ČUDNE STAVKE

Znate li što sve plaćate na računima za struju ili plin?

02.05.2015 u 17:16

Bionic
Reading

Većini potrošača nejasne su mnoge stavke na računima za plin, ali i za struju. Računi su nejasni i netransparentni, teško je zazumjeti što plaćamo u računu za struju, kaže Antun Rupa

Što je, primjerice, stavka u kojoj plaćamo mjernu uslugu i naknadu za opskrbu. Odustao je od traženja odgovora od prijatelja i poznanika, za pomoć se obratio HEP-u, ali odgovor nije dobio, javlja HTV

Mjesečne naknade za mjernu uslugu i opskrbu, kao Antunu, nejasne su i mnogim drugim građanima, kaže Nenad Kurtović iz splitske Udruge za zaštitu potrošača. Te se naknade naplaćuju prema mjesečnom intervalu, a brojila se rijetko čitaju i u nepravilnim razmacima pa potrošač sam ne može provjeriti točnost.

Što plaćamo u naknadi za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora objasnili su nam iz HEP-a. 'Naknada za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora je propisana naknada koja se obračunava svim kupcima. Iznos naknade je 0,035 kn/kWh. Naknada se prikuplja radi poticanja izgradnje obnovljivih izvora energije, primjerice solarnih izvora ili pogona na bio masu'.

Mnogi ipak račune plaćaju ne upuštajući se u detaljna tumačenja. Opomene i prijetnja isključenjem ipak su dovoljan razlog da ne pitamo za objašnjenje, premda bismo trebali.

Više pogledajte ovdje