SMANJENE AKTIVNOSTI

Smanjenje zagađenja u Italiji zbog koronavirusa vidljivo je iz svemira

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 16.03.2020 14:46
  • Objavljeno 16.03.2020 u 14:46
tportal

Izvor: YouTube / Autor: ESA

Europska svemirska agencija objavila je video prikaz praćenja razine zagađenja zraka iznad sjevera Italije zadnjih nekoliko mjeseci. Zabilježen je ozbiljan pad dušikovog dioksida

Sjeverna Italija u karanteni je od subote, 8. ožujka, u nastojanju suzbijanja širenja pandemije koronavirusa. Pomoću satelita Copernicus Sentinel-5P u ESA-i su prikupili podatke tijekom karantene, pri čemu je zabilježen oštar pad razine dušikovog dioksida u dolini rijeke Po.

Coronavirus: nitrogen dioxide emissions drop over Italy

Izvor: Društvene mreže / Autor: ESA

Iako mogu postojati blage varijacije u podacima zbog oblaka i promjene vremena, u toj su organizaciji uvjereni kako je smanjenje štetnih emisija velikim dijelom posljedica smanjenja prometa i industrijskih aktivnosti.

Animacija prikazuje fluktuacije dušikovog dioksida diljem Europe od 1. siječnja do 11. ožujka ove godine, u prosjecima za svakih deset dana.

FOTOGRAFIJE SVJEDOČE

Prazne ceste, kafići, razmak u redovima ispred dućana i ljekarni: Pogledajte kako je koronavirus opustošio hrvatske gradove

Pogledaj galeriju
15

Satelit Copernicus Sentinel-5P Tropomi najprecizniji je instrument trenutno na rasploaganju znanstvenicima koji mjeri zagađenje zraka iz svemira.

Sličan pad razine zagađenja već je zabilježila američka svemirska agencija NASA iznad Kine nakon što je u toj državi uvedena masovna karantena. Prvotno je bio vidljiv iznad Wuhana, odakle je zaraza krenula, piše Popular Mechanics.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!