hdz-ova europarlamentarka

Zovko: Dodik je u BiH glas razuma oko Pelješkog mosta

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 17.07.2019 17:02
  • Objavljeno 17.07.2019 u 17:02
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko ocijenila je da europskim aspiracijama Bosne i Hercegovine šteti zahtjev dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića kojim se nastavak gradnje Pelješkog mosta uvjetuje razgraničenjem s Hrvatskom na moru te prijeti tužbom, dok je veto predsjedatelja tog tijela Milorada Dodika na takvu odluku nazvala "glasom razuma u Predsjedništvu BiH"

"Nažalost, ovakvim odlukama Džaferovića i Komšića se ne pridonosi europskom putu BiH. Dapače, šteti se. Za Hrvatsku, koja je dala značajnu energiju kako bi se stabiliziralo stanje u BiH te zagovara širenje EU, ovim potezima se otežavaju njezini zagovori da BiH bude integrirana u uniju. Ovime se potezima narušavaju i prijateljski odnosi dviju zemalja", rekla je Zovko u izjavi za medije u Mostaru.

Po njezinim riječima, očigledno se radi o potezima koji su povezani s dnevnopolitičkim pitanjima u BiH i pokušaju da se nastavi blokirati uspostava vlasti i provesti odluke Ustavnog suda BiH o izmjeni Izbornog zakona.

"Potez Džaferovića i Komšića vidim kao isključivo potez usmjeren kako se ne bi proveo Izborni zakon i ne bi uspostavile nove vlasti, a zemlja napredovala prema EU. Sada se čini kako će Europska komisija prolongirati odluku o stjecanju kandidacijskog statusa upravo zbog promicanja ovakvih poteza i politika", dodala je Zovko.

Ona je upozorila i kako je nametanje Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na posljednjim izborima pokazalo svoje pravo svjetlo.

"Eliminiranjem jednog naroda iz političkog života i njegovo obespravljivanje, a istodobno u drugoj zemlji članici EU Hrvatskoj imate njihove sunarodnjake, otežava se pozicija BiH u pravcu pristupanja EU", ocijenila je hrvatska europarlamentarka.  Ona je pohvalila Dodikov potez ulaganja veta na donošenje odluke Predsjedništva BiH.

"U ovome trenutku izgleda jedini glas razuma u Predsjedništvu BiH i europsku orijentaciju pokazuje predsjedavatelj, gospodin Dodik. To je jasno pokazao povlačenjem pitanja vitalnog nacionalnog interesa i pokazivanjem želje da se BiH ne zaustavi na europskom putu te da se spriječi izazivanje međunarodnih konflikata", istaknula je. 

Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak će održati posebnu sjednicu kako bi raspravljala o zahtjevu predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se stavi izvan snage odluka druga dva člana državnog vrha za pokretanje tužbe protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta.

Budući Dodikov SNSD i njegovi partneri imaju potrebnu dvotrećinsku većinu, očekuje se da će odluka dvojice članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića biti poništena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!