plenarna u strasborugu

Picula: Nikada nisam bio u fan klubu Zorana Milanovića

24.04.2024 u 14:42

Bionic
Reading

'Milanović je ostao u zoni komfora, a jednio tko je išao na rizik su SDP-ovci. Rezultat je gotovo isti kao prije četiri godine i situacija je neizvjesna i to mijenja neizvjesnost kako će se formirati iduća većina.', osvrnuo se na protekle parlamentarne izbore SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula

SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula smatra da HDZ ima 'pravo prvootkupa' jer imaju najviše argumenata dok, kako kaže, Rijeke pravde nisu u takvoj poziciji i 'ne treba biti optimističan'.

'Od početka sam zagovarao strategiju da se gradi na Markovom trgu, odnosno na temelju onog uspjelog skupa nezadovoljnih građana kojeg su artikulirale oporbene stranke. Nakon toga je došlo do preliminarnog i širokog dogovora i u tom trenutku je SDP mogao napraviti jednu vrstu dogovora koji bi bio širok za uspjeh na izborima. Aktivacija Milanovića je djelovala mobilizirajuće, ali ne samo na jednoj strani, jer pokazalo se i da kod većeg izlaska na izbore nije došlo do promjene vlasti', rekao je Picula gostujući na N1 televiziji s plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu.

O budućnosti Milanovića, dodaje, ne razmišlja, ali kaže da mu je stalo do budućnosti SDP-a.

'Ciklus izbora nije završen, on završava kada se formira vlada. Nisam siguran da će Plenkoviću to ići glatko kao 2020. iako su najveće šanse da dođe do općeg pomaka prema desnici. U tom se procesu SDP mora moći konsolidirati i biti stožerna stranka ljevice i dobra prilika je 9. lipnja na EU izborima', dodao je.

Napominje kako se jedan detalj ne smije zaboraviti, a to je da se 20 dana od kraja izbora mora konstituirati Hrvatski sabor.

'To će biti jedan stres test za neke političke takmace i vidjet ćemo postoji li većina za izbor predsjednika Sabora, ali ćemo vidjeti kako su evoluirali odnosi nakon parlamentarnih izbora', rekao je.

Dodao je da sada ne treba inzistirati na ostavci Grbina jer SDP ima procedure kada se saziva izborni kongres. Istaknuo je kako 'nikada nije bio u fan klubu Zorana Milanovića' i da 'ako ne dođe do promjena u Banskim dvorima onda mora doći do promjene na Pantovčaku'.

'Držim i srebrnu medalju na izborima prije'

Osvrčući se na kandidacijske liste za europske izbore i posljednje mjesto na SDP-ovoj listi, kaže da ima velike šanse.

'Pozicija ovisi o unutarstranačkim relacijama. Ja sam računao da ću biti od bolje pozicije od ponuđene, to je bila 4. I dogovorio sam se da budem na 12. mjestu. I to je izgledna pozicija zbog iskustva kojeg imam. I prije sam bio na raznim pozicijama, i 1. i 5., i svaki put je odlučivala volja građana, a ne stranačkog vodstva. Na prošlim izborima sam osvojio najviše glasova, a držim i srebrnu medalju na izborima prije', dodao je.