milijunsko zelenilo

462 eura po stablu vam se čini puno? Iz Zrinjevca pojasnili što je u toj cijeni

03.11.2023 u 22:54

Bionic
Reading

Oko četiri milijuna eura bit će plaćeno iz proračuna kako bi podružnica Zagrebačkog holdinga - Zrinjevac zasadila novih 8000 stabala, izjavio je prije nekoliko dana gradonačelnik Tomislav Tomašević. To bi značilo da za svako stablo Grad plaća 462 eura što je izazvalo kritike oporbe. Posebno HDZ-a koji je bio šokiran cijenom. Sva stabla trebala bi biti posađena do proljeća 2024. godine

Iz Zrinjevca su za tportal naveli da cijena sadnje stabala uključuje trošak same sadnice kao i sve vezane troškove ljudi i angažiranih strojeva. Također, dodaju, da sadnja zamjenskog stabla uključuje i strojno vađenje panja, utovar i odvoz na deponij, te je sadnja takvog stabla skuplja.

'Radovi koji se obavljaju na lokaciji rasadnika Markuševec uključuju pripremu stabla i vađenje, zaštitu korijena i sadnice za transport te utovar na dostavno vozilo. Zemljanu balu sadnice nužno je zaštiti žičanim pletivom. Po potrebi radi se i redukcija krošnje. Uključen je veći broj radnika, kao i stoj za vađenje i utovar. Prijevoz se obavlja s više vozila svakodnevno', ističu iz Zrinjevca.

Naveli su da su stabla koja će se posaditi su više godina uzgajana na rasadniku Zrinjevca.

'Radi se o odraslim sadnicama starosti između 5 do 10 godina, školovano uzgojenim na našim rasadnicima, različitih vrsta, prilagođenih podneblju i specifičnim potrebama Grada Zagreba. Radi se o više od 40 različitih vrsta. Stabla svojim karakteristikama dostižu opseg debla do 35 cm, visinu 2.5 do 5 metara, dobro razvijene krošnje karakteristične za vrstu kao i dobro razvijenog korijenovog sustava. Takve odrasle sadnice dostižu težinu i do 150 kg', istaknuto je u odgovoru.

Dodatno su pojasnili da se tako pripremljene sadnice odvoze se na lokacije sadnje.

  • +6
Tomislav Tomašević u rasadniku Markuševec predstavlja gradski projekt sadnica Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'U procesu sadnje nužno je strojno ili ručno iskopati jamu promjera min 100x100x80, utovariti neplodnu zemlju i odvesti ju na deponij. Potrebno je dovesti plodnu zemlju i kompost za gnojenje. U fazi pripreme jame nužno je obaviti i sljedeće radnje: rahljenje dna jame, zatrpavanje do polovice bez nabijanja, gnojenje kompostom 50L po jami te posaditi stablo. Nakon sadnje, stablo se veže jutenom trakom te osigurava s više kolaca po sadnici. Prostor oko sadnice se poravnava i formira zdjelica te se zalijeva. U procesu sadnje angažirano je više radnika, pripadajući alat kao i strojevi za prijevoz, iskop i istovar', napominju iz Zrinjevca.

Na kraju su naveli da jedinična cijena nove sadnje, koja uključuje sve navedene radnje, kao i trošak uzgojene sadnice i pripadajući potrošni materijal, iznsi 320 EUR +PDV po sadnici te da se radi o njihovom redovnom cjeniku

'Usporedbe radi, cijena iste radnje iz 2020. godine iznosila je 1.970 kn, odnosno 261 EUR +PDV, što je porast manji od stope inflacije u navedenom razdoblju. U slučaju zamjenske sadnje kada je dodatno potrebno strojno izvaditi i zbrinuti panj, trošak iznosi 476 EUR +PDV po sadnici. Ukupna vrijednost sadnje je oko 3,7 milijuna eura', zaključili su.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'