiti poduzetnika na 2. je mjestu na rang listi gradova i općina Zagrebačke županije i na 9. mjestu od 556 gradova i općina u Hrvatskoj. Osim što je najmlađi grad Zagrebačke županije, karakterizira ga pozitivna demografska slika s kontinuiranim rastom broja stanovnika.