700 LETOVA DNEVNO

Zrakoplovstvo Sj. Koreje na dosad neviđenoj razini

13.03.2013 u 09:30

Bionic
Reading

Zrakoplovstvo Sjeverne Koreje podiglo je svoju aktivnost na dosad neviđenu razinu pa dnevno izvodi i do 700 letova borbenih zrakoplova i helikoptera, objavila je u srijedu južnokorejska agencija Yonhap pozivajući se na vojni izvor u Seulu

Taj broj letova je skoro šest puta veći od najvećeg broja letova koji zabilježen tijekom sezone obuke pilota u ljeto 2012. godine. Vjeruje se da su ove aktivnosti dio napora Sjeverne Koreje da podigne razinu borbene spremnosti i da bolje nadzire vojnu vježbu 'Ključna odlučnost' u Južnoj Koreji. Ministarstvo obrane u Seulu nije komentiralo ove informacije.

Južnokorejske postrojbe i američki vojnici počeli su u ponedjeljak godišnje vojne vježbe na kojima sudjeluje 10.000 Južnokoreanaca i 3.000 Amerikanaca, od ukupno 28.000 vojnika koliko SAD imaju na Korejskom poluotoku. Amerikanci u vježbama koriste i zrakoplove F-22 Raptor te B-52 Stratofortress koji su za ovu prigodu angažirani iz baza u drugim zemljama.

Kao i svake godine, Pjongjang je osudio te vježbe koje poistovjećuje s invazijom Juga na Sjever, uz pomoć Washingtonom. Do vježbi dolazi nakon tjedan dana vrlo jakih tenzija na poluotoku: Pjongjang je zaprijetio prošlog tjedna osudom sporazuma o primirju kojim se završio Korejski rat 1953., iznio prijetnju o 'termonuklearnom ratu' i upozorio SAD da se izlaže 'preventivnom nuklearnom udaru'.

UN je Sjevernoj Koreji nametnuo dodatne sankcije nakon trećeg nuklearnog pokusa.