Carles Puigdemont

Znate li kako se izgovara prezime borca za nezavisnu Kataloniju?

01.11.2017 u 14:23

Bionic
Reading

O Carlesu Puigdemontu, smijenjenom katalonskom čelniku na privremenom boravku u Bruxellesu, posljednjih dana bruji cijela Europa, pri čemu za uho zapinju različite verzije izgovora njegova prezimena. Kako se pravilno izgovara Puigdemont? Odgovor na to pitanje potražili smo u Institutu za španjolsku kulturu i jezik u Zagrebu

'Glas različito se izgovara ovisno o tome na kojem se mjestu u riječi ili u slogu nalazi. Uz glas i i na mjestu iza nositelja sloga (kao u riječi 'Puigdemont' u bi bio nositelj sloga u kojem –ig zauzima mjesto iza sloga ) predstavlja glas [tʃ] (bezvučna palatalna afrikata). S druge strane, često se ovaj glas pretvara u [dʒ] (bezvučna palatalna afrikata) zbog procesa ozvučavaja do kojeg dolazi, jer na to utječe samoglasnik koji dolazi odmah poslije u fonetskom lancu ili poslije dolazi zvučni suglasnik', stručno je objašnjenje iz Instituta za španjolsku kulturu i jezik.

Prema tome, riječ Puigdemont fonetski se zapisuje na sljedeći način: [pudʒdƏmon], objašnjava profesor Sergio Ramírez iz Španjolske. A to zvuči otprilike ovako: 

Što se tiče razlike između katalonskog i španjolskog jezika, najkraće objašnjenje bi bilo: španjolski i katalonski su dva različita romanska jezika, jednako kao talijanski i španjolski.

Katalonski jezik vuče korijene direktno iz latinskog jezika, ne iz španjolskog jezika. Riječ je o zasebnom romanskom jeziku sa svojim pravilima.

  • +24
Katalonija nakon početka sankcija iz Madrida Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Inače, ne pojavi li se Puigdemont u četvrtak na sudu u Madridu, Španjolska će za njim raspisati europski uhidbeni nalog te zatražiti od Belgije njegovo izručenje, pišu u srijedu novine El País pozivajući se na neimenovane izvore u pravosuđu.

Puigdemont je optužen u Španjolskoj za pobunu, neposluh i malverzacije javnim novcem i trebao bi se u četvrtak pojaviti pred sudom u Madridu. On i ostalih 13 katalonskih dužnosnika trebali bi biti saslušani u četvrtak i petak.

Puigdemont se nalazi u Belgiji a njegov odvjetnik Paul Bekaert rekao je da se neće odazvati pozivu na sud te traži da bude ispitan u Belgiji.

  • +16
Sva lica Carlesa Puigdemonta Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN