borba s pandemijom

Predsjednik Milanović i deset ministara u četvrtak će se javno cijepiti protiv covida-19

06.01.2021 u 12:16

Bionic
Reading

Predsjednik republike Zoran Milanović u četvrtak će se u 11 sati cijepiti protiv koronavirusa. Cijepljenje će biti javno, a nakon njega Milanović će novinarima dati izjavu, najavljeno je iz Ureda predsjednika. Iz Vlade je, pak, najavljeno, da će se u isto vrijeme također javno cijepiti i članovi Vlade

Prije tri dana, prilikom obilaska potresom pogođenog područja, Milanović je komentirao cijepljenje protiv covida-19.

'Ja pokušavam motivirati ljude da se cijepe, katkad možda i preagresivno. Ne želiš se cijepiti, nemoj se cijepiti, ali faličan je argument – tko meni može zabraniti cijepljenje. Može ti uskratiti neka druga prava', rekao je tada Milanović. Usporedio je to s mobilizacijom ljudi, koje država ima pravo napraviti u slučaju izvanrednih okolnosti.

“Država raspoređuje vašim životom i to je činjenica. Ostavljena joj je ta mogućnost zato što se s druge strane nalazi najvažnija vrijednost, a to je neovisnost. Je li to vrijedno ljudskog života? To je filozofsko pitanje. Ustav kaže da je vrijedno toga. Je li zaštita javnog zdravlja vrijedna toga da vam država, kao suverena i nositelj političke volje i vlasti, naredi da se cijepite? Je li to puno manje intruzija u vašu privatnost nego pravo države da vam da oružje u ruku? Ja mislim da je to puno manje”, rekao je tada Milanović.

U četvrtak će se u 11.15h u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, protiv covida-19 javno cijepiti i članovi Vlade, izvijestio je glasnogovornik Vlade Marko Milić. Cijepljenje će se obaviti prije sjednice Vlade koja je najavljena za 12h. Predsjednik Vlade Andrej Plenković i oni ministri koji su preboljeli covid-19 neće se cijepiti, potvrdio je Milić. Cijepit će se sljedeći ministri i ministrice: Tomo Medved, Zdravko Marić, Mario Banožić, Josip Aladrović, Nina Obuljen Koržinek, Tomislav Ćorić, Darko Horvat, Gordan Grlić Radman, Marija Vučković i Radovan Fuchs.

  • +16
Cijepljenje članova Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Četvero članova Nacionalnog stožera Civilne zaštite, podsjetimo, uključujući načelnika Stožera i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, u utorak su se javno cijepili protiv koronavirusa, a ministar zdravstva Vili Beroš zbog stečenog imuniteta nije primio cjepivo.

Na kraju konferencije za novinare Nacionalnog stožera, cjepivo protiv koronavirusa, uz Božinovića, primili su ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.