BILO JAVNOSTI

Porastao broj zagovornika nezavisnosti Katalonije

31.10.2017 u 16:51

  • +4

Podupiratelji neovisnosti Katalonije

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Broj Katalonaca koji žele da Katalonija postane nezavisna država narastao je na 48,7 posto, što je najveći broj u posljednje tri godine, pokazuje anketa istraživačkog centra katalonske vlade objavljena u utorak.

Istraživanje je proveo regionalni Centar za ispitivanje mišljenja (CEO) u razdoblju od 16. do 29. listopada. Katalonski parlament izglasao je nezavisnost prošli petak 27.listopada a idući dan je stupio na snagu članak ustava kojim je španjolska vlada razriješila dužnosti katalonsku vladu.

Protiv odcjepljenja se izjasnilo 43,6 posto stanovnika Katalonije u kojoj živi 7,5 milijuna stanovnika. Oko 5,3 milijuna ih ima pravo glasa na izborima.

Istraživanje provedeno na 1.500 stanovnika pokazuje također da bi stranke koje su izglasale nezavisnost imale većinu zastupničkih mjesta u katalonskom parlamentu. 

Taj rezultat je suprotan onome kojeg je objavila tvrtka za ispitivanje javnog mišljenja Sigma Dos za dnevne novine El Mundo sa sjedištem u Madridu koje se protive nezavisnosti. 

Prema tom istraživanju vladajuća koalicija "Zajedno za Da", sastavljena od Katalonske europske demokratske stranke(PDeCat) i Katalonske republikanske ljevice (ERC), te njihov partner Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) imale bi manje od polovice mjesta u parlamentu.

  • +25
Politička kriza u Španjolskoj zbog želje Katalonije za nezavisnošću Izvor: Reuters / Autor: JUAN MEDINA

To je istraživanje provedeno prije proglašenja nezavisnosti, od ponedjeljka 23. do četvrtka 26.listopada.

Španjolska vlada je sazvala prijevremene izbore u Kataloniji za 21. prosinac.

Katalonske stranke koje su izglasale nezavisnost imaju 72 od 135 mjesta u parlamentu dobivenih na regionalnim izborima 2015. Za većinu mjesta potrebno je 68 zastupnika.

 PDeCat i ERC potvrdili su sudjelovanje na prijevremenim izborima za dva mjeseca. Antikapitalistički CUP, s deset zastupnika o kojima je ovisila katalonska vlada, tek trebaju glasovati unutar stranke o tome.