međimurska županija

Župan Posavec građane pozvao na strpljenje, disciplinu i solidarnost

16.03.2020 u 14:56

Bionic
Reading

U Međimurskoj županiji još uvijek nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a poduzima se sve kako bi se zadržala visoka razina sigurnosti, poručeno je u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite, dok je župan Matija Posavec građane pozvao na strpljenje, disciplinu i solidarnost

Posavec je, pohvalivši rad svih institucija uključenih u borbu protiv zaraze, uputio apel građanima da budu svjesni odgovornosti za vlastito i tuđe zdravlje.

'U danima koji su pred nama bit će iznimno važni strpljenje, disciplina i solidarnost. Vjerujmo struci, podržimo ih u njihovom predanom radu. Pomozimo koliko možemo našim susjedima, rodbini, sugrađanima, starijim i nemoćnim osobama, ali nemojmo stvarati nepotrebnu paniku', kazao je Posavec.

Župan je najavio uspostavu call-centra koji će raditi od 7 do 22 sata, a otvorit će se i dodatne ambulante koje neće biti fizički spojene s institucijama zdravstvenog sustava.

Ravnatelj Novinščak pozvao građane da bolnicu koriste samo u slučaju akutnih stanja

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak građane je pozvao da bolnički sektor koriste isključivo u slučaju hitnih, akutnih stanja.

'Zabranit ćemo ulaske u bolnički krug, zatvorit ćemo sve ulaze i centralizirati ulaz u bolnicu preko glavne porte. Osposobljava se plato ispred hitne pomoći gdje će biti trijažni šator u kojem će zdravstveni djelatnici raditi osnovnu ulaznu trijažu pacijenta, uzeti epidemiološke podatke i biti u uskoj koordinaciji s epidemiolozima', najavio je ravnatelj.

Istaknuto je i da na području Međimurske županije problema s dostupnošću lijekova nema, ali kao i u gotovo cijeloj Hrvatskoj, nestašica je dezinfekcijskih sredstava i maski. Kako ne bi nestalo i lijekova protiv bolova i temperature, preporuka je liječnicima da pripisuju najviše dvije kutije po receptu.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje dr. Blaženka Novak kazala je da sve škole u Međimurskoj županiji rade, a nastavno osoblje, posebice ravnatelji škola, na raspolaganju su roditeljima oko dogovora za sve ono što ne znaju ili ne razumiju.

'U ovom trenutku stotinjak djece predškolske dobi je došlo u predškolske ustanove, a 20-ak je učenika od 1. do 4. razreda došlo u škole jer ih roditelji nisu imali gdje ostaviti', kazala je Novak, uz napomenu da je svoj djeci koja imaju pomoćnike u nastavi omogućeno da dođu u školu, kao i asistenti i da prate virtualnu nastavu.

Epidemiologinja Višnja Smilović napomenula je kako je od jučer skraćen postupak registriranja i izdavanja rješenja hrvatskim građanima na graničnim prijelazima, a svi koji dolaze dobivaju naputak i u obvezi su da odmah otiđu kući u samoizolaciju i jave se liječniku obiteljske medicine.

'Neka se ti ljudi više ne javljaju nama, kako bi naš broj bio dostupan i slobodan liječnicima i zdravstvenom osoblju koje će imati potrebnu za konzultaciju vezano uz sve postupke o koronavirusu', rekla je Smilović dok je načelnik županijskog Stožera Josip Grivec uputio molbu čelnicima jedinica lokalne samouprave da ne donose svoje zaključke i odluke jer odluke donosi Stožer Civilne zaštite RH.

'Što se tiče poduzetnika, a vezano uz prijevoz robe, sirovina, Stožer će organizirati jednodnevnu karantenu ili izolaciju na određenom mjestu pa će vozači, nakon što se odmore, moći nastaviti prijevoz robe', zaključio je Grivec.