covid-19

U Požeško-slavonskoj županiji troje novovooboljelih, prozvan Državni inspektorat

14.05.2020 u 11:27

Bionic
Reading

U Požeško-slavonskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a svi su članovi uže obitelji i kontakti jednog od dvojice zaraženih radnika koji su se vratili iz Švedske, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite

Trenutno obrađujemo obiteljske kontakte dvojice ranije potvrđenih pozitivnih radnika koji su se vratili iz Švedske. Bilo je za očekivati da će i njihovi ukućani biti pozitivni, bez obzira što su rekli da su se pridržavali mjera i distance. U obitelji jednog radnika tri ukućana su pozitivna - otac, majka i baka te su oni u kućnoj izolaciji. Kontakti drugog i trećeg (u samoizolaciji u Primorsko-goranskoj županiji) radnika su negativni", rekao je epidemiolog Ante Vitalija.

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, kako je rečeno na konferenciji za novinare, u ovom trenutku obrađuje još jednu osobu i njene kontakte. Osoba je avionom u Hrvatsku stigla iz Frankfurta.

Neferović proziva Inspektorat zbog nedovoljnih kontrola

Načelnik županijskog stožera Vedran Neferović rekao je kako Državni inspektorat nije dovoljno provodio kontrole na terenu, a  provođenje represivnih mjera je u njegovoj nadležnosti. "Pozivam ih još jednom da odrade svoju funkciju", rekao je Neferović.

Važnost kontrole propisanih mjera, kazao je, sada je velika jer njihovim popuštanjem i građani su se opustili u njihovom provođenju.

"Ako je propisano nošenje maske i rukavica, to se i očekuje. Znam da će konobar možda izgledati čudno s maskom i rukavicama, ali mjere  moraju biti poštivane. Otvaranjem granica, nećemo imati evidenciju svakoga tko i kako je došao, a nećemo znati ni je li nositelj zaraze", istaknuo je župan Alojz Tomašević.

Na području Požeško-slavonske županije dosada je zabilježeno ukupno osam slučajeva zaraze koronavirusom. Ova županija je od četvrtka kao svoje karantenske objekte rezervirala učeničke domove u Požegi i Pakracu, za slučaj kada na koronavirus pozitivne osobe nemju uvjete za kućnu izolaciju.