oglasila se i vlada

Identitet poginulog u bujici još se utvrđuje, gradonačelnik Rijeke: Vidjet ćemo što dalje nakon ove nezapamćene tragedije

29.09.2022 u 11:03

Bionic
Reading

Nakon nezapamćene poplave u Rijeci koja je, nažalost, odnijela i jedan ljudski život, izvanrednu konferenciju održao je u četvrtak gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. Izrazio je sućut obitelji tragično stradalog muškarca kazavši da se identitet žrtve, čije je tijelo pronađeno pod kombijem, još utvrđuje

'Bitno je da nitko još osim ovog jednog muškarca nije stradao, a štetu ćemo zbrojiti i lako sanirati', rekao je Filipović dodajući da mu je drago da se voda povukla i da je stanje donekle normalizirano. 'Vidjet ćemo kako dalje nakon ove nezapamćene tragedije', kazao je i zahvalio se svima koji su imali neprospavanu noć. Većina šahti je vraćena, a promet normaliziran, piše RTL.

Sustav odvodnje, dodao je, ne može biti dimenzioniran na ovakvu količinu padalina. Kazao je da su vatrogasci opremljeni svim potrebnim za intervencije, ali da se ovakve oborine ne pamte. 'Kod ovakvih situacija treba čekati da se voda povuče, sve ostalo je trošenje resursa', kazao je.

U slučaju novih oborina, a one se danas ponovno očekuju, pozvao je građane da ne dolaze u grad automobilima, da budu oprezni. 'Ako se situacija slučajno ponovi, a vjerujemo da ipak neće, neka budu strpljivi', poručio je Filipović.

Pozvao je građane koji imaju u najmu gradske prostore da prijave štetu. Za proglašenje elementarne nepogode bila bi potrebna šteta od 200 milijuna kuna. 'Za sada mislim da to nije scenarij. Štete su, međutim, i u Gorskom kotaru. U kontaktu smo sa županijom i vidjet ćemo što dalje učiniti', rekao je. 'Iskreno smo potreseni, ovaj izgubljeni život ne možemo nadoknaditi', kazala je Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika. Navela je da su najveće štete u Art kvartu te u ustanovama kulture, školama. Istaknula je kako je sigurnost djece na prvom mjestu, no ništa se nije dogodilo što bi spriječilo normalno odvijanje nastave.

Plenković razgovarao s Komadinom i Filipovićem

Zbog bujičnih poplava u Rijeci spremna je ragirati i vlada. Kako doznajemo, premijer Andrej Plenković razgovarao je primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem, koji su premijeru rekli da se stanje sada smirilo. Vlada je na raspolaganju za pružanje svake moguće pomoći, poručuju iz Banskih dvora.   (M.Šu.)

  • +21
Poplava u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

'Vjerujemo da se sinoćnja situacija neće ponoviti te da je najgore iza nas', rekla je. Vatrogasci su od sinoć obavili preko 100 intervencija, kazao je Hinko Mance, vatrogasni zapovjednik JVP Grada Rijeke. Najviše je bilo prodiranja vode u prizemlja objekata i podrumske prostore, a bilo je, dodao je, i puno zaglavljenih automobila u prometu kao i izbijanja šahtova.

'Do 1 sat u noći obavljeno je sve što se tiče prometa i spašavanja osoba koje su ostale zaglavljene u prometu ili u prizemljima objekata', dodao je. Kazao je i kako su vatrogasci bili pozvani na intervenciju na mjesto gdje je bujica odnijela čovjeka, no da ga nažalost nisu uspjeli spasiti. S obzirom na to da se očekuje kiša i danas, pozvao je Riječane da ne dolaze u centar grada i da se maknu s prometnica.