nova dužnost

Zovko i Picula pregovaratelji za fondove pomoći kandidatima za EU

10.10.2019 u 18:40

Bionic
Reading

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) je s 59 glasova za i 8 glasova protiv ovoga tjedna odobrio pokretanje međuinstitucionalnih pregovora o Uredbi o uspostavljanju instrumenta predpristupne pomoći (IPA III.) a pregovore će voditi i hrvatski europarlamentarci Željana Zovko i Tonino Picula, priopćio je ured zastupnice Zovko

IPA III. je financijski instrument EU-a za pomoć zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u reformi njihovih političkih, ekonomskih i pravnih sustava, kako bi se što bolje pripremile za prava i obveze koje donosi članstvo u EU-u.

Novi instrumenti će nakon završetka pregovora morati biti odobreni na plenarnom zasjedanju i na Vijeću prije nego što postanu zakon EU-a, a za pregovaratelje su Željanu Zovko (HDZ/EPP) i Tonina Piculu (SDP/S&D) istaknuli njihovi zastupnički klubovi u Europskom parlamentu, EPP i S&D.

S obzirom da IPA III. spada u Opći europski višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., pregovori se moraju završiti do kraja sljedećeg ljeta.

Za provedbu instrumenta IPA III. za razdoblje 2021.-2027. predložen je proračun u iznosu od 14,5 milijardi eura.