ČAROBNA MOĆ ALKOHOLA

Znanost otkrila zašto je par čašica odlično za seks!

14.05.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Već je dugo poznato da alkohol djeluje stimulativno na seks jer smanjuje inhibicije. Međutim, jedno novo britansko istraživanje pokazalo je da alkohol također utječe na estetski doživljaj izgleda suprotnog spola

Naime, studija tima znanstvenika sa sveučilišta u Bristolu utvrdila je da se i muškarcima i ženama pod utjecajem alkohola lica suprotnog spola čine privlačnijima nego kada su trijezni. Ova pojava u engleskom je govornom području u slengu poznata kao 'beer goggles'.

U novom istraživanju sudionici su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna je pila pravi alkohol, a druga bezalkoholni placebo napitak. Objema skupinama predstavljene su brojne fotografije među kojima 20 lica muškaraca, 20 lica žena i 20 krajobraza kako prije tako i nakon pića.

Rezultati do kojih je došao tim University of Bristol's Tobacco and Alcohol Research Group (TARG) pokazali su da je alkoholizirana grupa sve tri skupine fotografija ocijenila višim ocjenama od sudionika koji su 'bili na placebu'. Voditelji studije napisali su da je to prva službena potvrda teorije prema kojoj nam pripadnici suprotnog spola postaju vizualno privlačniji nakon nekoliko pića.

Voditeljica studije Olivia Maynard kaže da će u sljedećem koraku svoja testiranja provoditi u realnijem okruženju, u bristolskim pubovima te da će pokušati istražiti ozbiljnije posljedice djelovanja alkohola.

'Ako alkohol mijenja doživljaj privlačnosti, može biti važan faktor u rizičnom ponašanju koje vidimo kod pijanih ljudi, kao što je seks bez zaštite', objasnila je Maynard.

Nije stvar samo u opuštanju

Novo istraživanje u kontradikciji je s ranijima koja su pokazala da učinak 'beer goggles' nema veze s našom obradom vizualnih podataka, već djelovanjem na dio mozga koji je zadužen za samokontrolu.

Naime, Amanda Ellison, psihologinja sa Sveučilišta u Durhamu u Velikoj Britaniji objavila je 2012. knjigu 'Getting Your Head Around the Brain' u kojoj je ustvrdila da alkohol selektivno utječe na prednji režanj mozga koji je zadužen za donošenje odluka, vrednovanje i racionalne vještine dok istovremeno ne inhibira naše primitivnije porive kao što je želja za seksom.

'Alkohol ne mijenja naš doživljaj ljudi, oni ne izgledaju drugačije u apsolutnom vizualnom smislu, već mijenja odluke koje donosimo na temelju istih percepcija', napisala je Ellison u svojoj knjizi.

Pozitivni i negativni učinci

Zanimljivo je da su brojne studije pokazale da alkohol, uz pozitivno psihološko, može imati i negativno fiziološko djelovanje na spolni život. Naime, konzumacija alkohola, kako akutna tako i kronična, uglavnom smanjuje stvaranje testosterona u testisima muškaraca. Budući da je testosteron važan za libido i spolno uzbuđenje, alkohol može imati negativan utjecaj na spolni uspjeh muškaraca.

Slično je i sa ženama – alkohol smanjuje inhibicije i povećava želju za seksom, ali smanjuje fiziološke znakove spolnog uzbuđenja. Budući da žene imaju veći udio masnoća u organizmu, a manji vode, alkohol na njih djeluje brže i snažnije, a sporije se odstranjuje, i to čak za 30 posto. Neka istraživanja pokazala su da pod utjecajem alkohola žene uglavnom imaju dulje orgazme slabijeg intenziteta.