GOOD COUNTRY INDEX

Znate li koja je Hrvatska po dobroti u svijetu?

27.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ovaj tjedan u Berlinu je predstavljen Good Country Index, koji mjeri koliko dobra pojedina država čini za ostatak svijeta. Prema rezultatima prvog istraživanja, najplemenitija zemlja svijeta je Irska, nakon nje slijede Finska i Švicarska, a Hrvatska je na 46. mjestu

Učiniti svijet boljim mjestom za život je vječna ambicija čovječanstva, koja često fukcnionira po principu puta u pakao popločanog najboljim namjerama. Zato bi od koristi mogao biti Good Country Index, projekt koji su pokrenuli politolozi Simon Anholt i Robert Grovers, kako bi kompiliranjem raznolikih i relevantnih podataka, prikupljenih od UN-a pa naniže, mogli izračunati koja država čini najviše dobra u svijetu. 'Cilj je vidjeti kakav je globalni utjecaj politika i ponašanja pojedinih država', objašnjavaju pokretači projekta.

Primjerice, postavlja se pitanje potiče li politika pojedine države mir u svijetu, kako utječe na okoliš i klimatske promjene, donosi li tehnološki napredak i znanstvena otkrića, proizvodi li relevantnu kulturu itd.

A prema tim kriterijima najviše dobra u svijetu čini – Irska. Nju slijede Finska, Švicarska, Nizozemska, Novi Zeland, Švedska, Velika Britanija, Norveška i Danska, a na desetom je mjestu Belgija. Među prvih 25 država po tome koliko dobra čine u svijetu nalazi se i SAD, na 21. mjestu, a od država iz regije najplemenitija je Slovenija, koja je na 28. mjestu.

Hrvatska je zaslužila 46. mjesto, Makedonija 55., a Srbija 62. Na začelju liste, koja obuhvaća 125 država svijeta, nalazi se Libija, predzadnji je Vijetnam, a 123. mjesto zauzima Irak.

Pokretači Good Country Indexa ističu da njihova lista ne uzima u obzir kako se države ponašanju u unutarnjoj politici, a napominju i da im nije cilj donositi moralne sudove. 'Dobra je zemlja ona koja pridonosi općem dobru', ističu Anholt i Grovers.

Cijelu listu država koje su rangirane na Good Country Indexu možete pogledati ovdje