A FILM NIJE NITI GLEDAO

Župnik minirao projekciju 'Svećenikove djece'

Svećenikova djeca

Svećenikova djeca

Izvor: Promo fotografije / Autor: Interfilm

Nedjelja, 3. veljače, Dom kulture u Bošnjacima, 20 sati. U dvorani koja ima oko 250 sjedećih mjesta, na projekciji Brešanovog hita 'Svećenikova djeca', koji je u prvom mjesecu prikazivanja u kinima diljem Hrvatske pogledalo više od 110 tisuća ljudi, okupilo se 30-ak ljudi. Za mjesto koje broji oko 4.000 stanovnika, malo. Možda i premalo. Sve je to zasluga mjesnog župnika u Bošnjacima Vladimira Mikruta. On je, naime, u nedjelju na svim misama, a bilo ih je tri, vjernicima preporučio da ne idu gledati ovaj film, piše Jutarnji list

'Ovo je katolička zajednica. Preko 90 posto ljudi izjašnjava se kao katolici i vidjevši plakat za ovaj film, bio sam u nedoumici reagirati ili ne', započinje don Mikrut svoju priču za Jutarnji list koju je ipak odlučio prenijeti i u crkvu nakon što je u novom broju Glasa Koncila pročitao osvrt 'Film opsesivne protucrkvenosti', u kojem autor Tomislav Horvat piše o svom doživljaju 'Svećenikove djece'.

Prvi citat koji ga je potaknuo na reakciju glasi kako je film 'kod dijela vjernika, koji su ga pogledali, izazvao loše raspoloženje, nemir i tjeskobu'.


'U tekstu stoji i da 'film ocrnjuje službenike Crkve, sakrament ispovijedi oslikava kao štićenje zlodjela'. Ne znam zna li autor filma što je za nas ispovjedna tajna. Zbog toga sam odlučio taj dan progovoriti svojim vjernicima i ne preporučiti im gledanje tog filma. Mislim da vjernici koji drže do svog vjerničkog dostojanstva trebaju znati da je to izrugivanje naših najvećih svetinja. Rekao sam da im ne mogu zabraniti gledanje, ali preporučujem da ga ne gledaju', ispričao je Mikrut, koji je sve svoje stavove iznio na temelju pročitanog u Glasu Koncila. Film nije gledao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!