GODIŠNJICA POGIBIJE 12 REDARSTVENIKA

'Žrtve Borova nikad ne smiju biti zaboravljene'

02.05.2012 u 16:30

Bionic
Reading

U spomen na dvanaestoricu pripadnika vinkovačke Specijalne policije, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu, kod spomen obilježja u središtu toga mjesta nedaleko Vukovara, vijence su položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva

Vijence su položili i svijeće zapalili roditelji i članovi obitelji poginulih redarstvenika, zajedničko izaslanstvo predsjednika Republika, Sabora i Vlade, predstavnici Ravnateljstva policije, Vukovarsko-srijemske županije, Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata, grada Vukovara te Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata čiji su članovi u mimohodu prošli od ulaza u Borovo do spomen obilježja.

Izaslanik predsjednika Republike, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general pukovnik Slavko Barić poručio je u govoru kako ne sumnja da će krivci za ubojstvo 12 redarstvenika biti kažnjeni rekavši kako je njihova smrt bila i svojevrsna poruka da je došlo vrijeme za obranu Hrvatske.

Potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik Nenad Stazić, izražavajući žaljenje što je, kako je kazao, za zločin nad dvanaestoricom policajaca do sada sudski procesuirana tek jedna osoba, poručio je kako je masakr policajaca u Borovu Selu ujedno označio i početak Domovinskog rata.

Ministar policije Ranko Ostojić istaknuo je u govoru da žrtve Borova Sela nikada ne smiju biti zaboravljene.

Dopredsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Stevo Culej zamjerio je što obilježavanju ubojstva redarstvenika nisu nazočni 'oni koji su bili dužni', kao i što na spomen obilježju ne piše tko je ubio 12-oricu redarstvenika.

Ovdje zločin nisu mogli počiniti svemirci već ga je počinio dio mještana ovoga sela u kojem ima i časnih i poštenih ljudi', poručio je Culej koji je zajedno sa suborcima i članovima Specijalne policije nakon završetka komemorativne svečanosti uz postojeće spomen obilježje postavio spomen ploču na kojoj piše kako su redarstvenike na današnji dan 1991. u Borovu Selu ubili 'srpski teroristi'.

Ministar policije Ranko Ostojić, u izjavi novinarima odgovarajući na zamjerke što u Borovu nema predstavnika državnog vrha, kazao je kako je 'puno važnije od prozivki da se sačuva uspomena na dvanaestoricu redarstvenika koji su poginuli za Hrvatsku'.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, koja osim što je bila u izaslanstvu Hrvatskog sabora, vijenac položila i u ime stranke, istaknula je da je predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću danas 'bilo mjesto u Borovu, kao i što mu je jučer bilo mjesto u Okučanima' rekavši kako bi Milanović 'na taj način pokazao smjer u kojem će Vlada ići i koje će vrijednosti štititi'.

U Borovu su 2. svibnja 1991. godine iz zasjede ubijena 12-orica hrvatskih redarstvenika nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega, koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Ubijeni su i masakrirani vinkovački redarstvenici Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić, a ranjen je 21 policajac.

Molitvu za ubijene redarstvenike molio je vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinac koji će u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona predvoditi i misu zadušnicu nakon koje će se na stadionu HNK Cibalia održati atletske utrke u sklopu 'Memorijala 12 redarstvenika'.