koronavirus

Župan Tomašević: Epidemiološka situacija u Požeško-slavonskoj županiji ravna je ratnom stanju

07.12.2020 u 17:35

Bionic
Reading

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević ocijenio je u ponedjeljak da je epidemiološka situacija u toj županiji jednaka ratnom stanju.

Tomašević je izvijestio da je od tisuću testiranih osoba u Požeško-slavonskoj županiji proteklog tjedna gotovo 400 bilo pozitivnih na koronavirus.

Rekavši da cjepivo protiv koronavirusa vjerojatno neće stići tijekom prosinca, epidemiolog Ante Vitalija je ocijenio da će borba s koronavirusom potrajati do kraja veljače.

"Predviđene su dvije doze cjepljenja. To znači da će, ako prvo cijepljenje bude u prvoj polovici siječnja, učinci biti vidljivi tijekom ili krajem veljače", rekao je.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević podsjetio je da je od početka pandemije koronavirusa u Požeško-slavonskoj županiji bilo 1.879 pozitivnih osoba, što je oko 10 posto ukupno testiranih, a preminulo je ukupno 30 osoba.

"Porast broja preminulih vezan je uz proboj virusa u domove za starije na području Pakraca", rekao je Matijević, a Vitalija je istaknuo kako su zaposleni u domovima izvor aktualnih novih zaraza budući da je na snazi zabrana posjeta i izlaska iz domova te pozvao djelatnike na odgovorno ponašanje.

Novi slučajevi, kaže župan Tomašević, nemaju izvor zaraze izvan Požeško-slavonske županije, pa je pozvao građane na poštivanje mjera i izbjegavanje okupljanja.

Slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni su u pet domova za stare i nemoćne osobe, a prema Tomaševićevim riječima sve je više slučajeva i među zdravstvenim osobljem.

Kako bi se osigurao dostatan broj medicinskog osoblja u Požeško-slavonskoj županiji razmataraju i angažman učenika petih razreda srednjih medicinskih škola. Na teren su upućeni pozivi za angažman trenutno nezaposlenim medicinskim sestrama, međutim povratno stižu i prve odbijenice. Nastavi li rasti broj oboljelih kojima je potrebno bolničko liječenje, u planu je aktivacija kapaciteta u specijalnoj bolnici u Lipiku, kao i učeničkim domovima.

Uz apel za poštivanje epidemioloških mjera upućen građanima, Tomašević se javno obratio i liječnicima obiteljske medicine da poštuju ugovor s a zdravstvenim osiguranjem, jer se građani sve češće žale na neprimjeren tretman poput pregleda kroz prozor ili na daljinu.

Srednje škole u Požeško-slavonskoj županiji već tjedan dana rade po modelu C i učenici se u školu neće vraćati do drugog polugodišta.

U toj županiji trenutno su 463 osobe pozitivne na koronavirus, njih 53 je na bolničkom liječenju. Pod mjerom samoizolacije je 1.237 osoba.