novi projekti u zagrebu

Tomašević diže komunalni doprinos: Bit će kao u Splitu i Dubrovniku

31.10.2023 u 11:05

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet obilježili su početak akcije ozelenjivanja Zagreba, nakon čega su održali redovnu press konferenciju

'Osam tisuća stabala znači da na svakih 100 stanovnika ide jedno stablo. Učetverostručit ćemo tempo sadnje stabala i tako ozeleniti grad. To je u skladu s našim obećanjem. Ovih 8000 uključuje i sadnju zamjenskih stabala koja su uništena u nevremenu', kazao je Tomašević na početku press konferencije.

'To će koštati oko 3,7 milijuna eura', rekao je Tomašević, dodavši da će se stabla saditi uz gradske prometnice i avenije, kao i u parkovima.

Kazao je da će se paziti da se ne sade alergene vrste, poput breza i topola. 'Sadnja kreće ovaj tjedan, u četvrtak. Na Bundeku će biti prva sadnja', najavio je gradonačelnik.

'Trenutno imamo oko 140 tisuća stabala na javnim površinama za koje brine Zrinjevac- Ove godine ćemo zasaditi 8000, iduće još 8000', dodao je, kazavši da ovo ne uključuje Medvednicu i pošumljavanje Medvednice.

Uz to, dodao je, s ministarstvom je razrađen plan za provedbu pilot-projekta uvođenja cvjetnih livada. 'Na nekoliko travnatih lokacija u gradu imat ćemo smanjeni režim košnje i te će livade činiti zeleni koridor za oprašivače, što je u skladu sa smjernicama za zaštitu prirode', kazao je Tomašević.

Govoreći o drugim temama, Korlaet je istaknuo da je pri kraju izrada urbanističkog plana uređenja Bloka Badel. 'Sada će ići konačni prijedlog plana u prosincu na skupštinu. Sada završava dugi proces koji je započeo 2012. godine', poručio je Korlaet.

Tomašević je govorio i o odlukama koje se trenutno nalaze u savjetovanju, a koje bi se trebale neći na sjednici Skupštine u četvrtak.

'Komunalana naknada je ono što građani i poslovni subjekti plaćaju svaki mjesec. Trenutno je na savjetovanju odluka gdje se taj iznos za građane neće mijenjati nego se samo mijenja iz kuna u eure. Ali u savjetovanje kreće odluka o komunalnom doprinosu. On se plaća jednom kada se gradi nova zgrada i plaćaju ga investitori', pojasnio je Tomašević.

Upravo taj komunalni doprinos će se povećati, najavio je Tomašević, kazavši da će se izjednačiti s iznosom koji imaju Split ili Dubrovnik. 'Iznos koji dobivamo od komunalnog doprinosa nije dovoljan da se pokriju troškovi za komunalnu infrastrukturu', kazao je Tomašević, naglasivši još jednom da komunalni doprinos ne plaćaju građani.

'Vode se još razgovori koji su u završnoj fazi, ali dok se vode razgovori za imovinsko-pravno rješenje mi ne čekamo, nego mi paralelno radimo na studiji izvodljivosti gdje pokušavamo vidjeti koliko će privatnom investitoru trebati za popratne sadržaje.Dinamo neće biti investitor već korisnik', kazao je Tomašević upitan o Dinamovom stadionu.

Na pitanje da li je istina da Adventa neće biti na Gornjem gradu, Tomašević je kazao da će za par dana biti posebna press konferencija kada će se predstaviti sve lokacije.