NE želi NA madridski SUD

Španjolska će od Belgije zatražiti izručenje Carlesa Puigdemonta

01.11.2017 u 14:52

Bionic
Reading

Ne pojavi li se smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont u četvrtak na sudu u Madridu, Španjolska će za njim raspisati europski uhidbeni nalog te zatražiti od Belgije njegovo izručenje, pišu u srijedu novine El País pozivajući se na neimenovane izvore u pravosuđu.

Puigdemont je optužen u Španjolskoj za pobunu, neposluh i malverzacije javnim novcem i trebao bi se u četvrtak pojaviti pred sudom u Madridu. On i ostalih 13 katalonskih dužnosnika trebali bi biti saslušani u četvrtak i petak.

Puigdemont se nalazi u Belgiji a njegov odvjetnik je rekao da se neće odazvati pozivu na sud te traži da bude ispitan u Belgiji.

Njegov odvjetnik Paul Bekaert ranije je branio članove separatističke organizacije ETA-e te 'uspijevao paralizirati njihovo izručenje Španjolskoj', navodi El Pais. ETA se nalazi na listi terorističkih skupina u Španjolskoj i Europskoj uniji.

'Dobro je savjetovan prilikom odabira Belgije', pišu te novine sa sjedištem u Madridu citirajući neimenovani izvor iz pravosuđa. Puigdemont je u utorak rekao kako je došao u Bruxelles kako 'bi u srcu Europe upozorio na pristranost španjolskog pravosuđa'.

'Predložio sam da ga ispitaju u Belgiji', rekao je Bekaert za novinsku agenciju AP. 'To je moguće. U prošlosti sam imao takve slučajeve', dodao je.

U podne  se očekivalo obraćanje Puigdemonta iz flamanskog gradića Tielta gdje njegov odvjetnik ima ured no to se nije dogodilo. Tielt je udaljen 30 kilometara od grada Genta na sjeveru Belgije.

  • +25
Slavlje u Kataloniji Izvor: Reuters / Autor: JUAN MEDINA

Puigdemont se u Španjolskoj suočava sa zatvorskom kaznom od oko 30 godina jer je optužen za pobunu. Španjolsko državno odvjetništvo će u četvrtak vjerojatno zatražiti od suda preventivni pritvor pojavi li se ondje u četvrtak, pišu novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni. Nekoliko optuženih katalonskih dužnosnika potvrdilo je u srijedu da će se odazvati pozivu na sud te će biti saslušani tijekom četvrtka i petka. Državno odvjetništvo bi i za njih moglo zatražiti pritvor.

Gradonačelnica Barcelone u srijedu se usprotivila mogućem zatvaranju dužnosnika koje je španjolska vlada razriješila funkcija u subotu nakon što je u petak u katalonskom parlamentu proglašena nezavisna republika Katalonija.

  • +16
Sva lica Carlesa Puigdemonta Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

'Suočavanje s neodgovornošću katalonske vlade koalicije 'Zajedno za Da' trebalo bi biti na izborima s argumentima a ne slanjem u zatvor', napisala je gradonačelnica Ada Colau na Twitteru.

Španjolska vlada sazvala je prijevremene izbore u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, za 21.prosinca.