KRITIČNO NA SISAČKOM PODRUČJU

Županica Merzel zatražila pomoć oružanih snaga

13.02.2014 u 14:34

  • +60

Vodostaji rijeka u četvrtak

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Bionic
Reading

Zbog iznimno teškog stanja na poplavljenom sisačkom području, nakon što je obišla najugrožanije naselja sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel zatražila je hitnu pomoć pripadnika Hrvatske vojske.

U dogovoru s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadranom Peričićem, na sisačko će području odmah biti upućeno stotinjak vojnika, dozna se u Uredu županice.

Najkritičnije stanje je u pokupskim naseljima Letovanić i Stari Brod, gdje su deseci obiteljskih kuća i gospodarskih objakata već pod vodom.

U tijeku je akcija evakuacije najugroženijih mještana, te spašavanja njihove imovine. Poplavljeno je i stotinjak vikendica uz Kupu.

Na tom je području vodostaj Kupe dosegnuo dosad najvišu razinu, koja je zabilježena 1974. godine, ali zabrinjava što i dalje raste. Najvišu će točku, prema predviđanjima stručnjaka Hrvatskih voda, dosegnuti danas navečer.

Brojnim naseljima prijete i zaobalne vode, pa se desecima crpki vatrogasnih društava i vodoprivrede voda prepumpava u rijeke.

Na više lokalnih cesta koje je prekrila voda, prekinut je promet.

Na području sliva Kupe i Gline proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, priopćila je voditeljica Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda u Sisku Tatjana Dovranić Kardaš.

Nakon što je otvorena ustava Prevlaka, u funkciji je i preljev Palanjek za ispust viška savske vode u retenciju Lonjsko Polje.

Po dvorištu se kreću čamcem


Vodni val prošao Zagreb i stagnira

Vodostaji Save uzvodno od Zagreba opadat će od četiri do pet centimetara na sat pa se smatra kako je vrhunac vodnog vala prošao Zagreb te je u stagnaciji do granice sa Sisačko-moslovačkom županijom, stoji u izvješću Hrvatskih voda o obrani od poplava za područje Zagreba, te Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Oborinskim vodama ugroženi su dijelovi okolnih velikogoričkih naselja Mraclin i Čička Poljana te poljoprivredne površine općina Rugvica (Prevlaka, Oborovo), a poplavljene su i prometnica Auguštanovec-Lijevi Degoj–Pokupsko, kao i državna cesta Pokupsko–Sunčani brijeg.

U skladu s Državnim planom obrane od poplava proglašeno je izvanredno stanje za kanal Poljanski Lug (trenutno je vodostaj u opadanju), a nadalje provode se mjere pripremnog stanja za postaje Jesenice, Podsused, Jankomir-preljev i Zagreb (na Savi), te mjere redovne obrane od poplava za postaje: Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak (na Savi) i Zelenjak (na Sutli).

Na nasipima rijeke Zeline ugrađuju se vreće i zečji nasipi na mjestima gdje je to najpotrebnije (naselje Božjakovina, selo Donje Dvorišće, spojni kanal Zelina-Lonja-Golgovnica-Česma kod sifona, potok Črnec, crpne stanice Ježevo i Oborovo).

Na terenu su djelatnici Hrvatskih voda, Vodoprivrede Zelina-Lonja i postrojbi lokalnih DVD-a.

Branjeni su obiteljski i ostali objekti u Mraclinu, Petrovini i Ribnici od oborinskih voda, koje su u povlačenju. Utrošeno je 15.000 komada vreća. U Čičkoj Poljani vodostaj stagnira i u laganom je padu. Zečji nasipi oko obiteljskih kuća postavljeni su tijekom jučerašnjeg dana i svima je dostavljen materijal za obranu.

Utvrđeni su i skelski prijelazi na savskom nasipu od Strmca Bukevskog do Suše gdje se tijekom dana očekuje uvođenje izvarednih mjera obrane od poplava. U stalnom dežurstvu obilaze se i kontroliraju nasipi.
Izgrađen je obostrani zečji nasip na Vrapčaku koji se i dalje utvrđuje, a istovremeno se podiže i utvrđuje nasip kazete Jarun. Angažirane su dodatne crpke DVD-a koje crpe vodu iz potoka u kanalizacijske kolektore. Prema zadnjim informacijama vodostaj je tu u opadanju, a situacija pod kontrolom.

Rasterećuje se vodni val rijeke Save preko ustave Prevlaka u OK Lonja-Strug. Vodostaj Save je u porastu, a time i OK Lonja-Strug.

Usred izlijevanja rijeke Krapine u Konjščini, branjene su obiteljske kuće i gospodarski objekti. Potok Kosteljina u Čretu se izlio pa su ugrožene obiteljske kuće i pilana, a DVD postrojbe aktivirane su i na terenu, te se provodi i crpljenje vode iz podruma pojedinih objekata.

Na snazi su i redovne mjere obrane od poplava za rijeku Krapinu gdje dionice obilaze rukovoditelji dionica i vodočuvari, stoji u dnevnom izvješću Hrvatskih voda.

Zagrepčani opet uživaju u suncu i Savi


Povoljnije stanje na poplavljenom području u Lici

Stanje na poplavljenom području u Lici danas je nešto povoljnije, razina rijeke Like je u opadanju i danas je njen dotok u akumulacija Krušćica u Kosinju oko 400 kubika u sekundi.

To je za 100 kubika manje u odnosu na jučerašnji dan.

Na kosinjskom su području za promet zatvorene lokalne ceste: prema Šušnju i Kosinjskom Bakovcu kao i cesta Kosinjmost, Donji Kosinj, Rudinka.

Voditelj ispostave Hrvatskih voda za Liku Mladen Vodička rekao je da se sljedećih dana očekuje još povoljnije stanje i na području Gackog polja.

Na području Kosinja Stožer za obranu od poplava Općine Perušić, organizirao je stalno dežurstvo i prijevoz ljudi s nekoliko čamaca.